Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 5. 2018,
6.20

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

Natisni članek

Sarah Van Ballekom Rebecca Wardell Emma Twigg Bled

Petek, 11. 5. 2018, 6.20

5 let, 11 mesecev

Od Švice do Nove Zelandije

Neverjetno potovanje treh deklet: mimo Bleda in Bohinja na kolesu do Nove Zelandije #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66
The Long Way Home | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Tri športnice iz dežele kivijev, dve z olimpijsko izkušnjo, Rebecca Wardell, Sarah Van Ballekom in Emma Twigg, so se na kolesarskem popotovanju od Švice do rodne Nove Zelandije na 10. dan svojega potovanja ustavile na Bledu. Twiggovi, svetovni veslaški prvakinji v enojcu iz leta 2014, je slovenski turistični biser dobro znan. Na jezeru je preživela številne trenažne ure, leta 2011 pa na svetovnem prvenstvu na Bledu osvojila bronasto odličje. Do doma jih čaka še 17 tisoč kilometrov!

Njihova kolesarska avantura, ki so ji nadele ime The long way home, se je začela 30. aprila v Lozani v Švici in se bo čez približno leto dni končala na rodni Novi Zelandiji.

The Long Way Home | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Celotno pot bo opravila samo najstarejša članica ekipe, nekdanja atletinja Rebecca Wardell, ki je že od nekdaj sanjala o tem, da bi se v domovino vrnila s kolesom, medtem ko bo Sarah Van Ballekom s kolesarskega vlaka izstopila konec poletja na Kitajskem, Emma Twigg, največje športno ime med njimi, pa bo pustolovščino z globljim pomenom končala julija v Iranu, ko se bo podala na kvalifikacije za uvrstitev na svoje četrte olimpijske igre v Tokiu leta 2020.

"Uf, vse skupaj je kar izziv. Na pot se namreč nismo posebej pripravljale, tako da si lahko prestavljate, kako smo," je po težko pričakovanem tušu in zaslužneme kosilu navdušeno razlagala Sarah, nekdanja sodelavka Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je v ekipi zadolžena za stike z javnostmi. "Včeraj, na 9. dan kolesarjenja smo si privoščile počitek v Bovcu, krasen dan," je pohvalila slovensko naravno kuliso. Popotnice računajo, da jim bo vsak dan lažje, saj bo telo vedno bolje pripravljeno. V povprečju vsak dan prekolesarijo približno sto kilometrov.

Od švice do nz | Foto:

Na poti od Švice do Nove Zelandije jih čaka približno 18 tisoč kilometrov. Mejo prvih tisoč so prebile včeraj. | Foto: Vid Ponikvar Na poti od Švice do Nove Zelandije jih čaka približno 18 tisoč kilometrov. Mejo prvih tisoč so prebile včeraj. Foto: Vid Ponikvar

Kolesarsko deteljico sestavljajo tri imena:

Emma Twigg | Foto: Vid Ponikvar Emma Twigg Foto: Vid Ponikvar Emma Twigg: 31-letna vrhunska tekmovalka v veslanju je dobra poznavalka Slovenije, natančneje Bleda in Bohinja, kjer je preživela marsikateri trening, na kolesu pa se je večkrat zapeljala tudi na Jelovico in Pokljuko. Med njenimi športniki dosežki velja izpostaviti naslov svetovne prvakinje v enojcu iz leta 2014 in svetovne podprvakinje iz leta 2016. V svoji zbirki ima tudi dve četrti mesti z olimpijskih iger v Londonu in Riu ter je tudi lastnica svetovnih rekordov v veslanju na ergometru na 5000 metrov in 60 minut. Lani je v Nici v Franciji uspešno končala svoj prvi ironman in v svoji starostni kategoriji s časom pod 11 urami zasedla 2. mesto. Po hudem razočaranju na OI v Braziliji 2016, kjer je veljala za favoritko za naslov olimpijske prvakinje, se je odločila za tekmovalni premor.

Rebecca Wardell | Foto: Vid Ponikvar Rebecca Wardell Foto: Vid Ponikvar Rebeca Wardell: 40-letna Bec, kot jo kličejo prijateji, je svojo športno pot začela kot specialistka za tek čez ovire, a se je pozneje prekvalificirala v šesterobojko. Na OI v Pekingu leta 2008 je zasedla 22. mesto, na OI v Pjongčangu pa je skrbela za organizacijo. To je tudi glavni razlog, da ji ta vloga pripada tudi na popotovanju od Švice do Nove Zelandije.

 

Sarah Van Ballekom | Foto: Vid Ponikvar Sarah Van Ballekom Foto: Vid Ponikvar Sarah Van Ballekom: 28-letna Sarah je najmlajša članica ekipe, odgovorna za stike z javnostmi. Pred kratkim se je povzpela na Kilimanjaro, najvišji vrh Afrike, pretekla več maratonov in opravila polovični ironman, barve dežele kivijev pa zastopala v veslaški ekipi novozelandskih univerz. Diplomirana pravnica je od nekdaj sanjala o tem, da bi delala za MOK, sanje so se ji uresničile pred tremi leti.

Pozdravi domačinov ... | Foto: Vid Ponikvar Pozdravi domačinov ... Foto: Vid Ponikvar

Potovanje z globljim pomenom

Njihova pot ni namenjena zgolj pustolovščini, temveč ima globlji pomen. Namenjena je ozaveščanju in spodbujanju mladih deklet k razvoju veščin in sposobnosti skozi šport za vodstvene položaje v prihodnosti. Tako v okviru fundacije Forward poteka tudi zbiranje sredstev. Njihova tiha želja je, da bi za vsak kilometer pridobile vsaj 1 dolar (0.84 evra). Od Švice do Nove Zelandije jih loči več kot 18 tisoč kilometrov, kar pomeni, da bi bil znesek lahko precej visok. Še zdaj, po prvih tisoč kilometrih, ki so jih zabeležile ravno včeraj, so zbrale več kot sedem tisoč dolarjev.

Večino časa prenočujejo v kampih, sinoči so si s pomočjo slovenskih gostiteljev končno lahko privoščile hotel. | Foto: Vid Ponikvar Večino časa prenočujejo v kampih, sinoči so si s pomočjo slovenskih gostiteljev končno lahko privoščile hotel. Foto: Vid Ponikvar

The Long Way Home | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Dekleta so se na Bled pripeljala prek Predela iz Bovca in danes nadaljujejo pot proti Bohinju, ki je, kot rečeno, Emmi Twigg zelo dobro poznan, saj se je tam že večkrat pripravljala na pomembnejša tekmovanja.

To je tudi razlog, da je k projektu, katerega koordinator za Slovenijo je Klub slovenskih olimpijcev pri Olimpijskemu komiteju Slovenije, pristopila Veslaška zveza Slovenije (z dekleti je del poti odpeljal tudi sekretar zveze Jernej Slivnik), častni pokrovitelj projekta pa je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Del poti bo z njimi odpeljala tudi nekdanja alpska smučarka Petra Robnik (skrajno desno), ki na Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez med drugim skrbi za dvojno kariero športnikov. | Foto: Vid Ponikvar Del poti bo z njimi odpeljala tudi nekdanja alpska smučarka Petra Robnik (skrajno desno), ki na Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez med drugim skrbi za dvojno kariero športnikov. Foto: Vid Ponikvar

V Veslaškem centru na Bledu jih je pozdravil blejski župan Janez Fajfar, del poti pa je z njimi prekolesaril tudi sekretar Veslaške zveze Slovenije Jernej Slivnik (v črnem dresu). | Foto: Vid Ponikvar V Veslaškem centru na Bledu jih je pozdravil blejski župan Janez Fajfar, del poti pa je z njimi prekolesaril tudi sekretar Veslaške zveze Slovenije Jernej Slivnik (v črnem dresu). Foto: Vid Ponikvar

The Long Way Home | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Še pred odhodom do naslednjega turističnega bisera Slovenije bodo dekleta obiskala Osnovno šolo Bled in v sklopu projekta šoli donirala sredstva MOK za nakup športnih rekvizitov v vrednosti tisoč švicarskih frankov (840 evrov), pripravile pa so tudi predavanje oz. predstavitev projekta za učence.

Nekaj sredstev jim bodo v znak zahvale za zgledno sodelovanje v preteklih letih in pomoči pri organizaciji svetovnega prvenstva 2011 in svetovnega pokala 2015 donirali tudi pri Veslaški zvezi Slovenije.

Ne spreglejte