Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2011,
11.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dm tek ženske ženske rekord

Sobota, 4. 6. 2011, 11.37

6 let, 6 mesecev

Svetovni rekord dm tekov - 6776 žensk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ljubljanskem Tivoliju je potekal že šesti dm tek za ženske, na katerem se je zbralo rekordno število žensk, ki so tekle na 5 in 10 km. Najstarejša udeleženka je imela kar 83 let.

Dm tek za ženske je znova privabil nepregledno množico žensk in deklet vseh starosti, ki so se oblečene v enotne majice podale na pet in desetkilometrsko progo. Na krajši razdalji je zmagala Polona Kukovec (0:20:45) pred Tino Kozjek (0:20:57) in Ireno Erjavec (0:20:58). Na daljši je bila najhitrejša Valerija Mrak (0:36:28), ki se je že lani veselila prvega mesta na 5 km. Druga je bila Lidija Cerkovnik (0:37:06), tretja pa Martina Culiberg (0:38:32). Čast najsterejše udeleženke je pripadla 83-letni Heleni Žigon, ki je pet kilometrov odtekla s spoštljivim časom 0:37:08.

Prireditev je iz leta v leto bolj množična, tokrat so punce celo ''podrle'' svetovni rekord dm tekov, ki jih organizirajo še v Avstriji, upajo pa, da jih bodo kmalu tudi v drugih državah. Tekačic na 5 km je bilo 5042, na 10 km pa 1734, skupaj 6776. Prijav je bilo sicer 8600, a so se nekatere morda ustrašile vremena, ki pa je bilo tokrat prizanesljivo. Na Oskarjevem teku za najmlajše je teklo več kot 3000 otrok. ''Vsako leto v povprečju beležimo več kot 30-odstotni porast nastopajočih. Desetina je takšnih, ki so tekle na vseh dosedanjih prireditvah, tistih, ki redno tečejo od drugega ali tretjega dm teka, pa je več kot polovica,'' so za Sportal povedali organizatorji.

Tekačice so bile glede na pričakovani čas razdeljene v različne skupine, ki so štartale z zamikom, vsako pa je na progo pospremila pesem glasbene skupine Čuki. Tek je odprl ljubljanski župan Zoran Janković, glasba pa je pred prvimi koraki še stopnjevala izvrstno razpoloženje. Nekatere so začele hitro in zagnano, druge bolj umirjeno in potpežljivo. ''Nekaj sto jih prireditev jemlje morda bolj tekmovalno, ostalim je pomembnejša udeležba. Gre bolj za pozitivno energijo kot za rezultat,'' so še dodali organizatorji.

Prireditev ima obenem dobrodelno noto, zato so k sodelovanju pritegnili nekaj znanih imen - Jure Košir, Rene Mlekuž, Alenka Godec, Nataša Pinoza, Iris Mulej, Jernej Damjan, Peter Prevc ... so udeleženkam in obiskovalcem v zameno za en evro podpisovali majice, organizator pa je zbrani znesek podvojil in ga namenil za protezo, da bi tako 25-letnemu dekletu naslednje leto omogočili udeležbo na prireditvi (skupaj so zbrali 8000 evrov). Tudi na progi je bilo videti nekatere znane obraze, tekla sta Špela Grošelj in edini moški predstavnik, radijski voditelj Denis Avdić, ki je popestril damsko družbo, sicer pa moškim nastop nekako ni dovoljen.

''To je tek za ženske,'' je bila jasna Klaudija Antolič, predstavnica za stike z javnostmi dm drogerie markt. So pa imeli moški tokrat vlogo ''zajcev'', nekaj postavnih in zgoraj razgaljenih mladeničev različne polti se je na štartu pred skupinami tekačic za spodbudo pognalo v dir, nato pa so se po nekaj deset metrih umaknili. Šport gre pač z roko v roki z zabavo, za katero je bilo tokrat dobro poskrbljeno.

In še zanimivost, dm tek za ženske je pri nas trenutno druga najbolj množična tekaška prireditev, pred Radenci in tesno za Ljubljanskim maratonom. Sicer pa so punce navdušene nad potekom proge, saj si jih kar 98 odstotkov želi, da bi ostala v parku Tivoli in v naravi.

Končne rezultate najdete tukaj.

Ne spreglejte