Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
11. 6. 2023,
18.24

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

Natisni članek

OP Francije

Nedelja, 11. 6. 2023, 18.24

11 mesecev

OP Francije (ATP), 15. dan

Nora zmaga Đokovića, ki piše zgodovino!

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85
Novak Đoković | Novak Đoković se je vpisal v zgodovino svetovnega tenisa, potem ko je osvojil 23. turnir za grand slam. | Foto Guliverimage

Novak Đoković se je vpisal v zgodovino svetovnega tenisa, potem ko je osvojil 23. turnir za grand slam.

Foto: Guliverimage

Novak Đoković je zmagovalec teniškega OP Francije, potem ko je v finalu premagal Norvežana Casperja Ruuda (7:6 (1), 6:3, 7:5). Srbski teniški zvezdnik se je s to zmago vpisal v zgodovino tenisa, saj je postal igralec z največ osvojenimi turnirji za grand slam. Nole jih ima trenutno v svoji vitrini 23.

 
Novak Đoković
Sportal Pri Đokoviću spet nekaj ugibanj, bo zdržal?

Novak Đoković, ki je v Parizu slavil že tretjič v karieri, je na Roland Garrosu dosegel še en mejnik. S 36 leti je namreč postal najstarejši igralec, ki je slavil na najprestižnejšem turnirju na pesku. Poleg tega pa se bo z naslednjim tednom vrnil na sam vrh svetovne lestvice ATP. Dvoboj se je končal po treh urah in 16 minutah.

Casper Ruud je bil še najbolj konkurenčen v prvem nizu, ko je imel vse možnosti, da povede z 1:0 v nizih. Od prvega niza naprej pa je več ali manj vse niti v rokah imel zdaj že 23-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Novak Đoković , Casper Ruud | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Najprej se je spomnil na nasprotnika

Kot pravi športnik je Novak Đoković najprej nekaj besed namenil svojemu nasprotniku v finalu Casperju Ruudu. Norvežan ga je že nekaj trenutkov pred tem pohvalil in Srbu čestital za vse uspehe.

"Casper, hvala za tvoje lepe besede. Ne samo zato, ker stojiva tukaj, ampak si ena najboljših oseb na turneji. Vsi na turneji te imajo radi in te spoštujejo. To sem moral najprej povedati, ker res čutim, da je v današnjem svetu zelo pomembno, da imamo človeške vrednote. Ti in vsi v tvoji ekipi so vedno zelo prijazni do mene. Vsi si zaslužite veliko spoštovanje. Žal mi je za izid, ki se danes ni izšel po tvojih željah," je uvodoma povedal Đoković, potem pa se obrnil k svoji ekipi in jih nagovoril z izbranimi besedami.

Novak Đoković | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Ljudje ne vedo, kaj se dogaja za zaprtimi vrati

"Moja ekipa, družina, moja dva brata, ki trenutno nista tukaj, a ju imam zelo rad … Ne vem, kaj naj rečem. Vsi vemo, kaj smo prestali. Vi veste, kako težko je vsak dan delati z mano. Najprej bi se vam rad zahvalil za vašo potrpežljivost. Vemo, kako je bilo v zadnjih tednih. Ljudje tega ne vedo, ampak za zaprtimi vrati sem vas mučil. Vi ste moja podpora, verjamete vame in to res cenim. Res sem vam hvaležen."

"Moji otroci so tukaj in vedno jim skušam poslati sporočila, iz katerih se lahko kaj naučijo. Rad bi, da se iz tega nekaj naučijo, in sodeč po njihovih nasmehih, mislim, da je tako. Imel sem sedem let, ko sem začel igrati tenis in začel sanjati o zmagi v Wimbledonu. Zdaj sem tukaj s 23 zmagami na turnirjih za grand slam. To je veliko več, kot sem upal. Sporočilo otrokom je: 'Pozabite, kar se je zgodilo, in mislite na prihodnost. Vzemite stvari v svoje roke, verjemite in ustvarite'," je še povedal Đoković.

Casper Ruud je že v drugi igri uvodnega niza naredil "break". | Foto: AP / Guliverimage Casper Ruud je že v drugi igri uvodnega niza naredil "break". Foto: AP / Guliverimage Novak se je po začetnih težavah vrnil in dobil uvodni niz

Uvodno igro dvoboja je začel Casper Ruud, ki jo je dobil brez izgubljene točke in povedel z 1:0. Đoković je imel s prvo igro na svoj servis veliko več težav. Norvežan si je ustvaril dve žogici za "break", a ju sprva ni izkoristil. Mu je pa zato uspelo v tretje in je povedel z 2:0. Ruud je v naslednji igri potrdil odvzem servisa in povedel že s 3:0. Srb se je prvič na rezultatsko tabelo vpisal v četrti igri, ko je zaostanek znižal na 1:3.

Med igro smo lahko slišali huronsko vzklikanje: Nole, Nole … Občinstvo je bilo na njegovi strani. V sedmi igri si je Đoković ustvaril prvo žogico za odvzem servisa. Po izjemno dolgi izmenjavi mu jo je uspelo izkoristiti in izničil je zaostanek "breaka". V naslednji igri je na svoj servis že izenačil na 4:4. Prvi niz je odločila podaljšana igra. Tam je več zbranosti in kakovosti pokazal Đoković in po skoraj uri in pol (1:22) dobil prvi niz (7:6 (1)).

Novak Đoković je v prvem nizu sodniku dopovedoval, da naj pusti več časa za počitek. | Foto: AP / Guliverimage Novak Đoković je v prvem nizu sodniku dopovedoval, da naj pusti več časa za počitek. Foto: AP / Guliverimage

Razprava s sodnikom

Đoković je imel v prvem nizu tudi razgovor s sodnikom. Srba je zmotilo, da prehitro vklopi uro za odmor. "Za božjo voljo, ne vidiš, da niz traja več kot eno uro? Daj nam čas za počitek," se je pritoževal Nole.

Novak Đoković je ob koncu prvega niza našel pravi ritem in dvignil raven svoje igre. | Foto: AP / Guliverimage Novak Đoković je ob koncu prvega niza našel pravi ritem in dvignil raven svoje igre. Foto: AP / Guliverimage

Srb je bil v drugem nizu veliko bolj razpoložen

Srbski teniški zvezdnik je drugi niz začel veliko bolje, saj je prvo igro dobil brez izgubljene točke in na hitro povedel z 1:0. Đoković je v tem slogu tudi nadaljeval, saj je nasprotniku že v drugi igri vzel servis in povedel z 2:0. V naslednji igri je imel eden najboljših igralcev vseh časov v rokah vodstvo s 3:0. V četrti igri je Ruud dobil svojo prvo igro in znižal izid na 1:3.

V nadaljevanju niza nismo več videli večjih preobratov. V osmi igri je imel sicer Novak že dve žogici za drugi niz, a se je Norvežanu uspelo vrniti in rezultat je znižal na 3:5. Zato pa je Đokovič svoje delo opravil v deveti igri, ki jo je dobil brez težav, in povedel z 2:0 v nizih. Drugi niz se je končal z izidom 6:3 in je trajal 52 minut.

Casper Ruud | Foto: AP / Guliverimage Casper Ruud Foto: AP / Guliverimage

Tretji niz je odločila enajsta igra

Tretji niz se je začel bolj izenačeno. Oba igralca sta brez težav dobila uvodni igri na svoj servis. V tretji igri je Beograjčan prišel do prve žogice za odvzem servisa, a mu je ni uspelo izkoristiti. Ruud je pozneje dobil to igro in povedel z 2:1. V četrti igri je imel Đoković veliko manj dela, da je izenačil na 2:2, saj nasprotniku ni oddal niti ene točke.

V osmi igri smo lahko slišali vzklikanje ime Norvežana, potem ko je povedel z 0:30. Veselje norveških navijačev ni trajalo dolgo, saj je Đoković kmalu izenačil na 30:30, pozneje pa dobil igro in izenačil na 4:4. Tik pred tem je od sodnika dobil opozorilo zaradi velikega premora med točkama, kar je razburilo srbske navijače na tribunah.

Novak Đoković je po zadnji točki obležal na pesku. | Foto: AP / Guliverimage Novak Đoković je po zadnji točki obležal na pesku. Foto: AP / Guliverimage

Nato je prišla na vrsto enajsta igra, ko je Srbu uspelo nekaj izjemnih udarcev, na servis Ruuda je povedel z 0:40 in si priigral tri žogice za "break". Izkoristil je že prvo in povedel s 6:5. Dvanajsta igra je bila za izkušenega Đokovića le še formalnost, po zadnji točki je obležal na igrišču in se zapisal zgodovino svetovnega tenisa.

OP Francije, finale

Novak Đoković (Srb, 3) : Casper Ruud (Nor, 4) 7:6 (1), 6:3, 7:5

Preberite še:

 
Novak Đoković
Sportal Nenavadna odločitev Đokovića pred finalom
Novak Đoković
Sportal Srbu so spet žvižgali, ta jim odgovarja
Novak Đoković
Sportal Znano, kdo bo izzval Đokovića. Spektakel skazile težave Španca.
Ne spreglejte