Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2023,
12.10

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

7

Natisni članek

OP Avstralije

Petek, 27. 1. 2023, 12.10

1 leto, 2 meseca

OP AVSTRALIJE (ATP), 12. DAN

Đoković oddal le osem iger, v finalu še Cicipas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

7

Novak Đoković | Oče Novaku Đokoviću s svojim ravnanjem po polfinalnem obračunu ni naredil usluge. Bo vse skupaj vplivalo na petega igralca sveta? | Foto Reuters

Oče Novaku Đokoviću s svojim ravnanjem po polfinalnem obračunu ni naredil usluge. Bo vse skupaj vplivalo na petega igralca sveta?

Foto: Reuters

Na teniškem OP Avstralije sta v moški konkurenci končana polfinalna obračuna. Prvi se je v finale uvrstil Stefanos Cicipas, ki je po štirih nizih premagal Karena Hačanova. Njegov nasprotnik v finalu bo Novak Đoković. Srb je gladko po treh nizih premagal Američana Tommyja Paula.

OP Avstralije Novak Đoković
Sportal Novak Đoković brani očeta: Izkoristili so ga

Pred dvobojem se je veliko govorilo o incidentu očeta Novaka Đokovića, Srđana Đokovića, potem ko je ta po četrtfinalnem dvoboju poziral z rusko zastavo. Mnogi so se spraševali, ali bi to lahko vplivalo na igro 35-letnega Đokovića. Več kot očitno ni, saj se je brez večjih težav uvrstil v finale, v katerem bo lovil svojo že deseto lovoriko na OP Avstralije. Njegov nasprotnik pa bo Grk Stefanos Cicipas.

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters

V nedeljo bo šlo zgolj za posel

"Najini dvoboji so vedno zelo zahtevni, čustveni. Stefanos je eden najbolj zanimivih fantov na turneji zaradi vsega, kar ga zanima zunaj igrišč ... In seveda popolne pričeske. Spoštujem ga. Za oba pa bo nedelja zgolj posel in naj zmaga najboljši," je pripomnil Beograjčan. Pred natanko 15 leti je slavil svoj prvi naslov na turnirjih za grand slam prav v Melbournu.

"Imam kar dobro in bujno domišljijo, a tega si nikoli ne bi mogel predstavljati. Resnično sem hvaležen, cenim vsak tak trenutek. Na igrišču si sicer sam, vsa odgovornost je na tebi, vsa slava gre tebi, a te zmage so plod dela celotne ekipe. Brez njih me ne bi bilo tukaj," je še zaključil 35-letnik.

Novak Đoković je prvi niz dobil po eni uri. | Foto: Reuters Novak Đoković je prvi niz dobil po eni uri. Foto: Reuters

Đoković je v prvem nizu naredil izjemno veliko neizsiljenih napak

Prvi niz se je začel povsem po željah Đokovića. Srbu je najprej break uspel v drugi igri uvodnega niza, nato je nasprotniku vzel servis še v šesti igri in povedel s 5:1. Ko se je zdelo, da ima vse pod nadzorom, mu je Američan dvakrat zapored odvzel servis, znižal izid na 5:4 in igro pozneje izenačil na 5:5.

Obetal se je dramatičen zaključek prvega niza, a je Đoković še enkrat pokazal, zakaj spada med najboljše igralce vseh časov. V nadaljevanju se je le zbral, dobil obe naslednji igri in niz s 7:5. V prvem nizu, ki je trajal eno uro, je Nole naredil izjemno veliko neizsiljenih napak. Nabralo se jih je kar 24.

Drugi niz je bil brez presenečenj. | Foto: Reuters Drugi niz je bil brez presenečenj. Foto: Reuters V drugem nizu je Đoković oddal le eno igro

Drugi niz je peti igralec sveta spet začel v svojem slogu in že na začetku povedel s 3:0. Še enkrat je udaril v četrti igri, ko je nasprotniku znova vzel servis. Po naslednji igri na svoj servis je vodil s 5:0 in dišalo je že po kravati (ko igralec niz dobi s 6:0), ki mu na koncu ni uspela. V svoji igri vseeno ni popustil in drugi niz dobil s 6:1. Ta je bil veliko krajši kot prvi, saj je trajal le 37 minut.

Tudi v tretjem nizu je šlo gladko

Devetkratni zmagovalec OP Avstralije ni popuščal niti v tretjem, odločilnem nizu. Deset let mlajšemu nasprotniku je že v uvodni igri odvzel servis, to ponovil tudi v tretji igri in imel v rokah lepo prednost 3:0. Tretji niz se je končal z izidom 6:2. Dvoboj je trajal le dve uri in 22 minut.

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izjemna statistika na OP Avstralije

Kako težko je Novaka Đokovića premagati na OP Avstralije, govorijo že številke same, saj 35-letni Srb tam lovi že deseto turnirsko zmago. Med drugim je zelo zgovoren podatek, da je Novak v vseh svojih dozdajšnjih polfinalih zmagal, prav tako je zmagal tudi na vseh finalnih obračunih v Melbournu.

Srđan Đoković
Sportal Po velikem incidentu očeta Novaka Đokovića ne bo na tribunah

Stol, kjer bi moral sedeti oče Novaka Đokovića, Srđan Đoković, je prazen. | Foto: Reuters Stol, kjer bi moral sedeti oče Novaka Đokovića, Srđan Đoković, je prazen. Foto: Reuters

Kaj se je dogajalo po četrtfinalnem obračunu?

Srđan Đoković se je po obračunu sina Novaka in Rusa Andreja Rubljova v parku Melbourne družil s skupino navijačev, ki je pozirala z rusko zastavo, na kateri je bil obraz ruskega predsednika Vladimirja Putina, in javnost pošiljala proruska sporočila. To je dvignilo kar nekaj prahu. Đoković starejši se je že odzval, ob polfinalu pa ga ni bilo na tribunah.

Stefanos Cicipas bo v polfinalu igral proti Rusu Hačanovu. | Foto: Reuters Stefanos Cicipas bo v polfinalu igral proti Rusu Hačanovu. Foto: Reuters

Cicipas je za uvrstitev v finale potreboval štiri nize

Grški teniški zvezdnik Stafanos Cicipas je postal prvi finalist Odprtega prvenstva Avstralije. V svojem četrtem polfinalu v Melbournu je 24-letni Atenčan prvič preskočil to stopničko turnirja, potem ko je s 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3 po treh urah in 21 minutah premagal 18. nosilca Karena Hačanova iz Rusije.

Tretji nosilec OP Avstralije si je delo pošteno otežil v tretjem nizu, ko je že serviral za zmago pri izidu 5:3. Takrat so ga prvič malenkost zdelali živci. Vse skupaj se je ponovilo v podaljšani igri, ki jo je po še dveh zapravljenih priložnostih za zmago nato dobil Hačanov z 8:6.

Pred tem je v prvem nizu Cicipas prav tako vodil z breakom prednosti in pri 5:3 serviral za vodstvo z 1:0. Tudi takrat se je 26-letni Hačanov vrnil in izsilil podaljšano igro. V njej pa je bil Cicipas le bolj prepričljiv in jo dobil s 7:2.

V drugem nizu je bil Grk v tretji igri blizu odvzemu servisa, a je Hačanov sprva ubranil vse tri priložnosti. V deveti igri pa je Cicipas izkoristil prvo in povedel z 2:0 v nizih.

V četrtem nizu je šestkratni polfinalist turnirjev za grand slam takoj povedel s 3:0 in Hačanova znova držal na varni razdalji. Tokrat ob koncu niza težav z začetnim udarcem ni imel in dvoboj zanesljivo končal ter dosegel še šesto zmago na prav toliko medsebojnih obračunih z Rusom.

Za Atenčana bo to drugi finale na turnirjih za grand slam. Na prvega nima najlepših spominov, saj ga je na Rolandu Garrosu leta 2021 po velikem preobratu s 3:2 v nizih premagal srbski zvezdnik Novak Đoković.

OP Avstralije, polfinale (M):

Stefanos Cicipas (Grč, 3) – Karen Hačanov (Rus) 7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3
Novak Đoković (Srb,4) – Tommy Paul (ZDA) 7:5, 6:1, 6:2

Preberite še:

Arina Sabalenka
Sportal Sabalenka bo v finalu OP Avstralije izzvala Ribakino
Novak Đoković
Sportal Đoković: Bil sem priklopljen na aparate in posteljo

 

Ne spreglejte