Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
18. 7. 2011,
10.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Portorož Baku

Ponedeljek, 18. 7. 2011, 10.48

5 let, 2 meseca

Dan, ko je Baku nasledil Portorož

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bi se nadaljevala šestletna tradicija, bi se danes z uvodnim krogom začela teniška zabava v Portorožu, tako pa je smetano s torte pobral Baku. V Azerbajdžanu se mudi tudi Andrej Bizjak.

Slovenija je v leto 2011 vstopila brez največjega teniškega dogodka, edinega WTA turnirja, ki ga je gostila na svojih tleh. Podoba Portoroža je na svetovnem teniškem zemljevidu zbledela, ostali so le še spomini. Kako hitro se lahko pripetijo spremembe, priča tudi položaj Andreja Bizjaka. Še lani je kot direktor priljubljenega turnirja čestital zmagovalki za naslov, leto dni kasneje pa se je kot častni gost podal v Azerbajdžan in se prepričal v zmožnosti ''naslednika'' Portoroža. ''Zdaj nisem več direktor, prireditelji pa so me povabili v Baku, tako da sem z veseljem sprejel vabilo. Sem pa odpotoval z mešanimi občutki, saj se je s slovesom Portoroža prekinila šestletna tradicija. Tako je pač. Baku ima boljše pogoje, v novem centru je osrednji objekt s 3000 sedeži, ima še šest zunanjih ter pet notranjih igrišč z vsemi spremljajočimi objekti. Bazeni, prostori za masaže ... Projekt je dobro zastavljen, ogromno pomoč pa prispeva država. Azerbajdžan se močno razvija, predsednik parlamenta vodi teniško zvezo, podpor izraža tudi predsednik države,'' je s prvimi vtisi iz Bakuja, ki bo prihodnje leto gostil tudi evrovizijski spektakel, postregel zdaj že nekdanji direktor portoroškega turnirja, vrhunca teniške sezone v Sloveniji.

Turnir v oddaljenem Azerbajdžanu ima tudi slovenski prizvok, zanj pa skrbi nadarjena Dalila Jakupovič, ki se je prebila v zadnji, odločilni krog kvalifikacij. Za vstop v glavni del se je pomerila z izkušeno Rusinjo Jeleno Bovino in naletela na previsoko oviro.

Bizjak: Slovenija ni velika

ŠRC Marina po neizogibni odločitvi, da se teniška karavana iz Portoroža seli v Baku (osrednje igrišče je ponujalo premajhno kapaciteto (2.500), predstavniki združenja WTA pa so zahtevali vsaj 3.000), z vrhunskim tenisom ni več našla stične točke. ''Škoda za Primorsko, saj ni več lepega dogodka. Moramo pa se zavedati, koliko je velika Slovenija in s kakšnimi državami tekmuje. Nikoli ne reci nikoli, a v naslednjih letih bi se bilo izjemno težko znova uvrstiti na seznam WTA turnirjev. Število turnirjev se ne bo povečevalo, kar ni olajševalna okoliščina,'' meni Bizjak, ki za zdaj še ne razmišlja o projektu organizacije kakšnega turnirja manjših razsežnosti. ''Z Bakujem se ne moremo primerjati. Turnir nima pomanjkljivosti, teniška akademija v Bakuju pa je deležna ogromne podpore,'' je še dodal. Nad turnirjem v Azerbajdžanu bedi nekdanja igralka, Gruzijka Leila Meški. Z začetkom dogodka v Bakuju se je uradno poslovila tudi letošnja sezona turnirjev na peščeni podlagi. Njen zaključek je Sloveniji prinesel obilico zadovoljstva, predvsem po zaslugi dvakratne finalistke in zmagovalke Bastada Polone Hercog ter odmevnega uspeha najstnice Nastje Kolar v Bad Gasteinu.

Če bi Portorož obdržal svoj status, bi zagotovo obe prispeli v domovino in se predstavili pred domačim občinstvom, tako pa bosta formo pred začetkom ''ameriške turneje'', ki prinaša igranje na hitrih betonskih podlagah, pilili nekje drugje.

Ne spreglejte