Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
21. 2. 2020,
10.24

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

Natisni članek

Roger Federer

Petek, 21. 2. 2020, 10.24

4 leta, 2 meseca

Kaj poškodba pomeni za Rogerja Federerja?

Je bila to res premišljena odločitev Rogerja Federerja?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70
Roger Federer | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

V četrtek je kot strela z jasnega udarila novica, da je Roger Federer, eden najboljših igralcev vseh časov, moral na operacijo kolena in ga kar nekaj mesecev ne bomo videli na igrišču. Mnogi se sprašujejo, kaj za 38-letnega teniškega veterana pomeni ta poškodba.

"Vidimo se na travi"

Federer je v četrtek na družabnih omrežjih sporočil, da je imel že nekaj časa težave z desnim kolenom in se po pogovoru s svojo ekipo odločil, da gre v Švici na operacijo. Po njej, tudi zdravniki so potrdili njegovo pravilno odločitev, pa so prepričani, da bo popolnoma okreval.

"Vidimo se na travi," je na koncu zapisal švicarski teniški virtuoz, kar pomeni, da ga vsaj do junija ne bomo spremljali na teniških igriščih. Spustil bo Dubaj, Indian Wells in Miami. Prav tako ga ne bomo videli na odprtem prvenstvu Francije, drugem letošnjem turnirju za grand slam.

Roger Federer
Sportal Roger Federer moral na kirurško mizo

"Po mojem mnenju je največji izziv, da starejši, kot si, težje se je vrniti po kakršnikoli poškodbi." | Foto: Gulliver/Getty Images "Po mojem mnenju je največji izziv, da starejši, kot si, težje se je vrniti po kakršnikoli poškodbi." Foto: Gulliver/Getty Images Tvegano je karkoli napovedovati

Mnogi se že zdaj sprašujejo, ali se bo Federerju uspelo tako hitro vrniti. Pri njegovih 38 letih se to postavlja pod velik vprašaj.

"Po mojem mnenju je največji izziv, da starejši, kot si, težje se je vrniti po kakršnikoli poškodbi," je za New York Times povedal Paul Annacone, nekdanji trener Baselčana. "A pri velikanih tega športa ni pravila, zato je tvegano karkoli napovedovati. Že leta 2010, ko sem začel z njim delati, so spraševali, kdaj se bo upokojil."

Na prvo operacijo je šel zaradi kopanja hčerk v kadi

Dvajsetkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je imel pred tem le enkrat operacijo (februar 2016), ko je imel na levem kolenu težave z meniskusom. Zanimivo je, da poškodbe ni dobil na igrišču, ampak medtem ko je svoji hčerki dajal v kad. Na igrišča se je vrnil že aprila, vendar je bil daleč od tistega pravega Federerja. Zato je tisto sezono še enkrat prekinil. Šele po šestih mesecih po operaciji se mu je uspelo vrniti na vrhunsko raven.

Novak Đoković, Rafael Nadal, Roger Federer
Sportal Podrobnosti iz slačilnice: skrivajo se za omaricami, pod prho se ne gledajo

Vsaka njegova poteza naj bi bila dobro premišljena. | Foto: Gulliver/Getty Images Vsaka njegova poteza naj bi bila dobro premišljena. Foto: Gulliver/Getty Images

Koliko časa bo tokrat potreboval

Leta 2017 se je vrnil v velikem slogu, ko je najprej zmagal na odprtem prvenstvu Avstralije, nato še v Wimbledonu. Leto pozneje (2018) je znova zmagal Melbourne in se kmalu po tistem povzpel na prvo mesto lestvice ATP. Bo tudi zdaj potreboval šest mesecev, da se bo vrnil v pravi ritem?

"Lahko vam zagotovim, da se zelo premišljeno odloča. Mislim, da k  vsaki stvari pristopi zelo premišljeno, kar mu daje možnost, da na dolgi rok ostane zdrav," je razlagal Annacone.

Izgubil bo veliko točk, a bo ostal med prvo deseterico

Roger bo na račun odsotnosti izgubil kar nekaj točk na lestvici ATP, a splošni izračuni kažejo, da bo junija še vedno uvrščen med prvo deseterico. To med drugim pomeni, da bo v Wimbledonu lahko vseeno visoko postavljen igralec. Na tem turnirju imajo namreč poseben način postavljanje nosilcev turnirja, saj je pri njih pomembno, kakšne rezultate je igralec dosegel na travi.

Roger Federer
Sportal Za Rogerja Federerja so morali uporabljati vse mogoče trike #video

V Cape Townu ni bilo videti nobenih težav Federerja Roger Federer | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Trenutno tretji igralec sveta je nazadnje igral na ekshibicijskem dvoboju v Cape Townu z Rafaelom Nadalom, kjer ni kazalo, da bi imel kakršnekoli težave s poškodbami. Po besedah Annacona je ena izmed značilnosti Federerja, da ne govori veliko o poškodbah. "Pravzaprav nikoli ne veste, v kakšnem stanju je." Pri njem je samoumevno, kako igra in da je na splošno zdrav. A vedeti moramo, da ima veliko dvobojev."

Roger Federer je že na odprtem prvenstvu Avstralije zahteval zdravniško pomoč in tudi ni bil videti "pravi" v svoji igri. | Foto: Gulliver/Getty Images Roger Federer je že na odprtem prvenstvu Avstralije zahteval zdravniško pomoč in tudi ni bil videti "pravi" v svoji igri. Foto: Gulliver/Getty Images

Že v Melbournu ni bil pravi

Morda se je nekaj več posledic poškodb videlo na odprtem prvenstvu Avstralije. Njegovo gibanje ni bilo pravo. Veliko se je ugibalo, ali bo v polfinalu, ko je igral proti Đokoviću, sploh stopil na igrišče. Na koncu je prišel na igrišče, a proti Srbu izgubil z izidom 7:6 (1), 6:4, 6:3.

"Težko se je prebil do polfinala odprtega prvenstva Avstralije, ampak bil je zraven. In to so trenutki, za katere ti igralci živijo. Jaz osebno, ga nisem pripravljen kar tako odpisati. In če pogledate, kaj vse je dosegel na travi, ne vidim razloga, da ne bi še enkrat zmagal Wimbledona," je še povedal ameriški teniški trener, ki je s Federerjem sodeloval od leta 2010 do 2013.

Roger Federer še vedno čuti, da lahko igra z najboljšimi. | Foto: Gulliver/Getty Images Roger Federer še vedno čuti, da lahko igra z najboljšimi. Foto: Gulliver/Getty Images

Federer še vedno verjame, bo tudi po poškodbi verjel vase

Da bi Švicar kar tako vrgel puško v koruzo, ne pričakuje nihče. To je po porazu v polfinalu na odprtem prvenstvu Avstralije povedal tudi sam, ko je izjavil, da še vedno verjame vase. "Glede na lansko sezono, kako sem igral in kaj imam v svoji igri, čutim to," je dejal igralec, ki ima v svoji vitrini kar 109 turnirskih lovorik.

Ob vsem tem pa ostaja dejstvo, da se bo moral Roger vrniti še po eni operaciji. Pri njegovih letih pa bo to vse prej kot lahka naloga.

Ne spreglejte