Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
20. 7. 2011,
12.29

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

podkupnina

Sreda, 20. 7. 2011, 12.29

4 leta, 6 mesecev

Bernard E obtožen dajanja podkupnine

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tožilci v Münchnu so nekdanjega člana uprave nemške regionalne banke BayernLB Gerharda Gribkovskega obtožili prejemanja podkupnine od šefa f1 Bernieja Ecclestona leta 2006.

Gribkovsky, ki je od januarja v priporu, je bil pred petimi leti pri BayernLB odgovoren za prodajo večinskega deleža formule 1 zasebni firmi CVC Capital Partners. Tožilci so izjavili, da je Gerhard delež prodal, ne da bi ga pravilno ovrednotil in v zameno dobil preko dveh svetovalnih pogodb visoko podkupnino.

Predstavnica tožilcev Barbara Stockinger je izjavila, da je Gribkovsky od izvršnega direktorja f1, ki so ga v sporočilu za javnost poimenovali Bernard E (Ecclestonovo polno ime je Bernard Charles Ecclestone op.a.), osebno prejel 27,5 mio funtov in da sta bili v posel vpleteni tudi firmi Bambino Trust in Bambino Holding (obe v lasti Bernieja Ecclestona op.a.). Tožilstvo sicer ni razkrilo motiva za plačilo. Tožilci so še ugotovili, da je Gribkovsky z denarjem BayernLB g. Ecclestonu plačal 25,8 mio funtov, njegovi firmi Bambino Trust pa še 15,6 mio funtov.

Gribkovsky je v Avstriji ustanovil firmo, na njen račun pa je bila z Mauritiusa in Deviških otokov nakazana omenjena podkupnina. Gerhard tudi ni plačal davkov, so še zatrdili tožilci. Bayerische Landesbank je do leta 2006 imela 48-odstotni delež v SLEC Holding, v družbi torej, ki je peljala operacijo formule 1. 25-odstotni delež je takrat imel Ecclestone in njegove firme. Nato je zasebna firma CVC Partners odkupila delež Bayerische Landesbank in večji delež Ecclestona ter postala večinska lastnica formule 1, njen izvršni direktor pa Ecclestone.

80-letni Ecclestone, ki je bil zaslišan aprila in ga tožilci še zmeraj preiskujejo, je zanikal vse obtožbe glede podkupnine. Gribkovskemu pa tožilcu očitajo, da se je pustil podkupiti, da je zlorabil zaupanje in da je utajil davke. Če ga bodo spoznali za krivega in bo pravnomočno obsojen, ga čaka do 10 let zapora.

Ne spreglejte