Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
11. 10. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Natisni članek

Slobodan Boba Živojinović ATP princesa Diana teniški globus

Sreda, 11. 10. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Kako je legendarni jugoslovanski teniški igralec sprovociral Američana #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,68

Starejši ljubitelji tenisa se zagotovo spomnijo Slobodana Živojinovića, legendarnega jugoslovanskega teniškega igralca. Še najbolj je znan po tem, da je leta 1985 na OP Avstralije med dvobojem proti Johnu McEnroeju začel jesti sendvič in s tem Američana povsem spravil ob živce.

Boba Zivojinovic - Sendvic na mecu from Milos Markovic on Vimeo.

Slobodan Živojinović je pred dnevi v intervjuju za srbski Vice spregovoril o nekaterih zanimivih temah. Med drugim tudi o zloglasnem dvoboju proti Johnu McEnroeju iz leta 1985. Boba, kot so ga tudi klicali, se je, medtem ko se je Američan prepiral s sodnikom, usedel na VIP-tribuno in pojedel sendvič.

"Nekdo mi je ponudil celo šampanjec, vendar sem odklonil, saj sem moral nadaljevati dvoboj." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Nekdo mi je ponudil celo šampanjec, vendar sem odklonil, saj sem moral nadaljevati dvoboj." Foto: Guliverimage/Getty Images Sendvič ga spremlja že 32 let

"Ah, ta sendvič … Neverjetno je, da me, kamorkoli grem, ne samo pri nas ali v nekdanji Jugoslaviji, ampak tudi v tujini, spremlja ta sendvič. Spremlja me že zadnjih 32 let in verjetno je zaznamoval mojo teniško kariero," je uvodoma povedal Živojinović, ki je v nadaljevanju dogodek opisal podrobneje.

Kot je poudaril, je bil John McEnroe izjemno inteligenten igralec. Dvoboji na turnirjih za grand slam lahko trajajo dolgo, tudi do pet ali šest ur, in igralec v tem času težko ostane vseskozi osredotočen na vsako točko. Jasno je, da se v igri pojavijo nihanja. Ko je Živojinović ujel svoj ritem, je Američan to začutil, tako da se je šel v eni izmed točk prepirat s sodnikom, s tem pa je želel Živojinovića spraviti iz ritma. Jugoslovanski legendarni teniški igralec mu je vrnil dvojno.

"Za tole mi boš plačal"

"Johna spoštujem kot enega od najboljših igralcev na svetu, ampak tudi jaz sem odrastel na beograjskem asfaltu in nisem želel biti del njegove predstave. Takoj sem se umaknil z igrišča. Zraven je bila Fordova loža. Imel sem se super. Dobil sem stol, dvignil sem noge in si vzel sendvič. Bil sem lačen, saj je bil dvoboj dolg. Nekdo mi je ponudil celo šampanjec, vendar sem ga odklonil, saj sem moral nadaljevati dvoboj. Kar naenkrat se je dvignil ves stadion … Te energije televizija ne more prenesti, bilo je nekaj neverjetnega, McEnroe pa se je samo čudil. Po nekaj odigranih točkah me je pogledal in mi rekel: 'Za tole mi boš plačal'," se spominja danes 54-letni Živojinović.

Postavil se je v bran svojemu prijatelju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Postavil se je v bran svojemu prijatelju. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zgodba se tu še zdaleč ni končala. "Potem sem šel jaz do sodnika in sem mu rekel: 'Oprostite, ste slišali, kaj mi je rekel? Grozi mi. Kako naj nadaljujem dvoboj. Prosim, da ga opozorite.' Po tem je bilo konec vsega, saj se je peti niz končal z izidom 6:0. Njegov zadnji udarec je letel zunaj stadiona (smeh, op. p.). Dobil je tudi kazen, ker ga ni bilo na tiskovni konferenci, suspendiran je bil za tri mesece," je povedal Beograjčan.

Ko sta se srečala prvič, sta se skoraj stepla

Dvakratni polfinalist turnirjev za grand slam je bil zelo dober prijatelj Ivana Lendla in Wojteka Fibaka, nekdanjega vrhunskega igralca iz Poljske. "Fibak je igral proti McEnroeju in znova so izbruhnili incidenti, saj sta se skoraj pobila. Pozneje se je vse skupaj preselilo v slačilnico. Takrat sem se postavil v bran svojemu prijatelju, on pa mi je grozil, da bo poklical svojega brata in očeta," je razkril Slobodan. Kljub vsem prigodam sta danes z Američanom v dobrih odnosih.

Dobival se je tudi s princeso Diano

Slobodan Živojinović je v svoji karieri dobil dva turnirja, na svetovni lestvici pa je bil najvišje na 19. mestu. Lani je Boba, ki je mož pevke Lepe Brene, v enem izmed intervjujev razkril, da se je sestajal s princeso Diano. Lady Di je bila tedaj še poročena s princem Charlesom, Živojinović pa je bil takrat teniški zvezdnik, ki ga je princesa rada gledala na teniških dvobojih. "Bila sva si blizu. Presenečen sem bil nad tem, kako naravna je, in seveda sem počaščen, da sem jo poznal," je takrat dejal Živojinović.

Ne spreglejte