SiolNET. Sportal Sportal +
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Protidopinška agencija umika suspenz, zelena luč za ruske športnike

0,01

termometer

Wada |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svetovna protidopinška agencija Wada je umaknila suspenz ruski protidopinški agenciji Rusadi, poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na neimenovani vir v Wadi. Ruski športniki bodo tako spet lahko nastopali na največjih tekmovanjih brez omejitev.

Kot je prek Twitterja sporočil predsednik Wade Craig Reedle, je danes večina članov izvršnega odbora Wade odločila za vrnitev Rusade oziroma za umik suspenza, pri čemer bo morala ruska stran izpolniti vse pogoje in zahteve, ki jih je postavila krovna protidopinška organizacija.

Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je za umik suspenza glasovalo devet od 12 članov izvršnega odbora; dva sta bila proti, eden pa se je vzdržal.

Prvi korak k vrnitvi ruskih športnikov na mednarodna tekmovanja oziroma k vrnitvi pristojnosti nacinalni protidopinški agenciji je bila odločitev pritožbene komisije Wade, ki je prejšnji teden ocenila, da je Rusada pripravljena za tak korak. Komisija je takšno mnenje utemeljila s tem, da je Rusada izpolnila dva najbolj izpostavljena pogoja: priznanje McLarnovega poročila o nepravilnostih v ruskem športu ter dovoljenje Wadi za dostop do dokumentacije v laboratorijih Rusade v Moskvi. Če se ruska stran drugega dela dogovora ne bo držala in do 30. junija 2019 ne bo omogočila vpogleda v svoje laboratorije, pa lahko kazen spet uveljavijo.

Wada Sportal Wada bo rehabilitirala rusko protidopinško agencijo
Rusada je ostala brez pooblastil Wade oktobra 2015; takrat je vrhvono mednarodno telo za boj proti dopingu v športu laboratoriju v Moskvi odvzelo pristojnosti zaradi vse bolj razširjene afere v ruskem športu, ki je razkrila nepravilnosti med olimpijskimi igrami v Sočiju, pozneje je ruske športnike suspendirala tudi Mednarodna atletska zveza, na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji pa so lahko Rusi nastopili le kot olimpijski športniki brez uporabe nacionalnih simbolov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin