Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2022,
12.50

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

OP Avstralije

Četrtek, 27. 1. 2022, 12.50

2 leti, 2 meseca

OP Avstralije, WTA (11. dan)

Še ena prevlada prve igralke sveta, njena nasprotnica bo Američanka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Ashleigh Barty | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

V četrtek sta na teniškem OP Avstralije v ženski konkurenci bila na sporedu polfinalna dvoboja. Najprej sta se pomerili Ashleigh Barty in Madiosn Keys. Po ekspresnem dvoboju se je zmage veselila prva igralka. Druga finalistka turnirja pa je Danielle Collins, ki je po dveh nizih premagala Igo Swiatek.

Bartyjeva je postala prva Avstralka, ki se je po več kot štirih desetletjih med posameznicami prebila v finale domačega grand slama. Zadnji je to uspelo Wendy Turnbull leta 1980, Chris O'Neal pa je bila dve leti prej zadnja zmagovalka.

Tekmica Bartyjeve je bila nepostavljena Keysova, že članice prve deseterice svetovne lestvice, ki pa je po številnih težavah in poškodbah v prejšnjih letih zelo nazadovala. A je v prejšnjih dveh krogih v Melbournu izločila dve nosilki Paulo Badoso in Barboro Krejčikovo.

Avstralka pa je bila pretrd oreh zaradi zelo široke palete udarcev in taktik, na katere ameriška igralka ni našla odgovora. Prvi niz se je tako končal po 26 minutah, drugi ni trajal veliko več časa.

"Pošteno povedano, to je neverjetno. Vesela sem, da sem svoj najboljši tenis prikazala prav tu. Žogice so bile malce počasnejše kot prejšnje dni. Poskušala sem več teči in se prilagoditi ter udarjati, kot je bilo le mogoče. Poskušala sem biti agresivna na servise tekmice, ker ima sposobnost, da ti hitro uide," je pojasnila Bartyjeva, ki bo skušala po odprtem prvenstvu Francije 2019 in Wimbledonu 2021 osvojiti še tretji grand slam.

Danielle Collins | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Drugi polfinale je bil le kanček bolj izenačen, saj je tudi v njem prevladovala ena igralka. Collinsova je izjemno začela in povedla z 2:0, dobre četrt ure po začetku pa je bilo že 4:0. Šele nato je do prve igre po izenačeni izmenjavi prišla Poljakinja. Slednja je nato dve priložnosti za odvzem servirne igre Američanki izkoristila za znižanje na 2:4. Collinsova ji je nato vrnila in po servisu tekmice povedla s 5:2. Servirala je za osvojitev niza, a je Swiatekova znova prišla do priložnosti za "break" in jo pretvorila v znižanje na 3:5.

Poljakinja je po deveti igri prišla v boj za osvojitev niza (4:5). Collinsova je drugič servirala za vodstvo z 1:0 v nizih, trem zaporednim asom je sledila dvojna napaka. Četrto priložnost za niz je po 48 minutah na koncu vendarle pretopila v uspeh, ko je po daljši izmenjavi udarcev Swiatekova žogico poslala v mrežo. Poljakinja je v prvi igri drugega niza hitro izgubila svoj začetni udarec, Američanka ji je prepustila le eno točko.

Collinsova je nadaljevala podobno kot v uvodnem nizu in povedla s 3:0 ter servis v četrti igri pretvorila v novo vodstvo s 4:0. Swiatekova je dobila šele peto igro, nato je servirala Američanka in igro gladko dobila. Na servis Poljakinje si je priigrala dve zaključni žogici za zmago. Prvi napad na mrežo ji ni uspel, v drugem pa je tekmica poslala žogo izven igrišča.

Za menoj je veliko sezon, v katerih sem tlakovala to pot

"Prvi finale za grand slam sem si prigarala, ni bilo enostavno. Za menoj je veliko sezon, v katerih sem tlakovala to pot. Izjemno sem vesela, tega ne morem niti opisati. V zadnjih letih sem zelo izpopolnila svojo igro. Danes se je vse izšlo in tako nameravam igrati tudi naprej. Z Bartyjevo sva imeli veliko dvobojev. Finalni nastop tu pa bo nekaj posebnega, energija gledalcev bo izjemna, hvala že sedaj za podporo, ki jo imamo v teh koronskih časih. Komaj čakam na finale," je Collinsova povedala po dvoboju.

Osemindvajsetletna tekmovalka iz St. Petersburga na Floridi je doslej osvojila le dva turnirja, lani v Palermu in San Joseju, na grand slamih je pred tem prišla najvišje pred dvema letoma v Franciji, kjer je končala v četrtfinalu.

OP Avstralije, polfinale

Ashleigh Barty (Avs, 1) : Madiosn Keys (ZDA) 6:1, 6:3
Danielle Collins (ZDA) : Iga Swiatek (Pol) 6:4, 6:1

Iga Swiatek
Sportal Mladi Poljakinji pripadel triurni teniški maraton
Ne spreglejte