Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
18.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

2

Natisni članek

Jaqueline Adina Cristian Ana Bogdan Kaja Juvan Tamara Zidanšek Billie Jean king

Petek, 14. 4. 2023, 18.45

1 leto

Finale kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King

Slovenkam se prvi dan ni izšlo, Romunke vodijo z 2:0

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,86

2

Tamara Zidanšek, Andrej Kraševec | Prvi dan Slovenkam ni šlo po načrtih. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Prvi dan Slovenkam ni šlo po načrtih.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska teniška igralka Kaja Juvan je v kvalifikacijah za nastop na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King v Kopru izgubila proti Romunki Ano Bogdan. Za njima sta na igrišče stopili še Tamara Zidanšek in Jaqueline Adina Cristian. Tudi ta dvoboj je osvojila romunska igralka, tako da Romunke po prvem dnevu vodijo z 2:0. V soboto nas čakajo že novi obračuni. Prvi dvoboj bo na sporedu ob 11. uri.

Tamara Zidanšek
Sportal Kaj bo poskušala narediti na eni pomembnejših tekem za Slovenijo?

Prvi dan se za slovensko reprezentanco ni končal po željah, saj po prvem dnevu proti Romuniji zaostaja z 0:2. Najprej je Kaja Juvan po treh nizih izgubila proti Ani Bogdan (3:6, 6:3, 6:4), nato pa je Tamara Zidanšek, sicer trenutno naša najboljša igralka, izgubila še proti Jaqueline Adina Cristian. Tudi njun dvoboj se je končal po treh nizih (6:1, 4:6, 6:3). Zmagovalec dvoboja se uvrsti na zaključni turnir, kamor se uvrsti 12 najboljših reprezentanc na svetu.

Jaqueline Adina Cristian je gladko dobila prvi niz. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Jaqueline Adina Cristian je gladko dobila prvi niz. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Jaqueline Cristian proti Zidanškovi gladko dobila prvi niz

Kot drugi par dneva sta na igrišče stopili Tamara Zidanšek in Jaqueline Adina Cristian. Prvi niz je se je odvil povsem po željah zadnje, potem ko ga je dobila po vsega 33 minutah. Romunki je v drugi in četrti igri uvodnega niza uspel "break" in na ta račun je imela v rokah izid s 4:0. Peto igro je na svoj servis dobila brez izgubljene točke in povedla že s 5:0. Tamara Zidanšek je do prve igre prišla v šesti igri, ko je izid znižala na 5:1, sedma igra pa je spet pripadla Jaqueline, ki je povsem zasluženo dobila prvi niz.

Drugi niz je odločil le en odvzem servisa

Drugi niz je bil veliko bolj izenačen, saj sta bili igralki izenačeni vse do desete igre. Pri izidu 5:4 je Tamari uspel edini "break" v nizu. Na ta račun je Tami dobila drugi niz in izenačila v izidih na 1:1. Igralki sta za drugi niz potrebovali 37 minut.

Tamara Zidanšek | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida V tretjem nizu je šlo na vse ali nič

Tretji, odločilni niz, se ni začel po željah Zidanškove, ki je že v uvodni igri izgubila igro na svoj servis. Tamara se ob tem ni pustila zmesti, saj je že v naslednji igri nasprotnici vzela servis in izenačila na 1:1. Tretja igra je bila znova napeta in se je znova končala z odvzemom servisa Romunke. Trenutno 180. igralka sveta je povedla z 2:1, a takoj v naslednji igri je naša igralka spet izenačila na 2:2. Šele v peti igri je Tami prišla do igre na svoj servis in povedla s 3:2. V sedmi igri pa smo videli nov "break". Cristianova je naši igralki še tretjič v tem nizu vzela servis in povedla s 4:3. V naslednji igri je dobila igro na svoj servis in povedla s 5:3, v deseti igri pa je Jaqueline Adina Cristian še enkrat odvzela servis in po dobrih dveh urah dobila dvoboj.

Dobrega vzdušja jim ne more nihče vzeti

"Vsako tekmo, ko sem igrala z njo, sem igrala zelo dober tenis … Mislim, da je bil tenis v drugem in tretjem nizu res dober," je po porazu povedala Zidanškova, ki še vedno ohranja upanje za sobotni preobrat. "Dobrega vzdušja in borbenosti nam ne more nihče vzeti. Mi gremo z novo motivacijo na igrišče in videli bomo, kako se bo odvilo."

Tamara prav veliko časa za regeneracijo ne bo imela, saj jo jutri ob 11. uri čaka dvoboj z Ano Bogdan. "Morda to ni najboljše. Ne vem, zakaj je v soboto takšen urnik, da začnemo že ob 11. uri začnemo. To je treba sprejeti in iz tega povleči najboljše," je še povedala trenutno naša najboljša igralka (102. WTA).

V prvem nizu je bila boljša Kaja Juvan, dobila ga je po 37 minutah. | Foto: Vid Ponikvar V prvem nizu je bila boljša Kaja Juvan, dobila ga je po 37 minutah. Foto: Vid Ponikvar

Kaji Juvan je na koncu zmanjkalo nekaj moči

Četrtkov žreb je odločil, da  prvi na igrišče stopita Kaja Juvan in Ana Bogdan, najboljša igralka v reprezentanci Romunije. Prvi dvoboj je po dveh urah in pol dobila Ana Bogdan. Dvoboj se je končal z izidom 3.6, 6:3, 6:4.

"Precej hitro se lahko spremeni. Obe sva se borili in dali vse od sebe. Mogoče je na koncu prevladala fizična pripravljenost. Ona ni bila videti tako zelo utrujena. Vseeno se nisem počutila, da je ona izrazita favoritinja. Malo mi je žal. Bilo je zelo blizu. Samo nekaj točk, pa bi se lahko prevesilo v mojo smer," je po porazu povedala Juvanova.

Prvi niz se je končal po 37 minutah, dobila ga je Kaja Juvan

S servisom je dvoboj začela Kaja Juvan. Prvo igro je dobila brez večjih težav in povedla z 1:0. V drugi igri prvega niza je Juvanova že takoj dobila možnost za odvzem servisa. Izkoristila je tretjo žogico za "break" in povedla z 2:0. Po tretji igri je imela naša igralka še vodstvo s 3:0. Ana Bogdan se je prvič zapisala na rezultatski semafor v četrti igri, ko je izid znižala na 3:1. Po šestih igrah je bil rezultat s 4:2. V sedmi igri je Bogdanova na servis Slovenke povedla s 15:30 in tako prvič resneje zapretila naši igralki. Kaji je uspelo ubraniti napad Romunke, dobila je igro in povedla s 5:2. V deveti igri je Juvanova izkoristila tretjo žogico za niz in po 37 minutah povedla z 1:0 v nizih.

Ana Bogdan je dobila drugi niz. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Ana Bogdan je dobila drugi niz. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Drugi niz je pripadel Romunki

Drugi niz je s servisom začela Ana Bogdan, dobila uvodno igro in povedla z 1:0. Bogdanova je "udarila" že takoj na začetku drugega niz. V drugi igri je Juvanovi vzela servis in povedla z 2:0. Veselje Romunke ni trajalo dolgo, potem ko je po maratonski tretji igri izgubila servis. Juvanova je izkoristila peto žogico za odvzem servisa in znižala izid na 2:1. V tretji je naša igralka izenačila na 2:2.

V peti igri je bil spet zelo napeto. Kaji je celo uspelo priboriti točko za "break". A Ani se je uspelo ubraniti in povedla je s 3:2. V šesti igri smo videli še tretji odvzem servisa. Še drugi "break" v drugem nizu je uspel Romunki, ki je povedla s 4:2. V naslednji igri je potrdila odvzem servisa in imela v rokah vodstvo s 5:2. Bogdanova tega vodstva ni zapravila in po slabi uri (56 minut) izenačila na 1:1 v nizih.

Billie Jean King Cup, Koper, Slovenija : Romunija, Ana Bogdan | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V tretjem nizu je Bogdanovi uspel velik preobrat

Tretji niz je začela Kaja Juvan, ki je brez težav dobila uvodni niz, nato pa že v naslednji igri 30-letni nasprotnici vzela servis in povedla z 2:0. Ljubljančanka je v naslednji igri potrdila "break" in povedla s 3:0. To pa za našo mlado igralko še ni bilo dovolj, saj je Bogdanovi še enkrat vzela servis in povedla že s 4:0. Za tem smo bili priča velikemu preobratu. Sprva je peto igro na servis naše igralke dobila 58. igralka sveta in izid znižala na 4:1. V naslednji igri je znižala izid na 4:2, nato pa Slovenki še enkrat vzela servis in znižala že na 4:3. V osmi igri je Bogdanova prišla že do izenačenja na 4:4, nato pa deveti igri prišla še do enega "breaka" in povedla s 5:4. Poraz Juvanove je bil na koncu neizbežen, Romunka pa se je zasluženo veselila zmage.

Andrej Kraševec | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Andrej Kraševec Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Andrej Kraševec: Jutri je nov dan

Andrej Kraševec po današnjem dnevu ni skrival razočaranja, a še zdaleč od tega, da so se vnaprej predali.

"Pričakovali smo malce drugačen razplet. Predvsem Kaja je imela že skoraj dobljeno tekmo, vendar ji je na koncu zmanjkalo moči. Tamara je začela slabo in se nato v nadaljevanju dvignila. Moram povedati, da je Romunka v tretjem nizu igrala fenomenalno, ampak tudi Tamari ne morem nič zameriti. Rezultat je 0:2, jutri je nov dan. Borili se bomo in upam, da se nam izide," je uvodoma povedal selektor Andrej Kraševec, ki je tudi razkril, kako na sobotni dvoboj pripraviti Tamaro In Kajo.

"Dobrega vzdušja nam ne more nihče vzeti. Skupaj smo že pet ali šest let. Bili so tako porazi, kot tudi zmage. Psihično in fizično se bomo poskusili regenerirati in vse narediti za soboto."

Pokal BJK - dvoboj za nastop na zaključnem turnirju (Koper):

Slovenija : Romunija 0:2

Petek, 14. april:
Ana Bogdan : Kaja Juvan 3:6, 6:3, 6:4
Jaqueline Adina Cristian  : Tamara Zidanšek 6:1, 4:6, 6:3

Sobota, 15. april:
11.00 Tamara Zidanšek - Ana Bogdan
Kaja Juvan - Jaqueline Adina Cristian
Nina Potočnik/Pia Lovrič - Irina Maria Bara/Monica Niculesc

*Ekipi igrata na tri dobljene točke, vsaka zmaga pomeni eno točko. V petek bosta sprva na sporedu dva posamična dvoboja, v soboto pa še dva posamična dvoboja in dvoboj dvojic.

Preberite še:

pokal Billie Jean King, Kaja Juvan, Qinwen Zheng
Sportal Prva bo šla v boj Kaja Juvan
Andrej Kraševec
Sportal Že na daleč se vidi, da je vzdušje v ekipi izjemno #video
Kaja Juvan
Sportal Čaka jih eden najpomembnejših obračunov: "Vseeno sem se odločila, da bom prišla"
Ne spreglejte