SiolNET. Sportal Tenis
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Challenger v Portorožu: festival tenisa, poletja in zabave

1

termometer

Po letu dni premora se v Slovenijo vrača turnir serije challenger, ki bo pod imenom Tilia Slovenia Open potekal v Portorožu od 1. do 7. julija.

Vrhunski tenis se vrača na slovenska igrišča, potem ko je bil že v devetdesetih letih pod okriljem Teniške zveze Slovenije (TZS) v Domžalah organiziran prvi challenger, na katerem se je pozneje zvrstilo kar pet igralcev, ki so postali številka ena – Jevgenij Kafelnikov, Marat Safin, Marcelo Rios, Lleyton Hewit in celo veliki Roger Federer. Eno leto smo turnir spremljali v Kamniku, nato se je preselil v Ljubljano, kjer je bil zadnjič na programu leta 2011 kot BMW Ljubljana Open.

Prejšnjo sezono je pomanjkanje denarja teniške navdušence prikrajšalo za velik športni dogodek, zato pa se letos obeta, da se bo vrnil v novi, še elegantnejši preobleki. '' Zelo sem vesel, da zveza letos znova organizira turnir challenger, ki je lani zaradi finančne krize odpadel. Lokacijo smo preselili v Portorož, poleg predstavitve najboljših domačih igralcev pa je osnovni namen turnirja, da dogodek postane tedenski festival slovenskega tenisa. Ob glavnem turnirju pripravljamo še celo serijo teniških prireditev, slovenski teniški dopustniki pa morajo biti takrat nujno v Portorožu. Pričakujem zelo lep teniški teden,'' je malce šaljivo dejal Marko Umberger, predsednik TZS.

Ob tem je poudaril, da s projektom tudi Portorožu na nek način pomagajo, da v tem segmentu ne zastane, saj bo imel dostojen center, ki ne bo namenjen zgolj vrhunskim tekmovalcem, ampak bo imel tudi turistično poslanstvo. ''Vsi vemo, da štadion v Portorožu čez celo leto sameva, mi pa ga pravzaprav oživljamo, je še dodal Umberger.

Predstavitveni filmček navdušil

Sam turnir ima tudi novo privlačno grafično podobo, s katero bodo skušali na svež način nagovarjati občinstvo. ''Ideja izhaja iz povezanosti morja, poletja, tenisa in zabave. Želimo povedati, da je to nekaj lepega in sproščenega, da je tenis lahkoten in zanimiv, pa je dejal Gregor Krušič, novopečeni direktor TZS. V ta namen so posneli veder predstavitveni filmček, ki je zelo navdušil teniške funkcionarje v tujini, organizatorji pa verjamejo, da se bodo lahko slikvitim podobam iz filma približali tudi na samem licu mesta.

Da bo dogajanje res festivalsko obarvano, bo polega glavnega žreba poskrbela tudi kopica tekmovanj od najmlajših kategorij, pa vse do veteranov in invalidskega turnirja. Organizatorji pričakujejo več kot tisoč tekmovalcev, ob katerih bo tudi vrsta spremljevalcev, zato upajo, da jih bodo v vlogi gledalcev lažje privabili tudi na tekme, kjer sicer ne bo slovenskih predstavnikov, čeprav bodo po pričakovanjih seveda najbolj zasedene. ''Kar se tiče vstopnine, bodo prve dni na voljo tudi brezplačni ogledi, ne želimo pa celotne prireditve razvrednotiti. Za določena srečanja bomo prodajali vstopnice od treh evrov navzgor, tako da si bo lahko vsak privoščil ogled spektakla. Hkrati bodo veljale tudi kot vstopnice za vse spremljevalne dogodke,'' pa je povedal Denis Topčič, nekdanji vrhunski tekmovalec in regijski direktor Zavarovalnice Tilia, glavnega pokrovitelja dogodka, pri katerem so se za podporo odločili preprosto zato, ker je tenis lep šport.

Bomo videli domače ase?

Topčič je razkril tudi finačno plat zgodbe – nagradni sklad turnirja je 35.000 dolarjev, igralci pa bodo deležni tudi brezplačne namestitve, dokler bodo na turnirju. Celoten proračun znaša približno 160.000 evrov, kar poleg naštetih stroškov zajema postavitev celotne infrastrukture, osebje in ves dodatni, predvsem zabavno-glasbeni program, ki se bo skozi teden odvijal v mestu rož. Cilj v prihodnje je zviševati nagradni sklad za eno stopnjo, torej od 35.000, 50.000, 75.000 in pozneje do mikavnih 100.000 dolarjev.

Ker se turnir prekriva z drugim tednom Wimbledona, bodo kvalifikacije šele v nedeljo in ne soboto, kot je praksa, nastop najboljših domačih mušketirjev – Grege Žemlje, Blaža Kavčiča in Aljaža Bedeneta pa je odvisen od njihove igre na sveti travi. Izpada v uvodnih krogih jim seveda navijači ne privoščijo, čeprav bi jih zagotovo radi videli igrati na domačem terenu. Prav tako Žemlja ne bo smel nastopiti, če se bo tri tedne pred Portorožem prebil med najboljših petdeset na svetu, saj mu v tem primeru pravila Mednarodne teniške zveze tega ne dovoljujejo. Posebno povabilo pa je obljubljeno Blažu Roli, našemu četrtemu igralcu. Komu bodo organizatorji še podelili wild card, za zdaj ni znano, vsekakor pa pričakujejo, da bodo tudi ostali slovenski igralci nastopili v kvalifikacijah. Najpomebnejše tekme bodo na sporedu v poznih popoldanskih urah, čeprav bodo zaradi strnjenega programi nekateri morali stopiti na igrišče v dopoldanskem času. Tudi termin finala bo prilagojen wimbledonskemu, ki je seveda po marsičem nedosegljiv, zato pa volje in podjetnosti tudi domačim prirediteljem ne manjka. ''Je pa seveda zelo pomembno, kako bomo izpeljali prvi projekt,'' se zaveda Krušič.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin