Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 11. 2018,
19.25

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Franci Petek Jernej Damjan Špela Pretnar Ivo Jan

Torek, 27. 11. 2018, 19.25

5 let, 5 mesecev

Kariera po karieri

Ko šport postane služba, je vsega konec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Športniki po koncu kariere. Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan. | Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan so govorili o izzivih, ki jih prinaša konec kariere. | Foto Bojan Puhek

Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan so govorili o izzivih, ki jih prinaša konec kariere.

Foto: Bojan Puhek

Profesionalni športniki se po koncu kariere pogosto znajdejo v težkem položaju. Nekdanja alpska smučarka Špela Pretnar in hokejist Ivo Jan sta poskušala na dogodku Kariera po karieri v organizaciji zavarovalnice Triglav mladim športnim upom in drugim prisotnim čim bolj približati, kako sta se sama znašla na prehodu v drugo kariero in kaj lahko storijo sami. Sogovornika sta si bila enotna, da je konec kariere odločitev posameznika. 

Pobudnik akcije je deskar na snegu Žan Košir, ki se je v preteklosti že soočil z dejstvom, da bo morda nepričakovano moral končati kariero, pri tem pa je športnik pogosto povsem izgubljen. Projekt Mladi upi zavarovalnica Triglav organizira že šesto leto, Triglav pa s srečanji poskuša mladim približati nekaj tem, ki jih pri vsakodnevnem treningu niso deležni. Športniki se po koncu kariere pogosto znajdejo v težkem položaju in pred izzivom, kako naprej.

Kariera po karieri

Ivo Jan in Špela Pretnar sta se v družbi smučarskega skakalca Jerneja Damjana, ki je povezoval pogovor, pogovarjala o izzivih, ki jih prinese konec športne poti. Oba sta si bila enotna, da je za lažji prehod med športno in "pošportno" kariero treba narediti ogromno že v obdobju prve.

Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan so si bili enotni, da mora športnik že med kariero poskrbeti za to, kaj bo po njenem koncu. | Foto: Bojan Puhek Ivo Jan, Špela Pretnar in Jernej Damjan so si bili enotni, da mora športnik že med kariero poskrbeti za to, kaj bo po njenem koncu. Foto: Bojan Puhek

Pretnarjeva je bila nekoč vrhunska alpska smučarka, ki je v svetovnem pokalu dosegla šest zmag, leta 2000 pa je sezono sklenila z osvojitvijo malega kristalnega globusa v slalomu. Po končani smučarski karieri je nekaj časa delala kot športna novinarka, od leta 2016 pa je sodelavka v službi za stike z javnostmi na smučarski zvezi Slovenije.

"Še danes sem vesela, da je bila odločitev za končanje kariere res moja. Ni se pripetila nobena poškodba, niti nisem izpadla iz ekipe, preprosto sem dojela, da so vse stvari minljive. Bila sem pripravljena na kariero po karieri, to sem dobila že z vzgojo, saj me je mama pripravila na to, da je smučarska kariera pomenila le dve tretjini mojega življenja. Glavno vprašanje je, ali v športu še uživaš, saj je gladiatorstvo," pravi "vražja Slovenka".

Iva Jana so h koncu kariere prisilile poškodbe. | Foto: Bojan Puhek Iva Jana so h koncu kariere prisilile poškodbe. Foto: Bojan Puhek Podobno razmišlja tudi Jan, nekdanji vrhunski hokejist, danes pa trener, ki so ga h koncu kariere prisilile poškodbe. "Zaradi številnih težav s hrbtom sem preprosto prenehal uživati v igranju hokeja. Ko sem prišel do točke, da je šport postal služba, ne užitek, sem vedel, da je vsega konec. Imel sem srečo, da sem imel precej uspešno kariero in sem lahko na podlagi tega ostal v hokeju kot trener," je o odločitvi o končanju hokejske kariere povedal Jan.

Druga kariera primerljiva s koncem študija

A kljub ne pretirano težkemu prehodu v športni pokoj sta se oba po koncu profesionalne poti spopadla s številni izzivi. "Boljšega življenja, kot sem ga imel takrat, ko sem profesionalno igral hokej, ne bom imel nikoli več. Ko prideš na profesionalno raven, so tvoja naloga le treningi in tekme, za preostalo poskrbijo drugi. Imaš ogromno prostega časa, ki ga potem po koncu kariere kar naenkrat ni več," pravi zdajšnji slovenski hokejski selektor.

"Tako kot se študent po koncu študija spopade s tem, da gre v službo, ima tak občutek tudi športnik, ko konča športno pot. Mnogo Špela Pretnar danes dela na Smučarski zvezi Slovenije. | Foto: Bojan Puhek Špela Pretnar danes dela na Smučarski zvezi Slovenije. Foto: Bojan Puhek stvari ti je takrat popolnoma nejasnih. Takrat šele vidiš, kako si na precej lahek način prišel do marsikatere stvari med kariero. Soočiš se z vprašanjem, ali znaš unovčiti vse stvari, ki jih izkusiš med kariero, in jih znaš povezati v poznejšem življenju," se spominja Pretnarjeva, ki veliko vlogo v športnikovem življenju pripisuje družini in vzgoji. "Današnja mladina čaka, da se nekaj zgodi, jaz sem sama iskala poti za dosego cilja," opaža nekdanja alpska smučarka.

Znova na isto pot

Kljub napornemu ritmu, ki ga prinaša profesionalni šport, bi tako Jan kot Pretnarjeva znova prehodila isto pot. "Po koncu kariere nisem pogrešal športa, pogrešal sem garderobo, 25 somišljenikov z istim ciljem," je pojasnil Jan. "Hitro sem začela pogrešati potovanja. Med kariero sem se težko spopadala z nenehnimi selitvami iz kraja v kraj, danes pa, ko potujem le še nekajkrat na leto, to zelo pogrešam," priznava Pretnarjeva.

Ob koncu se je v debato vključil tudi nekdanji smučarski skakalec oziroma zdajšnji direktor SZS Franci Petek, ki meni, da je življenje športnika povsem normalno. "Vrhunski športnik, tisti, ki je med športno kariero preživel vse krize, bo dober tudi v drugi karieri. Zgrizel bo skozi prehod," je prepričan Petek.

Fotogalerija Kariere po karieri, foto: Bojan Puhek

Fotogalerija
1 / 19

Preberite še:

Sportal Kar jo je med kariero teplo, jo zdaj osrečuje
Ivo Jan
Sportal "Ko udari realnost in se svet ne vrti več le okoli tebe, te mora nekdo prizemljiti"

 

Ne spreglejte