Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
20. 9. 2018,
10.10

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

3

Natisni članek

Roger Federer Serena Williams

Četrtek, 20. 9. 2018, 10.10

5 let, 7 mesecev

OP ZDA, Roger Federer

Kaj je Roger Federer povedal o sodniškem incidentu Serene Williams?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,99

3

Serena Williams | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Roger Federer je trenutno v Chicagu, kjer bo konec tedna potekal Laver Cup. Tam se bosta pomerili ekipi Evrope in sveta. Švicarja so na tiskovni konferenci med drugim vprašali, kaj si misli o sodniškem incidentu v ženskem finalu OP ZDA med Sereno Williams in sodnikom Carlosom Ramosom.

V ženskem finalu OP ZDA se je na igrišču dogajala prava drama, potem ko sta se sprla Serena Williams, ena najboljših teniških igralk vseh časov, in sodnik Carlos Ramos. Stvar je prišla na koncu tako daleč, da je Američanka sodnika zmerjala s kradljivcem. Na podlagi tega je dobila tretje opozorilo, posledično pa tudi izgubila igro.

Naomi Osaka. Serena Williams
Sportal Sramotno, kaj je morala doživljati mlada Japonka #video

"Vsak sodnik ima svoj slog." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Vsak sodnik ima svoj slog." Foto: Guliverimage/Getty Images "So sodniki, ki ti dajo prej opozorilo"

O incidentu je spregovoril tudi Roger Federer, a je bil ta previden pri izbiri svojih besed. "Zanimivo. Mislim, da je pomembno, da se dotaknemo tega primera," je za tamkajšnjo televizijo KVUE uvodoma povedal Baselčan.

"Vsak sodnik ima svoj slog. Pri tenisu imaš sodnike, ki ti dajo lahko hitro kazen za "coaching", na drugi strani pa imaš sodnike, ki bolj pogosto dajejo kazen za prekoračitev časa. Morda boste imeli igralca, ki pogosteje dela napake in mu boste prej dali opozorilo, ali pa boste obzirni do igralca, ker je bolj simpatičen in se le ne more nadzorovati."

Williamsova je prvo opozorilo dobila, ker ji je njen trener Patrick Mouratoglou s tribun očitno dajal navodila. Francoski trener je to priznal, a ob tem dejal, da to počnejo tudi drugi trenerji. Drugo opozorilo je 23-kratna zmagovalka turnirjev za grand slam dobila, ko se je znesla nad svojim loparjem, za kar ji je sodnik odvzel točko.

Roger Federer je bil previden pri izbiri svojih besed. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer je bil previden pri izbiri svojih besed. Foto: Guliverimage/Getty Images

Federer: Storjenih je bilo nekaj napak, a ...

Serena se je že med dvobojem pritoževala, da je kazen dobila samo zato, ker je ženska, in ob tem izpostavila seksizem. Pred tem smo na turnirju videli nenavaden primer francoske igralke Alize Cornet, potem ko si je ta na igrišču zamenjala zgornji del majice in dobila opozorilo.

Federerja so vprašali, ali je bilo v teh primerih mogoče zaznati seksizem. "Upam, da ne. Mislim, da tisto, kar se je zgodilo, še posebno v finalu in tudi v primeru Alize Cornet, da je bilo storjenih nekaj napak, in mislim, da bi morali biti včasih obzirni. Obenem pa morajo sodniki opravljati svoje delo. In to je tisto, kar želimo, da delajo. Malo je zapleteno, a to je primer, ki je zanimiv za debato," je še povedal 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Naomi Osaka, Serena Williams
Sportal Japonka razkrila, kaj ji je med razglasitvijo prišepnila Williamsova #video

Zelo kritična je bila češka igralka "Še nikoli nisem videla, da bi se Nadal tako drl na sodnika." | Foto: Guliverimage/Getty Images "Še nikoli nisem videla, da bi se Nadal tako drl na sodnika." Foto: Guliverimage/Getty Images

Že takoj po zmagi na OP ZDA je o tem spregovoril Novak Đoković, ki je dejal, da sodnik Serene ne bi smel gnati do skrajnih meja, vendar pa je dejal, da je bil v tem primeru prisoten seksizem. Veliko bolj neposredna in kritična je bila igralka Barbora Strycova. Ta se je postavila na stran sodnika in izjavila, da je bil takšen izpad Serene samo zaradi tega, ker je izgubljala.

"Za sodnika ni pomembno, ali je moški ali ženska. Če dam za primerjavo. Še nikoli nisem videla, da bi se Nadal tako drl na sodnika. Ramos je eden najboljših sodnikov," je za Czech sports povedala Strycova.

Ameriška teniška zveza (USTA) in profesionalna teniška zveza (WTA) sta se postavili na stran Williamsove, medtem ko je Mednarodna teniška zveza (ITF) v sporočilu za javnost zapisala, da je sodnik delal v skladu s pravili.

Sportal Izbruh Serene Williams še zdaleč ni najhujši #video
Serena Williams
Sportal Kaj si Novak Đoković misli o izbruhu Serene Williams?
Ne spreglejte