SiolNET. Sportal Sportal +
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Glavna nagrada Festivala gorniškega filma prvič slovenskemu filmu

0,29

termometer

Jure Breceljnik
Foto: Facebook

Film Zadnji ledeni lovci Rožleta Bregarja in Jureta Breceljnika je dobil glavno nagrado 12. Festivala gorniškega filma in s tem postal prvi slovenski film s tem priznanjem v 12-letni zgodovini festivala. Mednarodna žirija je izpostavila njegovo čarobnost od prvega do zadnjega prizora. Nagrado so podelili danes skupaj z drugimi priznanji.

Zadnji ledeni lovci prikazujejo Grenlandijo in njene prebivalce Inuite. "Protagonisti filma nas popeljejo v čudovit in nedotaknjen svet, kjer življenje še vedno poteka skladno z naravo. To je svet, ki izginja, in ustvarjalci filma nam ga predstavijo z izjemnimi posnetki, združenimi v dovršeno celoto. Kompleksna zgodba nas popelje do prefinjenega in ganljivega vrhunca," je glavno nagrado mesta Domžale utemeljila tričlanska mednarodna žirija. Filmska ekipa, ki je uresničila vizijo pokojnega Jureta Breceljnika, je po njenem mnenju ustvarila pravo mojstrovino.

Da je glavno nagrado dobil domači film, direktorja festivala Silva Kara zelo veseli. "Kajti že od samega začetka sem si zamišljal, da bodo z našim festivalom, ki je del združenja 24 festivalov, slovenski filmi lažje prišli v svet," je povedal za STA.

Nagrado za najboljši alpinistični film je dobil ameriški film Klatež: Legenda Freda Beckeyja, v katerem Dave O'Leske "objektivno, dosledno in malce humorno" predstavi enega bolj nenavadnih vrhunskih ameriških alpinistov. Za najboljši plezalni film je žirija izbrala belgijsko Kokosovo navezo, ki je po oceni žirije še eden od edinstvenih filmov vrhunskega plezalca Seana Villanueva O'Driscolla, ki v njem "sproščeno, duhovito in niti malce samovšečno" prikaže vrhunsko plezanje in divje avanture svoje druščine.

Silvo Karo, direktor Festivala gorniškega filma, je zadovoljen z izbiro. Silvo Karo, direktor Festivala gorniškega filma, je zadovoljen z izbiro. Foto: Ana Kovač

Za najboljši film o gorah, športu in avanturi je bil nagrajen avstrijski film Življenje v štirih elementih Natalie Halla, v katerem lahko, kot je zapisala žirija, gledalci spoznajo, "da smo ljudje le eden izmed elementov, ki sestavljajo Zemljo". Nagrado za najboljši film o gorski naravi in kulturi pa je prejel južnokorejski film Reinkarnacija tibetanskega meniha (Moon Chang-yong, Jin Jeon) o "čudovitem in posebnem odnosu, ki se je spletel med mladim reinkarniranim menihom in starim učiteljem, ki z velikim spoštovanjem skrbita drug za drugega".

Na slovesnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu so podelili še nagrado za kratki gorniški film ter nagrado Televizije Slovenija. Prvo je dobil kanadski Botanik, s katerim Maude Plante-Husaruk gledalce popelje v Tadžikistan, kjer spoznajo glavnega junaka, ki navdušuje s svojo neomajno voljo, ustvarjalnostjo in zavzetostjo, predvsem pa s skromnostjo in preprostostjo. Nagrado nacionalne televizije, kjer bo tudi prikazan, pa je prejel francosko-britanski film Magnetna privlačnost gora. Film Steva Wakeforda in njegovega glavnega junaka odlikuje vztrajnost pri iskanju odgovora na vprašanje, ali je res vredno tvegati življenje, je zapisala televizijska žirija.

Festival gorniškega filma v letošnji 12. izdaji v Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani prikazuje 35 filmov o alpinizmu, plezanju, gorski naravi, kulturi in avanturi. Nagrajene bo od danes do nedelje še enkrat mogoče videti v Cankarjevem domu, Mestnem kinu Domžale in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 76
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin