SiolNET. Sportal Sportal +
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova stanovalca hrama športne večnosti

0,30

termometer

Nekdanji nogometaš Marko Elsner in košarkarica Polona Dornik sta tudi uradno postala prebivalca Hrama športnih junakov, v katerem pod okriljem Društva športnih novinarjev Slovenije domujejo športniki, ki so pustili globok pečat.

[video: 66938 / ]

Ko je legendarni olimpionik Miro Cerar znova vkorakal v dvorano Stožice, se je ob sprehodu skozi zeleni ring lahko zgolj zadovoljno nasmehnil ob pogledu na pisano paleto nekdanjih vrhunskih športnikov, katerih mogočne fotografije krasijo zidove. Od leta 2001, ko je bil namreč skupaj z že pokojnim telovadcem Leonom Štukljem kot prvi sprejet v Hram športnih junakov, se je namreč v druščini večnih zbralo že 56 športnikov in športnic.

Nova člana hrama, za katerega skrbi Društvo športnih novinarjev Slovenije, sta danes postala košarkarica Polona Dornik in nogometaš Marko Elsner. Z njima je društvo zaokrožilo športno obdobje do osamosvojitve leta 1991. Vsi prihodnji člani hrama bodo tako športniki, ki so pretežno nastopali pod slovensko zastavo.

Marko Elsner: Hvala za izkazano čast Marko Elsner: Hvala za izkazano čast Foto: Vid Ponikvar

"Sezam je res raznovrsten. Naša športna dediščina je res izjemno bogata. Z njo se radi pohvalimo. V tujini se pogosto sprašujejo, od kje moč in veljava slovenskih športnikov," je na prireditvi v Stožicah poudaril Cerar, ki je lahko roko stisnil zgolj legendarnemu nogometašu, medtem ko pa se Dornikova že vrsto let izogiba javnih prireditev in medijskih nastopov.

"Hvala družini, prijateljem, znancem in organizatorjem tega hrama, da sem se lahko znašel v tako fenomenalni družbi. To je prav posebno priznanje za moje športne dosežke," je ob prejetju posebnega kipca in s tem ključa do hrama dejal Elsner. V imenu slovite košarkarice pa je priznanje prejela njena soigralka Nataša Šiško.

Polona Dornik

Rojena: 20. 11. 1962, Ljubljana
Dosežki: POI: 2. mesto 1988 Seul - srebro in EP: 2. mesto (1987), 3. mesto (1980)

Izvrstna slovenska košarkarica je pred prihodom v Ljubljano svojo košarkarsko pot tlakovala v Trbovljah. Večino kariere je preigrala kot članica Ježice, pri kateri je bila gonilna sila, leta 1989 je med drugim postala pokalna prvakinja Jugoslavije. V tujini je pustila pečat pri klubu Celta Vigo, s katerim se je leta 2000 veselila naslova državnih španskih prvakinj. Največje uspehe je dosegla v reprezentanci Jugoslavije (185 nastopov). Zaigrala je na dvoje olimpijskih igrah: v Los Angelesu leta 1984 in Seulu leta 1988, kjer je močno pripomogla k temu, da je ekipa osvojila srebrno medaljo. Prav tako se lahko pohvali z lovorikami na evropskih prvenstvih. V Banjaluki si je leta 1980 okoli vratu nadela bronasto, v španskem Cadizu leta 1987 pa srebrno medaljo.

Hram slavnih nagrada Foto: Vid Ponikvar

Marko Elsner

Rojen: 11. 4. 1960, Ljubljana
Dosežki: POI: 3. mesto (1984)

Marku Elsnerju je bila žoga položena v zibko, saj prihaja iz ene od najbolj znanih slovenskih nogometnih družin. Ko je bil oče Branko trener v Innsbrucku, je Marko kot mlad igralec najosnovnejšo nogometno izobrazbo dobil v Avstriji. Popolno uveljavitev je po zorenju v Slovanu doživel v Olimpiji. Po šestih sezonah je nogometno prerasel Ljubljano in ga je pot vodila v beograjsko Crveno zvezdo, s katero je bil jugoslovanski pokalni in državni prvak. Navijači so ga tako oboževali, da so zbirali denar, da ne bi prestopil v Nico, od koder se je za eno leto preselil v Admiro Wacker v Nemčiji. Vseskozi je bil član mlajših jugoslovanskih reprezentanc. Z olimpijsko, v kateri je bil tudi Srečko Katanec, je osvojil bronasto kolajno v Los Angelesu leta 1984. Za jugoslovansko člansko vrsto je zbral 14 nastopov, za slovensko pa na začetku samostojnosti dva, bil je tudi njen kapetan.

 

Hram športnih junakov

2011: Leon Štukelj (gimnastika), Miroslav Cerar (gimnastika);
2012: Rudolf Cvetko (sabljanje), Josip Primožič Tošo (gimnastika), Stane Derganc (gimnastika), Stanko Lorger (atletika), Ivo Daneu (košarka), Jože Šlibar (smučarski skoki), Janez Polda (smučarski skoki), Draga Stamejčič Pokovec (atletika), Janez Žirovnik (kolesarstvo), Nataša Urbančič Bezjak (atletika), Branko Oblak (nogomet), Aljoša Žorga (košarka), Vinko Jelovac (košarka), Mima Jaušovec (tenis), veslaški osmerec (4. OI Tokio 1964), Rudi Hiti (hokej), Peter Šumi (gimnastika), Miro Steržaj (kegljanje), Albin Felc (hokej);
2013: Franc Smolej (smučarski tek), Ciril Praček (alpsko smučanje), Branko Ziherl (skoki v vodo), Tone Cerer (plavanje), Tine Mulej (alpsko smučanje), Janko Štefe (alpsko smučanje), Ivan Toplak (nogomet), Janko Kosmina-Mario Fafangel (jadranje), Tine Šrot (gimnastika), Jurij Uršič (kolesarstvo), Edvard Vecko (namizni tenis), Ištvan Korpa (namizni tenis), Tone Gale (hokej), Milan Zadel (kajak kanu), Stanko Topolčnik (judo), Bojan Križaj (alpsko smučanje), Peter Vilfan (košarka), Bojan Ropret (kolesarstvo), Boris Strel (alpsko smučanje), Alenka Cuderman (rokomet), Borut Petrič (plavanje), Miran Tepeš (smučarski skoki), Jure Franko (alpsko smučanje), Primož Ulaga (smučarski skoki), Andrej Jelenc (kajakaštvo na divjih vodah), Darjan Petrič (plavanje), Matjaž Debelak (smučarski skoki), Mateja Svet (alpsko smučanje)
;2015: Srečko Katanec (nogomet), Rok Petrović (alpsko smučanje), Jurij Zdovc (košarka);
2016: Rolando Pušnik (rokomet), Iztok Puc (rokomet);
2017: Marko Elsner (nogomet), Polona Dornik (košarka).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin