Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
24. 2. 2016,
19.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Grega Žemlja ATP Davisov pokal

Sreda, 24. 2. 2016, 19.28

8 let

"Bilo je ogromno živčnosti in stresa"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski teniški igralec Grega Žemlja pravi, da je igralec navdiha. Na dober dan lahko premaga kogarkoli, drugi dan pa odigra katastrofalen tenis.

Grega Žemlja nas je pred dvema letoma navduševal s svojimi teniškimi predstavami, s tem pa se je na svetovni lestvici ATP prebil do 43. mesta, kar še danes velja za najvišjo slovensko uvrstitev. Pozneje je staknil imunsko bolezen (mononukleozo), zaradi katere je moral izpustiti kar nekaj turnirjev. Leta 2014 je igral le na šestih turnirjih. Lani je že začel kazati prave igre, na turnirjih serije Challenger se je dvakrat prebil do finala, med drugim tudi v Portorožu.

Na letošnjo sezono se je začel veliko prej pripravljati, saj je želel, da bi bil čim bolje pripravljen na nove izzive, a mu je na koncu spet bolezen prekrižala načrte. "Priprave na novo sezono so bile relativno slabe. Zbolel sem, ampak še sam ne vem, zakaj. Moral sem ležati štirinajst dni. Imel sem ogromno težav, izgubil vso moč, tako da sem moral sredi decembra začeti znova. Pred kratkim sem spet dobil virozo. Ne vem, ali je težava v imunskem sistemu? V zadnjih dveh letih me vsaka stvar vrže s tira (klimatske spremembe, časovne razlike …). Zaradi tega izgubim ogromno energije in časa," nam je uvodoma povedal Žirovničan.

Mislil je, da je že na pravi poti

Letošnja sezona se ni začela po njegovih željah. Na prvih treh turnirjih se je poslovil že po uvodnem dvoboju. Kot je povedal Grega, ni imel pravih občutkov. "Bilo je ogromno živčnosti in stresa. Žal na samem igrišču ni steklo, to pa je bila tudi posledica slabih rezultatov."

Nato je prišel na vrsto turnir serije Challenger v Dallasu, kjer se je prebil do četrtfinala. Ko je že mislil, da je končno na pravi poti, je spet izgubil. "Po prvih dveh dvobojih sem mislil, da so to končno tiste prave igre in da res čutim žogo. Nato je sledila katastrofalna tekma in spet se je vse porušilo. Sicer sem se dobro počutil in tudi priprava na tekmo je bila dobra. Začel sem zelo suvereno, nasprotniku takoj odvzel servis … Potem pa sem začel delati napake, ki si jih na takšni ravni ne smeš nikakor privoščiti," je bil kritičen do sebe 29-letni teniški igralec.

Težko je določiti favorita

Zdaj so njegovo mislil usmerjene proti dvoboju z Romunijo, kjer se bo Slovenija v Davisovem pokalu pomerila v prvem krogu prve evroafriške skupine. Z Blažem Rolo bosta glavni orožji slovenske ekipe. Blaž Kavčič zaradi že znane poškodbe stopala ne bo mogel igrati, svoj nastop pa sta zaradi bolezni odpovedala tudi Tom Kočevar-Dešman in Nik Razboršek.

Grega je znan po tem, da mu bolj odgovarja dvoranski tenis in meni, da bo tako tudi v Romuniji, kjer bodo igrali v dvorani na trdi podlagi. Proti Romuniji, ki je v svoji zgodovini že trikrat igrala v finalu prestižnega ekipnega tekmovanja, slovensko ekipo čaka vse prej kot lahko delo. Glavna nevarnost bo pretila v igri dvojic. Tam je romunska ekipa najmočnejša. Horia Tecau je trenutno tretji igralec med dvojicami, medtem ko Florin Mergea zaseda 12. mesto.

"Na papirju je videti, da bo tekma zelo izenačena. Težko je določiti favorita. Zavedamo se, da imajo zelo dobro dvojico. Z Blažem (Kavčičem, op. p.) sva v dvojicah v preteklosti že dobila dvoboje, ki so bili na papirju praktično že izgubljeni. Pri Davisovem pokalu je vse zelo specifično, tako da tudi ta točka proti Romuniji ni povsem izgubljena."

Je igralec navdiha

Tako kot kapetan slovenske reprezentance Blaž Trupej tudi on računa na dobro dnevno formo, ki je na takšnih tekmah pomembna. "Ugotovil sem, da sem igralec navdiha. Velikokrat lahko na dober dan marsikoga premagam, na slab dan pa lahko proti marsikomu izgubim. V tem tednu bom naredil vse, da bom stoodstotno pripravljen. Motivacije za takšne dvoboje mi absolutno ne manjka," je še povedal Žemlja, ki je za slovensko reprezentanco dosegel največ zmag.

Ne spreglejte