Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
26. 1. 2014,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rafael Nadal Stanislas Wawrinka

Nedelja, 26. 1. 2014, 14.51

8 let

Dramatični finale: Nadal na robu solz, Wawrinki prvi veliki turnir (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stanislas Wawrinka je zmagovalec OP Avstralije, potem ko je po dramatičnem finalu premagal prvega igralca sveta Rafaela Nadala. Za Švicarja je to prvi grand slam v njegovi karieri.

Dramatični finale, a ne toliko po igri kot po vseh pripetljajih, ki so se dogajali na igrišču. Prvi niz je gladko dobil Stanislas Wawrinka, na začetku drugega niza pa je Nadal zahteval zdravniško pomoč in zapustil igrišče, kar je zanj precej nenavadno. Začela so se ugibanja, ali je šlo zgolj za taktično potezo Španca ali dejansko za poškodbo.

Bil je eden mojih najbolj čustvenih turnirjev

Odgovor je bil na dlani. Ko se je Nadal vrnil na igrišče, je bila njegova igre neprepoznavna. Zaradi bolečin v hrbtu je bilo njegovo gibanje po igrišču omejeno, svoj prvi servis pa je udarjal s hitrostjo "le" 120 kilometrov na uro. Ko je že kazalo, da bo Nadal dvoboj predal, je s svojo železno voljo nadaljeval in celo dobil tretji niz. Wawrinka je ob 15 neizsiljenih napakah izgubljal živce. Kljub svoji neverjetni volji je moral Nadal na koncu po štirih nizih priznati pomoč Stanu, ki se je tako zasluženo veselil svojega prvega grand slama. Rafa je svoj govor na igrišču končal na robu solz: "To je bil eden najbolj čustvenih turnirjev v moji karieri." Dvoboj se je končal po dveh urah in 21 minutah.

Sovražim predati dvoboj

Bolečine v hrbtu je začutil med ogrevanjem, bolečina med dvobojem je bila le še hujša. In kaj se je dogajalo v slačilnici, ko je zahteval zdravniško pomoč? "Sprva sem vprašal za nasvet fizioterapevta, v tistem trenutku sem bil precej zaskrbljen glede tega, kaj se mi je zgodilo. Fizioterapevt je skušal narediti, kar se je dalo, vendar je med dvobojem to nemogoče," je na tiskovni konferenci razlagal Nadal, ki ostaja pri trinajstih osvojenih turnirjih za grand slam.

"Zadnja stvar, ki sem si jo želel, je bila predaja. Sovražim, da moram predati dvoboj, še posebej v finalu tako velikega turnirja. Vse leto garaš za takšne dvoboje in potem pride trenutek, ko ne moreš igrati svojega najboljšega tenisa. Na igrišču ni bilo lahko, vendar sem poskušal vse, da končam dvoboj najbolje, kar se da. Za navijače, za nasprotnika in zame," je dodal Španec, ki pozneje ni hotel več govoriti o tej temi. "Ne želim več govoriti o tem. Danes je Stanov dan, ne moj."

Wawrinka: Lani sem veliko jokal

Stanislas Wawrinka je končno stopil iz sence svojega rojaka Rogerja Federerja, potem ko je pri svoji 28 letih dobil prvi veliki grand slam. Wawrinka je prvi po letu 1993, ki je na turnirju premagal prvega in drugega igralca sveta. V četrtfinalu je po težkem dvoboju premagal Novaka Đokovića in mu tako vrnil za poraz lansko leto. Letošnji zmagovalec Melbourna je v uvodu svojega govora namenil besede Nadalu. "Rafa, res mi je žal zate, upam da bo s tvojim hrbtom vse v redu. Si zelo dober igralec, dober prijatelj. Že lani si doživel veliko vrnitev in znova postal številka ena svetovnega tenisa. Zmeraj mi je bilo v čast igrati s teboj."

"Lani sem imel neverjeten dvoboj, ki sem ga izgubil. Veliko sem jokal, ampak v enem letu se je veliko zgodilo. Ta trenutek še ne vem, ali sanjam, bomo videli jutri zjutraj (smeh). Zahvalil bi se enkratnemu občinstvu, ki me je podpiralo v teh dveh tednih. Se vidimo prihodnje leto," je po zmagi povedal Švicar, ki se bo prihodnji teden povzpel na 3. mesto lestvice ATP.

Ne spreglejte