Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
15. 4. 2019,
10.35

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Tina Pisnik teniški globus Polona Hercog Katarina Srebotnik Maja Matevžič Tamara Zidanšek

Ponedeljek, 15. 4. 2019, 10.35

5 let

Lovorike slovenskih teniških igralcev

Deklet je že kar nekaj, na moške še čakamo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Polona Hercog | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

V nedeljo je v Luganu v Švici Polona Hercog poskrbela za slovenski uspeh, potem ko je po dolgih letih osvojila turnir serije WTA. In koliko je slovenskih igralk ali igralcev, ki so v posamični konkurenci osvojili turnir na najvišji ravni?

Polona Hercog
Sportal Velik uspeh slovenskega tenisa, Polona Hercog osvojila turnir v Švici

Polona Hercog je pred letošnjo sezono v našem intervjuju dejala, da se je zelo dobro pripravljala in da končno lahko upa na boljše rezultate. Njene besede so držale kot pribite. Mariborčanka, ki je imela v preteklosti kar nekaj težav s poškodbami, morda sezone ni začela najbolje, marca pa je kazalo, da se naša igralka počasi prebuja.

Polona Hercog | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Navduševala že v Miamiju in postala bolj samozavestna

Na prestižnem turnirju v Miamiju se je Hercogova prebila do tretjega kroga. S svojo igro je navduševala proti Simoni Halep, trenutno drugi igralki sveta. Romunka se je morala namreč zelo potruditi, da je premagala od ponedeljka najboljšo slovensko teniško igralko na lestvici WTA. Dvoboj se je končal po treh nizih (5:7, 7:6 (1), 6:2). Polona je že med turnirjem v Luganu priznala, da je po tem dvoboju postala veliko bolj samozavestna.

Čeprav so bili pogoji težki, ji je švicarski pesek ustrezal

Začela se je sezona na pesku, na katerem se Polona glede na rezultate najbolje počuti. In očitno ji je pesek v Luganu zelo ustrezal. Osemindvajsetletna teniška igrala se je namreč po sedmih letih znova veselila turnirske zmage, skupno svoje tretje, in se izenačila s Katarino Srebotnik. Prvi turnir je Hercogova osvojila leta 2011 v Bastadu na Švedskem, drugo lovoriko pa leto pozneje prav tako v Bastadu.

V samostojni Sloveniji uspelo petim igralkam Katarina Srebotnik je v posamični konkurenci nazadnje zmagala leta 2005 v Aucklandu. | Foto: Gulliver/Getty Images Katarina Srebotnik je v posamični konkurenci nazadnje zmagala leta 2005 v Aucklandu. Foto: Gulliver/Getty Images

V preteklosti smo imeli v samostojni Sloveniji  veliko zelo kakovostnih teniških igralk. Če izvzamemo Mimo Jaušovec, ki je igrala pod jugoslovansko zastavo, je do zdaj le dvema igralkama v posamični konkurenci uspelo zmagati na turnirju serije WTA na višji ravni.

V Sloveniji je v posamični konkurenci ledino orala Katarina Srebotnik, ki je na turnirjih serije WTA zmagala trikrat. Druga je že prej omenjena Polona Hercog. Srebotnikova, ki zadnja leta igra samo še v konkurenci dvojic, je prvič zmagala leta 1999 na Portugalskem, leta 2002 je zmagala na turnirju v Acapulcu, nazadnje pa slavila leta 2005 v Aucklandu.

Velja omeniti tudi igralke, ki so v posamični konkurenci prav tako zmagale na turnirjih serije WTA. Ti so sicer ocenjeni kot turnirji nižje ravni. Leta 2000 je na hrvaškem Bolu na Braču zmagala Tina Pisnik. Pisnikova je takrat v finalu premagala Amelie Mauresmo, ki je bila nekdaj prva igralka sveta. Leta 2018 je prav tako na Bolu slavila Tamara Zidanšek. S posamično lovoriko se lahko pohvali tudi Maja Matevžič. Ljubljančanka je leta 2002 slavila na turnirju v Bratislavi.

Mima Jaušovec | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Mima Jaušovec edina s posamično zmago na turnirju za grand slam

Mima Jaušovec je leta 1977 med posameznicami zmagala na turnirju za grand slam, na OP Francije, in je še vedno edina slovenska igralka, ki ji je uspel ta podvig. Mima je sicer osvojila še štiri turnirske lovorike. Zmagala je na turnirjih v Rimu (1976), Torontu (1976), Hamburgu (1978) in Los Angelesu (1982).

Aljaž Bedene je že trikrat igral v finalu. | Foto: Reuters Aljaž Bedene je že trikrat igral v finalu. Foto: Reuters

V moški konkurenci še čakamo

V samostojni Sloveniji sta se med moškimi prva med svetovno elito (med najboljši 100 igralcev, op. p.) uvrstila Blaž Kavčič in Grega Žemlja, sledila sta jima Aljaž Bedene in Blaž Rola.

Še najbližje lovoriki na turnirjih ATP sta bila Aljaž Bedene in Grega Žemlja. Bedene se je trikrat prebil do finala, a bil na žalost vedno malo prekratek. Zelo blizu prve turnirske zmage je bil tudi Grega Žemlja, ki je leta 2002 igral v finalu turnirja na Dunaju.

 

Ne spreglejte