Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2011,
22.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Novak Đoković sprejem Wimbledon

Ponedeljek, 4. 7. 2011, 22.15

7 let, 12 mesecev

Đokovića na nogah pričakala vsa Srbija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
''Prihajam v Beograd, da proslavimo po srbsko, junaško, vsi skupaj. Ali me čakate?'' je kralj Wimbledona in od ponedeljka prvi teniški igralec sveta Novak Đoković prek spleta sporočil oboževalcem.

Slavja ni nikoli dovolj in za temperamentne Srbe je bila Đokovićeva zmaga v Wimbledonu zgolj povod za začetek rajanja, ki je doseglo vrhunec s sprejemom pred Domom narodne skupščine. ''Prihajam v Beograd, da z rojaki proslavim naslov in številko ena. Popil bom nekaj šilc rakije, tako kot se spodobi za praznovanje srbskega uspeha," je sporočil Nole in še podžgal čustva razvnete javnosti.

V velikem slogu se je začelo že na letališču, kjer se je Đoković skupaj z ekipo vkrcal na odprt avtobus, povsem poslikan z njegovimi podobami in imenom ter barvami srbske zastave, nato pa se je Novak s policijskim spremstvom odpeljal proti središču Beograda. Promet je obstal, ljudje so ga pozdravljali z mostov, ''Kralja'', kot ga kličejo po novem, je najprej sprejela predsednica srbskega parlamenta, potem pa je na balkonu Narodne skupščine stopil pred nepregledno množico, ki je vihrala z zastavami in transparenti ter neutrudno skandirala ime trenutno daleč najbolj popularnega Srba.

''Nole, Nole, Nooole …, je završalo, ko se je ''Kralj'' s pokalom in dvignjenimi rokami pojavil pred hipnotiziranim ljudstvom, Đoković pa ob vsem hrupu in navdušenju najprej sploh ni prišel do besede. ''Danes sem postal vaš večni dolžnik, ker ste mi priredili takšen sprejem in dan naredili za najlepšega v mojem življenju. Ta pokal je posvečen vsem vam, Srbiji, in vsega tega ne bi bilo brez moje ekipe, zato jo pozdravite z velikim aplavzom. Z aplavzom pozdravite tudi vse, ki jih imam najraje,'' je Đoković čustveno nagovoril zbrano množico. ''Zdaj smo na vrhu sveta, ekipno in posamično, vse bomo osvojili …, je malo pozneje nadaljeval v zanosu in k mikrofonu vabil zbrane sorodnike ter člane ekipe.

Kako čustven trenutek je bil to za Noletovo družino, pa je najbolje izrazila njegova mama: ''Sem najsrečnejša mama na svetu, ker imam takšne sinove in takšno občinstvo. Hvala za sprejem, o katerem smo sanjali 20 let.''

Slavje se je na odru ob sodobnejših in narodnjaških ritmih nadaljevalo s pesmijo in petjem, ''Kralj'' in njegova izbranka pa sta prijela za mikrofon, plesala kolo, manjkal ni niti ognjemet … Skratka, sprejem, kakršnega na Balkanu, vajenem športnih veleuspehov, že dolgo ni bilo.

Pomen Đokovićevega dosežka so na dolgo in široko seveda analizirali tudi srbski komentatorji, eden od njih pa je v znanem balkanskem slogu celo dejal, da gre za promocijo, vredno več milijard dolarjev. Kakorkoli, zagotovo ima vpliv tudi na izbiro imen pri novorojenčkih, saj je samo v Beogradu od začetka letošnjega leta ime Novak dobilo kar 37 dojenčkov.

Ne spreglejte