Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 3. 2016,
16.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Natisni članek

Transislandija 2016 Ivica Kostelić Miha Podgornik

Sreda, 30. 3. 2016, 16.46

6 let, 6 mesecev

Ivica Kostelić v slovenski družbi na pragu novega podviga (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

3

Miha Podgornik

Hrvaški smučar Ivica Kostelić v družbi Slovenca Mihe Podgornika in Islandca Thorsteinna Jakobssona jutri začenja polarno odpravo Transislandija 2016.

Pot čez Islandijo je dolga 750 kilometrov. Domovino Kostelićeve žene Elin bo trojka prečkala na backcountry tekaških smučeh. Kjer to ne bo mogoče, bodo pot opravili peš. Tovor bodo vlekli na saneh, prenočevali pa bodo v šotorih.

V posadki odprave Transislandija 2016 vlada prijetno vzdušje. Vsi komaj čakajo, da se kolesje zažene, nam je s severa Evrope sporočil Miha Podgornik, profesor športne vzgoje, plezalec, vzdržljivostni športnik in pustolovec, ki mu je taka odprava pisana na kožo. Tudi njegov oče Rajko je na tekaških smučeh kar štirikrat poskušal doseči Aljasko.

Pred avanturisti je 750 kilometrov poti čez islandska prostranstva. Na pot se bodo podali jutri. Začeli bodo v kraju Akureyri, cilj, prestolnico Islandije Reykjavik, pa naj bi dosegli v mesecu dni.

Večji del poti bodo premagovali na tekaških smučeh, kjer to zaradi pomanjkanja snega ali rek ne bo mogoče, bodo prehodili. Opremo bodo vlekli na saneh.

Prvi in zadnji del poti jih bosta v avtu spremljali Kostelićeva žena Elin in sestra, nekdanja alpska smučarka Janica Kostelić. Večino časa, približno tri tedne, ki jih bodo preživeli v osrednjem delu države, t. i. Central Highlands, pa bodo vso hrano in opremo tovorili sami.

Največji izziv jim bodo predstavljale številne reke – na poti naj bi jih bilo kar sto. Podgornik pričakuje izziv tudi v prečenju območij okamnele lave, spremenljivem vremenu, dežju in sneženju ter vetru, ki pogosto dosega hitrost 150 kilometrov na uro ali več.

Video, v katerem Podgornik pripravlja pakete hrane za ekspedicijski zajtrk:

Ekspedicijski zajtrk

Ideja za zajtrk na poti:10 obrokov po cca 900 kcal:-1400g različnih kosmičev-500g mleka v prahu-200g različnih dodatkov (oreščki, semena, sadje)

Posted by Miha Podgornik on Saturday, March 26, 2016

Podgornik je na Islandijo odpotoval s 75 kilogrami tovora, od tega  je približno 30 kilogramov hrane, ki jo je bilo treba že pred odhodom razdeliti v pakete za vsak dan posebej.

"Za zajtrk sem pripravil posebne pakete s kosmiči, oreščki in mlekom v prahu, ki jih bom preprosto zalil z vrelo vodo in zajtrk bo pripravljen. Čez dan bomo najverjetneje jedli zgolj čokoladne ploščice in gele, saj za kaj drugega ne bo časa, zvečer pa bomo uživali obroke z dehidrirano hrano, kakršno uporabljajo v vojski," nam je razložil 26-letnik iz Mošenj na Gorenjskem, ki ima za seboj razgibano športno zgodovino.

Podgornik je pred odpravo s pomočjo žene pripravil pakete hrane za mesec dni.  | Foto: Podgornik je pred odpravo s pomočjo žene pripravil pakete hrane za mesec dni.

Nekdanji biatlonec je med drugim že pretekel znameniti 264-kilometrski Špartatlon, lani je na seznam svojih ekstremnih podvigov dodal Jungle maraton, trenutno pa dela kot pomočnik glavnega trenerja v slovenski biatlonski vrsti, češkega strokovnjaka Tomaša Kosa.

Preostali del prtljage zavzemajo tovorne sani in oprema, tudi tehnična, saj bo slovenski član odprave dogajanje ovekovečil s fotoaparatom in dronom, kar naj bi bilo ogrodje dokumentarnega filma, ki bo nastal na odpravi.

Podgornik bo prečkanje Islandije fotografiral in snemal z dronom. Posnetek naj bi v obliki kratkega dokumentarnega filma prikazali na hrvaški televiziji. | Foto: Podgornik bo prečkanje Islandije fotografiral in snemal z dronom. Posnetek naj bi v obliki kratkega dokumentarnega filma prikazali na hrvaški televiziji.

Podgornik upa, da bo na trasi čim več snega, saj jim bo to omogočilo prečkanje dežele s smučmi, ki jih bodo na cilj pripeljale precej hitreje kot noge. Spali bodo v šotorih.

Kjer bo to mogoče, bodo utrinke s poti objavljali na družbenih omrežjih. Odpravo Transislandija 2016 boste lahko spremljali na Facebookovem profilu Mihe Podgornika in Ivice Kostelića.
 

Ne spreglejte