Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 12. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Bojan Križaj za naše #zanase Tim Gajser Tim Gajser Janja Garnbret Janja Garnbret Marjan Fabjan Peter Vilfan

Petek, 29. 12. 2017, 20.00

6 let, 3 mesece

Kdo so zanje najboljši športniki zadnjih 50 let

Fabjan kot iz topa, Križaj bi se težko odločil #anketa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Vsake oči imajo svojega malarja in vsak človek ima drugačne afinitete. Na 50. izboru športnika leta smo se pozanimali, kdo so po mnenju vprašanih največji slovenski športniki zadnjega pol stoletja. V odgovorih sta najpogosteje omenjani športnici, ki se ukvarjata z istim športom. Prva je še do predlani z vijoličasto čelado in v modrem dresu z verzi Zdravljice drvela po snežnih poligonih, druga pa je po kraljevanju v lanski sezoni letos zaradi poškodbe odsotna s tekmovališč. A seznam je precej širši.


Članki, ki smo jih za vas pripravili v zvezi z izborom Športnik leta:

- Športna streznitev leta: Ne, niso bile sanje!
- Ilka Štuhec pri predsedniku države ni skrivala solz #video
- Slovenska košarkarska pravljica dobila dodatne razsežnosti

- Košarkarski večer na izboru za športnika leta 2017
- S čim se ukvarjajo nekdanji športniki leta?


Marjan Fabjan pri odgovoru na vprašanje, kdo je najbolj zaznamoval slovenski šport, ni imel težav. V njegovih očeh je to Urška Žolnir.  | Foto: Sportida Marjan Fabjan pri odgovoru na vprašanje, kdo je najbolj zaznamoval slovenski šport, ni imel težav. V njegovih očeh je to Urška Žolnir. Foto: Sportida

Fabjan bi izbral Žolnirjevo: Bila je skoraj eksperiment juda v Sloveniji

Nekdanji judoist in že dolga leta uspešen trener Marjan Fabjan bi zaradi dveh olimpijskih medalj in celotnega športnega opusa med športniki, ki so najbolj zaznamovali zadnja leta, na prvo mesto postavil Urško Žolnir.

"Težko bi se kdo primerjal znjo. Ne samo glede trdega dela, odrekanja in dejstva, da je vse, kar ima, ustvarila iz nič, da smo bili v klubu Sankaku pravi pionirji tega športa, da je vse medalje v Sloveniji v vseh kategorijah osvojila prva in da je bila skoraj eksperiment tega športa v Sloveniji. Ona se je v ta boj podala prva, bila je tista, ki je prva preizkušala naš program. Zakaj izstopa? Zaradi značaja, ker je odločna in dobro ve, kaj hoče v življenju. Vesel sem, da še vedno ostaja del našega kluba, kjer dela kot trenerka za fizično pripravo."

Vilfan med velikana Daneua in Cerarja uvrstil še Mazejevo

Peter Vilfan je med velikane slovenskega športa umestil Mira Cerarja, Iva Daneua in Tino Maze. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Peter Vilfan je med velikane slovenskega športa umestil Mira Cerarja, Iva Daneua in Tino Maze. Foto: Žiga Zupan/Sportida Nekdanji košarkar in športni komentator Peter Vilfan je prepričan, da imamo Slovenci kar nekaj imen, ki jih povsem upravičeno lahko uvrščamo med velikane športa.

"Najmanj dva smo videli na odru Cankarjevega doma (med podeljevalci nagrad), in sicer nekdanjega telovadca Mira Cerarja in nekdanjega košarkarja Iva Daneua.

Mesto med velikani prav gotovo pripada tudi Tini Maze, ki sem jo pogrešal na izboru za športnika leta, in verjetno še komu, če bi se sprehodili po posameznih panogah," je našteval Vilfan, ki pravi, da je eden redkih, ki uživa v spremljanju prav vseh športov, čeprav je seveda najbolj naklonjen košarki.

Bojan Križaj je bil petkrat športnik leta, na 50. izboru najboljšega športnika Slovenije pa mu je pripadla čast podelitve nagrade najboljši športnici leta 2017. Z velikim naskokom v številu glasov se je naslova veselila alpska smučarka Ilka Štuhec.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bojan Križaj je bil petkrat športnik leta, na 50. izboru najboljšega športnika Slovenije pa mu je pripadla čast podelitve nagrade najboljši športnici leta 2017. Z velikim naskokom v številu glasov se je naslova veselila alpska smučarka Ilka Štuhec. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Križaj: Bil bi krivičen ...

Med podeljevalci priznanj za športnika leta 2017 je bil tudi nekdanji alpski smučar Bojan Križaj, ki je bil kar petkrat športnik leta, prvič že leta 1975 in zadnjič leta 1987. Z bogatega seznama slovenskih športnikov z izstopajočimi dosežki bi težko izbral samo enega, je dejal. "Težko bi se odločil, vsak od izbranih je v slovenskem športu pustil svoj pečat in vsak izmed njih je moral precej vložiti v to, da je postal najboljši športnik leta. Krivičen bi bil, če bi koga postavil pred druge. Sam sem od nekdaj spremljal številne športe, seveda pa so mi bili prioriteta zimski športi, predvsem smučanje. Še danes spremljam vse, kar se dogaja, še posebej če so v ospredju Slovenci."

Janja Garnbret je najbolj intenzivno spremljala športne uspehe dveh Tin, Mazejeve in Trstenjakove, Ilke Štuhec in slovenskih košarkarjev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Janja Garnbret je najbolj intenzivno spremljala športne uspehe dveh Tin, Mazejeve in Trstenjakove, Ilke Štuhec in slovenskih košarkarjev. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Janja in Tim: Tina ...

Svoje športne vzornike sta zaradi mladosti bliže sedanjosti iskala vrhunska športna plezalka Janja Garnbret, najobetavnejša športnica leta 2016 in druga v izboru za športnico leta 2017, ter Tim Gajser, obetavna športna osebnost leta 2015 in tretji med športniki leta 2016. To je nekako logično. Prva šteje šele 18 let, Gajser je samo tri leta starejši.

"Zadnja leta sem najbolj intenzivno spremljala uspehe Tine Maze, Tine Trstenjak in Ilke Štuhec, letos pa seveda tudi slovenske košarkarje. Kaj najbolj cenim pri njih? Na splošno mi je pri športnikih všeč to, da so trmasti, da se borijo do konca in stvari ne puščajo nedokončanih," je s kipcem za drugo mesto v izboru za športnico leta 2017 pripovedovala Korošica, ki ji v svetu težavnostnega športnega plezanja že dve leti nihče ne more do živega. 

Čeprav se Tim Gajser večino leta posveča motokrosu, pa budno spremlja tudi druge športe. V zadnjih letih je najbolj navijal za Tino Maze in Primoža Peterko.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Čeprav se Tim Gajser večino leta posveča motokrosu, pa budno spremlja tudi druge športe. V zadnjih letih je najbolj navijal za Tino Maze in Primoža Peterko. Foto: Žiga Zupan/Sportida

In kdo je najbolj navdušil Gajserja? "Od nekdaj najpodrobneje spremljam motokrosiste, se pa spomnim, da smo pozimi, takrat imam največ časa, najbolj stiskali pesti za Tino Maze in Primoža Peterko, lani seveda za Ilko Štuhec, prejšnja leta tudi za skakalce. No, pa če že naštevam, spremljam seveda tudi košarko, nogomet, predvsem reprezentančni, in judo, ki sem ga kot otrok tudi treniral (bil je tudi državni prvak v kategoriji do 26 let, op. p.), no, tako kot smučanje. V bistvu sem poskusil in občudoval kar vse. "

Zanima nas tudi vaše mnenje. Kateri slovenski športnik je najbolj zaznamoval obdobje zadnjih 50 let? Svoje cenjeno mnenje nam zapišite v komentar.
Ne spreglejte