SiolNET. Sportal Sportal +
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako v času koronavirusa poteka dopinško testiranje?

0,04

termometer

Alberto Contador doping | Kljub svetovni zdravstveni krizi protidopinško testiranje deluje nemoteno, a z večjo previdnostjo. | Foto: Getty Images
Kljub svetovni zdravstveni krizi protidopinško testiranje deluje nemoteno, a z večjo previdnostjo. Foto: Getty Images

Trenutno obdobje v primežu novega koronavirusa bo zahtevno tudi za protidopinške organizacije. Svetovna protidopinška agencija (Wada) je v petek že izdala nove smernice za lažje in čim bolj nemoteno izvajanje dopinških testov ob omejitvah, ki jih narekuje pandemija.  

Wada je zaradi velikega zdravstvenega tveganja in novih razmer, povezanih s pandemijo, vse nacionalne protidopinške organizacije pozvala, naj ukrepajo v skladu z omejitvami, ki so jih postavile lokalne zdravstvene oblasti, da zagotovijo pravilno zaščito športnikov in kontrolorjev, ki izvajajo dopinške teste in nadzirajo upoštevanje protidopinških pravil, ob hkratnem varovanju pravilnosti izvajanja dopinškega nadzora, zlasti v luči olimpijskih in paralimpijskih iger v Tokiu.

Wada vsem lokalnim organizacijam nalaga, naj poskrbijo, da bodo izvajalci nadzorov oziroma testov brez kakršnihkoli simptomov bolezni.

Sodelavci, ki testirajo športnike na prisotnost dopinga, bi morali športnike vprašati tudi, ali imajo kakršnekoli simptome ali če so bili na območju ali v stiku s komerkoli, za kogar se domneva, da je ogrožen zaradi covid-19.

Če je bilo ugotovljeno, da so se sodelavci, ki testirajo športnike, okužili z virusom, je treba o tem obvestiti športnike, ki so jih testirali, in obratno, je opozorila Wada.

Lovro Žiberna Sportal Lovro Žiberna: Pri dopingu me prav nič več ne more presenetiti #intervju

Obvezna zaščitna oprema, uporaba mask in razkužil

Sodelavci, ki izvajajo teste, morajo uporabljati zaščitno opremo, kot so maske ter razkužila, s katerimi razkužijo delovne površine.

V okoljih oziroma državah, kjer se testiranja ne morejo izvajati zaradi karantene, pa se je Wada zavezala, da bodo z drugimi protidopinškimi organizacijami in športnimi federacijami sodelovali, ko se bodo razmere vrnile v normalno stanje ter bodo po normalizaciji razmer poskušali čim prej odpraviti vrzeli v testiranju za zagotovitev opravljenih testov pred olimpijskimi in paralimpijskimi igrami v Tokiu.

doping prosojnice | Foto:

Testiranje kljub pandemiji kjerkoli in kadarkoli

"Športniki so še vedno sami odgovorni za vlaganje zahtev za uveljavljanje izjeme pri terapevtski uporabi. Prav tako je treba športnike opozoriti, da jih je mogoče še vedno testirati na kateremkoli mestu in kadarkoli," je še sporočila Wada.

Svetovna protidopinška organizacija tudi pospešeno rešuje vprašanja, povezana z zaprtjem posameznih akreditiranih laboratorijev in z možnostjo, da bi analizo in hrambo vzorcev prevzeli drugi delujoči laboratoriji.

Preberite še:

Jure Dolenec Sportal "Policija nadzoruje skoraj vse, ki odidejo iz hiše" Italija Novice V Italiji 793 smrtnih žrtev koronavirusa v enem dnevu #video trgovine Novice Novo glede obratovanja trgovin: odprte bodo najmanj do 18. ure Internet, strah, nevarnost, žalost Digisvet Pili belilo, ker so na Facebooku prebrali, da to pomaga Bill Digisvet Dogaja se, kar je napovedal leta 2015, a ga niso jemali resno #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin