SiolNET. Sportal Sportal +
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsi vzorci iz Londona in Sočija ponovno na testiranje

0

termometer

laboratorij moskva
Foto: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo ponovno testiral vse vzorce ruskih športnikov z olimpijskih iger v Londonu in Sočiju. V ponovno testiranje bo vključenih 254 vzorcev.

Poročilo razkriva:
- Več kot tisoč športnikov iz različnih športnih panog je imelo koristi od sistemskega dopinga v Rusiji.
- Med številnimi tehnikami manipuliranja z vzorci so ruski uradniki urinskim vzorcem dodajali sol in kavna zrna.
- Vitalij Mutko, nekdanji ruski minister za šport, je skupaj s svojim oddelkom vključen v poročilo, a ni jasnih dokazov, da je vedel za dopinški program. Ruski predsednik Vladimir Putin v poročilu ni omenjen.
- Kršitvam na olimpijskih igrah v Londonu najbrž nikoli ne bodo prišli do dna, a jasno je, da so bili številni ruski športniki, ki so nastopili, vključeni v dopinški sistem.
- Profesor Richard McLaren je dokaze predal protidopinškim in športnim organizacijam in jih prosil za nadaljnje sodelovanje.

Mednarodni olimpijski komite je v izjavi za javnost sporočil , da gre za 254 urinskih vzorcev, ki jih Richard McLaren do zdaj še ni uspel vključiti v preiskavo. Postopek so že opravili za 63 krvnih vzorcev, a so bili po drugi analizi vsi negativni.

Analizo bo dokončala disciplinska komisija, ki jo je poleti ustanovil MOK, zdaj pa ji podaljšal mandat, da dokonča svoje delo.

Rusi pričakovano zavrnili očitke

Rusko ministrstvo za šport se je hitro odzvalo na obtožbe o državno podrtem sistemskem dopingu. Rusi pravijo, da v državi ni bilo nikakršnega sistema, ki bi podpiral doping v športu. ''Država se bo še naprej borila proti dopingu,'' sporočajo iz Rusije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin