SiolNET. Sportal Sportal +
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubo Jasnič: Dobro vem, kako bitko smo imeli znotraj SZS

4

termometer

Skakalni tekmi na Ljubnem sta pretekli konec tedna postavili nove smernice, Ljubo Jasnič pa je med drugim spregovoril tudi o bitkah, ki so jih imeli s SZS, da so ženski skoki le dobili pravo veljavo.

Predsednik zbora za skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič je izjemno zadovoljen z uvedbo svetovnega pokala za dekleta. Želja je, da bi se skakalke v prihodnjih letih preizkusile tudi na večjih napravah - morda celo na letalnicah. Vesel je, da so ženski skoki začeli dobivati na veljavi tako po svetu kot rudi pri nas v majhni, a skakalni Sloveniji. Pravi, da bo treba v prihodnje vlagati še več v ženske skoke, saj imamo pri dekletih tudi orožja za olimpijsko medaljo v Sočiju.

Pretekli konec tedna je Ljubno postavilo nov mejnik v ženskih skokih – po 3.000 gledalcev si je ogledalo tako sobotno kot tudi nedeljsko tekmo svetovnega pokala. S tega stališča morate biti verjetno zelo zadovoljni? Ogromno mi pomeni, da je bilo na Ljubnem na ženskih skokih toliko gledalcev. Organizatorji so naredili res ogromno stvar. Na vsakem koraku so prejemali pohvale. Predstavniki FIS so povedali, da je to najboljša tekma v ženskem svetovnem pokalu. Takšne tekme nihče več ne bo mogel imeti. Dobro vem, kakšno bitko smo imeli znotraj Smučarske zveze Slovenije, da so ženski skoki le dobili mesto, ki jim pripada. Povsem logično je, da nova stvar zahteva dodatne finance in še boljšo organizacijo. Z uvedbo svetovnega pokala pri ženskah se je to tudi zgodilo. Vendar v vodstvu SZS sprva tega niso bili preveč veseli. Tekme na najvišjem rangu pomenijo namreč potovanja po svetu – tudi na Japonsko in v Skandinavijo. Razumljivo so nastali višji stroški in treba je bilo primakniti v mošnjiček še približno sto tisoč evrov.

Kdo je bil proti temu? Ne bi govoril, kdo je bil proti temu, a je dejstvo, da je treba pri vsaki novi stvari najprej utreti pot. V dekleta sem ves čas verjel kot tudi v strokovno vodstvo. Ženski skoki so na pohodu in težko jih bo zaustaviti. Kaj kmalu bo prišel čas, ko bodo tudi dekleta tekmovala na letalnicah. Bistvo vsega je, da se ves čas ustvarja napredek.

Dejali ste, da so imeli ženski skoki v preteklosti izjemno majhno veljavo na SZS. Ali se je zdaj kaj spremenilo? Vedno več je posluha za ženske skoke. V torek imamo sejo odbora, na kateri bomo ocenili, kako stvari potekajo pri dekletih. Dejstvo je, da bo moral biti vložek v prihodnje še večji. In to zaradi zimskih olimpijskih iger v Sočiju leta 2014. Naša dekleta imajo namreč veliko možnost, da osvojijo medaljo na največjem dogodku. In to si želimo prav vsi, zato bomo naredili vse, da bodo razmere optimalne za takšne rezultate. Dekleta imajo v meni velikega zaveznika.

V tem letu se bodo zgradile prav vse načrtovane nove skakalnice v Planici, zato se poraja vprašanje, ali bo Ljubno še naprej ostalo središče ženskih skokov. Želimo si, da bi Ljubno ostalo središče za ženske skoke. Skakalnica potrebuje rekonstrukcijo in novejši profil. Manjka nam tudi dvigalo. Zdaj se jih na vrh skakalnice pelje s kombijem. Bil sem zraven pri gradnji te skakalnice, vendar ni primerjave med preteklostjo in sedanjim časom. Organizatorji so naredili ti tekmi vrhunsko.

Kakšna pa je vloga Primoža Peterke v celotni zgodbi ženskih skokov? Velika. Prizadeval sem si, da bi ga pritegnili k ženskim skokom, glavni trener Matjaž Triplat pa je bil takoj za to, da se priključi dekletom. V ekipo je vnesel veselje in seveda znanje ter izkušnje, ki jih je pridobil med kariero. Videti so odlična ekipa, ki dobro funkcionira. Njihova sproščenost se ne vidi le v zraku, ampak tudi na tleh, ko se pogovarjaš z vsemi.

Ali so na FIS zadovoljni s premierno sezono ženskih skokov? Junija lani je bil sprejet predlog, da bodo imela tudi dekleta svetovni pokal. Kot lahko sami vidite, se vse skupaj razvija lepo. Mogoče na drugih prizoriščih še ni toliko gledalcev, kot jih je bilo na Ljubnem, vendar bodo prišli tudi drugod. Upam, da nam uspe prepričati FIS, da bi v prihodnje dekleta skakala tudi na večjih napravah. No, potem bo treba povečati tudi skakalnico na Ljubnem (smeh, op. p.).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin