Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
13.10

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Natisni članek

Alex Honnold oskarji 2019

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 13.10

5 let, 2 meseca

Free Solo – z oskarjem nagrajeni dokumentarni film

Oskarji 2019: Od sramežljivega dečka do frajerja v smokingu, ki pleza po Hollywoodu. Dobesedno. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

Film Free Solo, ki razkriva zakulisje izjemnega plezalnega dosežka Američana Alexa Honnolda, je letošnji prejemnik oskarja za najboljši celovečerni dokumentarni film. Režiserka Elizabeth Chai Vasarhelyi se je ob prejemu zlatega kipca posebej zahvalila tudi partnerici Honnolda, Sanni McCandless. "Brez tebe bi bil ta film tako dolgočasen. Samo povem," ji je polaskala na odru.

Dokumentarni film Free Solo je za popularizacijo plezanja storil verjetno več kot karkoli do zdaj. Petmesečno popotovanje po kinematografih in festivalih je spremljalo nešteto intervjujev in gostovanj, mnogi, ki plezanja do zdaj niso spremljali, so izvedeli za številne nianse, ki jih ta ponuja.

Zelena knjiga
Trendi Oskarji 2019: najboljši film je Zelena knjiga, največ kipcev za Bohemian Rhapsody #video
Lady Gaga, Bradley Cooper
Trendi Po Oskarjih vsi govorijo o nastopu Lady Gaga in Bradleyja Cooperja #video

Glavna ustvarjalca dokumentarne uspešnice, režiserka Elizabeth Chai Vasarhelyi in njen partner, fotograf National Geographica, tudi sam plezalec in ekstremni smučar Jimmy Chin, sta gostovala v vseh mogočih televizijskih oddajah, enako velja tudi za Honnolda, ki je večkrat odkrito priznal, da take pozornosti ni vajen.

Posnetek podelitve si lahko ogledate na Planetu ob 22.30.

Kipce za dokumentarni film Free Solo so si razdelili Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin (to je bila njuna prva nominacija za oskarja), Evan Hayes in Shannon Dill. | Foto: Getty Images Kipce za dokumentarni film Free Solo so si razdelili Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin (to je bila njuna prva nominacija za oskarja), Evan Hayes in Shannon Dill. Foto: Getty Images

Free Solo so si lahko ogledali tudi slovenski ljubitelji plezanja. Najprej na razprodanih projekcijah v Kinu Komuna in nato še na odprtju 13. Festivala gorniškega filma, ko so film zaradi izjemnega zanimanja istočasno predvajali kar na treh lokacijah po Sloveniji.

Za primerjavo: To je kot bi maraton nekdo pretekel v eni uri

99 minut dolg film se osredotoča na priprave Alexa Honnolda, ki si je zadal, da bo 900-metrsko steno El Capitan po smeri Freerider preplezal brez vrvi. Podvig mu je uspel junija 2017, steno je preplezal v manj kot štirih urah.

Chin je v enem od intervjujev izjemnost dosežka primerjal z maratonom. "To je tako, kot če bi v maratonu, kjer mnogi sanjajo o tem, da bi ga pretekli v manj kot dveh urah, nekdo to zmogel v eni sami uri. Tako neverjetno je."

Kipec jim je izročil ameriški igralec Jason Momoa (Aquaman), ki ni skrival navdušenja nad izborom. Tudi on je namreč že plezal s Honnoldom.  | Foto: Getty Images Kipec jim je izročil ameriški igralec Jason Momoa (Aquaman), ki ni skrival navdušenja nad izborom. Tudi on je namreč že plezal s Honnoldom. Foto: Getty Images

Snemalno in fotografsko ekipo so sestavljali izključno profesionalni plezalci, ki so morali biti povsem nevtralni glede Honnoldovih odločitev. Prav z ničimer niso smeli pritiskati nanj in vplivati na njegove odločitve glede termina začetka plezanja in glede tega, ali bo podvig, na katerega se je pripravljal dve leti, sploh izpeljal.

Honnold je na slavnostnem večeru nosil smoking. Posebej zanj so ga izdelali v podjetju, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo športnih oblačil in dodatkov The North Face, kar so storili prvič. Honnold si je suknjiče pred tem večinoma izposojal, enega mu je posodil tudi ameriški igralec Jared Leto. Honnold je priznal, da še nikoli ni spremljal oskarjev, niti ga to ne zanima, a je navdušenja, ki vlada okrog filma, vesela zaradi ekipe, ki ga je ustvarila. | Foto: Getty Images Honnold je na slavnostnem večeru nosil smoking. Posebej zanj so ga izdelali v podjetju, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo športnih oblačil in dodatkov The North Face, kar so storili prvič. Honnold si je suknjiče pred tem večinoma izposojal, enega mu je posodil tudi ameriški igralec Jared Leto. Honnold je priznal, da še nikoli ni spremljal oskarjev, niti ga to ne zanima, a je navdušenja, ki vlada okrog filma, vesela zaradi ekipe, ki ga je ustvarila. Foto: Getty Images

Honnold je o podvigu obvestil zgolj najbližje in najtesnejše plezalne prijatelje. Plezanja se je 3. junija 2017 lotil ob 5.32 in do vrha stene, ki je z 900 metri višja od najvišje zgradbe na svetu, Burdž Kalife v Dubaju (828 m), priplezal v treh urah in 56 minutah.

Film Free Solo so si lahko ogledali tudi obiskovalci 13. Festivala gorniškega filma. Žirija ga je izbrala za najboljši plezalni film festivala. Direktor festivala Silvo Karo je v intervjuju za Sportal napovedal, da bo Honnold prihodnje leto morda eden od gostov festivala.

Trendi Žirijo prepričal Dawn Wall, pohvala tudi slovenskim Nepoškodovanim

"To je bil 'super bowl' mojega plezanja"

Smer Freerider v steni El Capitana je poznal na pamet, vizualiziral je vsak gib. "Šlo je zgolj za izvajanje koreografije," je povedal v pogovorni oddaji pri Jimmyju Kimmlu. "Po opravljenem podvigu sem čutil globoko zadovoljstvo. To je bil 'super bowl' mojega plezanja," je še dejal.

Z oskarjem nagrajeni film Free Solo bodo 3. marca predvajali na TV-kanalu National Geographica:

Soliranje izvira iz pretirane sramežljivosti

Plezal je v prostem plezalnem slogu, t. i. free soloing. To pomeni, da je plezal brez vrvi in druge varovalne opreme. Takšen način plezanja mu je najbližje. Kot je razkril v filmu, se je "soliranja" lotil zato, ker je bil kot otrok preveč sramežljiv, da bi plezal s komerkoli v tandemu.

Oblečen je bil samo v majico s kratkimi rokavi, plezalne hlače, obut v plezalne čevlje, za pasom pa mu je bingljala vrečica z magnezijem, ki mu je pomagal pri oprijemanju stene. Z uresničitvijo svojih sanj se je vpisal v zgodovino. To, kar mu je uspelo, ni pred njim uspelo še nikomur.

Free Solo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pred podelitvijo oskarjev sta se Honnold in Chin povzpela do znamenitega znaka Hollywood in plezala po črki H.  | Foto: Reuters Pred podelitvijo oskarjev sta se Honnold in Chin povzpela do znamenitega znaka Hollywood in plezala po črki H. Foto: Reuters

Free Solo | Foto: Reuters Foto: Reuters

Režiserka: Brez Sanni bi bil film dolgočasen

Filmska dramaturgija je zadovoljila tudi romantike. Pomemben delček v mozaik je namreč prispevala tudi Sanni McCandless, prisrčno in čustveno dekle, ki je Alexa, svoje popolno nasprotje (primer: Sanni rada govori o čustvih, Alex se tega šele uči), spoznalo in omrežilo med snemanja filma, njuna zveza pa je trdna še zdaj.

Režiserka Chai Vasarhelyijeva je prepoznala pomembnost njene vloge, saj je na podelitvi kipcev dejala, da bi bil brez Sanni film Free Solo dolgočasen.

V odgovoru na vprašanje, kaj posebnega se mu je zgodilo na podelitvi oskarjev, je Honnold izpostavil srečanje s Taylor Swift. "To je bil vrhunec v življenju mojega dekleta," je navrgel.  | Foto: Getty Images V odgovoru na vprašanje, kaj posebnega se mu je zgodilo na podelitvi oskarjev, je Honnold izpostavil srečanje s Taylor Swift. "To je bil vrhunec v življenju mojega dekleta," je navrgel. Foto: Getty Images

Kdo je Alex Honnold?

Alex Honnold se je rodil leta 1985 v Sacramentu v ameriški zvezni državi Kalifornija. S plezanjem se je začel ukvarjati pri 11 letih in mu je zvest že več kot 20 let. Študiral je na ameriški univerzi Berkeley, a študija ni dokončal, saj se je pri 19 letih povsem osredotočil na plezanje.

V istem obdobju je ostal tudi brez očeta, s katerim je bil še posebej povezan, kar je močno spremenilo njegov pogled na svet. "Bolj sem se začel zavedati, da je treba izkoristiti vsak dan posebej," je povedal v prispevku za televizijo Oprah Winfrey. Za CNN je med drugim dejal: "Ne bojim se višine, seveda ne, se pa bojim smrti." O višini stene pa: "Vse, kar je višje od 50 metrov, je enako. Če padeš, je s tabo konec. Ni razlike."

Ozadje snemanja filma Free Solo:

Honnold je avtor knjige Sam v steni (Alone On The Wall) in lastnik več plezalnih rekordov. Skupaj s Hansom Florinom sta leta 2012 postavila hitrostni rekord (dve uri, 23 minut in 51 sekund) v plezanju po steni Nos El Capitana, v manj kot 24 urah pa je Honnold skupaj s Colinom Haleyjem, gostom letošnjega Festivala gorniškega filma, prečkal greben Torre v Patagoniji.

Za izjemen prispevek k skalnemu plezanju s solo vzponom v smeri Freerider v El Capitanu je bil Honnold lani deležen častne omembe na podelitvi zlatih cepinov. Prestižno nagrado zlati cepin je dobil tri leta prej, leta 2015, ko je s Tommyjem Caldwellom prečil greben Fitz Roy v Patagoniji v Argentini.

Honnold se označuje za ateista, je vegetarijanec, ne pije alkohola in kofeina ter ne kadi. Med njegove hobije poleg plezanja spada še branje. Zanimajo ga klasika, naravovarstvene in ekonomske teme. Leta 2012 je zasnoval Fundacijo Honnold, ki si prizadeva najti preproste načine, kako ljudem izboljšati kakovost življenja.

Kako pa so bili oblečeni zvezdnice in zvezdniki: Video: Kaja Flisar, Planet TV

Ne spreglejte