SiolNET. Sportal Sportal +
1,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Stanko bloudek

Desetletje ljubljanske sramote: vrnitev legende

1,67

termometer

Stanko Bloudek
Stanko Bloudek (1890–1959) Foto: MaPa

V letu, ko obeležujemo 60 let od njegove smrti, na pragu leta, v katerem bomo praznovali 130 let njegovega rojstva, in dobro desetletje po tem, ko so nepridipravi odtujili njegov doprsni kip, se je pionir slovenskega športa Stanko Bloudek vrnil v ljubljanski Tivoli.

Naključnemu sprehajalcu je v ljubljanskem Tivoliju lahko na predpraznični torek v oko padla velika sprememba. Na kamnitem podstavku pod kultno dvorano, ki je dolgo desetletje sameval, je proti mestu znova "pogledal" legendarni Stanko Bloudek.

Njegov doprsni kip iz leta 1969 so nepridipravi ukradli leta 2008. Podstavek je kot svojevrstna mestna sramota vse odtlej sameval. Danes pa je bil prav na to mesto nameščen nov kip, delo priznanega kiparja Mirsada Begiča.

Stanko Bloudek Foto: MaPa

Bloudek sicer velja za enega od očetov slovenskega športa. Športnik, trener, športni mecen, letalec, konstruktor, načrtovalec športnih objektov … Po njegovi zaslugi so se v Sloveniji začeli razvijati številni športi. Pomembno je vplival na nogomet, drsanje, kotalkanje, smučarske skoke …

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin