Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
31. 12. 2016,
9.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Uroš Zorman Gorazd Škof Veselin Vujović slovenska rokometna reprezentanca svetovno prvenstvo rokomet

Sobota, 31. 12. 2016, 9.33

6 let, 7 mesecev

Najizkušenejša igralca rokometne reprezentance

Zakaj na svetovno prvenstvo ne potujeta Uroš Zorman in Gorazd Škof?

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
rokometna reprezentanca Slovenija Savdska Arabija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Čeprav sta bila do zdaj najizkušenejša rokometna reprezentanta Gorazd Škof in Uroš Zorman dejavna člana priprav, ne bosta potovala na svetovno prvenstvo v Francijo. Zakaj?

Rokometna reprezentanca je prepričljivo dobila prvo pripravljalno tekmo s Savdsko Arabijo pred svetovnim prvenstvom, ki se 11. januarja začne v Franciji. Tam ne bo nekaj imen, ki so bila med najvidnejšimi ne le leto ali dve, ampak celo desetletje ali več.

rokometna reprezentanca Slovenija Savdska Arabija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Slovenija bo v Metzu na osmem svetovnem prvenstvu v zgodovini nastopila v skupini B z Angolo, Islandijo, Makedonijo, Tunizijo in Španijo.

V osmino finala se bodo uvrstile po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine. Prva tekma Slovence čaka 12. januarja z Angolci. Prvenstvo s srečanjem dan prej odpirajo gostitelji.


Kapetan Uroš Zorman je kljub napovedani upokojitvi po olimpijskih igrah na selektorjevo željo podaljšal reprezentančno zgodbo. Odlični srednji zunanji poljskih Kielc, ki bo čez deset dni praznoval 37. rojstni dan, pa vsekakor ne bo igral na vseh tekmah. Veliki turnirji, med katere jasno spada tudi svetovno prvenstvo, prinašajo težke tekme na dva dni ali celo z dnevnim razmikom.

Leta so tu, regeneracija je daljša, zato sta Zorman in Vujović sprejela sklep, da Ljubljančan v Francijo ne potuje. Vujović še vedno pušča nekoliko odprta vrata, da bi se ekipi morda pridružil v izločilnih bojih. Ampak … "Upam, da to ne bo potrebno, saj bi to pomenilo, da drugi igrajo odlično," je napol v šali, v kateri pa so bila gotovo tudi zrna resnice, dejal selektor. S tem Zormanova reprezentančna kariera ni končana, odprte so možnosti za pomoč v kvalifikacijah za EP 2018.

Fotogalerija s tekme proti Savdski Arabiji:

Fotogalerija
1 / 41

Ne bi mogel potrpeti

Bolj sveža pa je informacija, da v "svoji" Franciji, kjer kariero tke že pet sezon, ne bo nastopil Gorazd Škof. Razlogi so podobni kot pri Zormanu – za športnika zrela leta. Brežičan bo poleti praznoval 40. rojstni dan.

Gorazd Škof je bil v zadnjih letih ponavadi prva izbira v vratih. V reprezentanci je debitiral že leta 2001. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gorazd Škof je bil v zadnjih letih ponavadi prva izbira v vratih. V reprezentanci je debitiral že leta 2001. Foto: Urban Urbanc/Sportida

"Zame je Gorazd Škof še vedno najboljši vratar. Ampak na eni tekmi. Na svetovnem prvenstvu pa nas čaka veliko tekem (pet v skupini, nato pa se izločilni boji začnejo v osmini finala, op. a.). Na koncu turnirja je treba biti v najboljši formi. Leta mu tega ne zagotavljajo. Če bi Škofa postavil kot tretjega vratarja, bi ga poklical, ko kateremu od mlajših ne bi šlo. Ne bi mogel potrpeti. Če ga ni, potem mora braniti nekdo drug. Proti Savdski Arabiji, ki sicer ni bila dostojen tekmec, je vsa trojica zelo korektno opravila delo," je vratarsko ekipo pohvalil Vujović.

Za odhod na SP tako v vratih kandidirajo Matevž Skok, Urban Lesjak in mladi Urh Kastelic, ki je debitiral v reprezentanci. Za mesti/mesta srednjega zunanjega pa se potegujejo Marko Bezjak, Miha Zarabec in David Razgor. V postavi na SP bo lahko 16 igralcev, med prvenstvom pa so mogoče tri menjave.

Veselin Vujović o tekmi s Savdsko Arabijo:


Veselin Vujović je bil proti Savdijcem bistveno bolj zadovoljen z drugim polčasom, ko je Slovenija izpeljala serijo hitrih akcij in večkrat vodila za 13 golov. | Foto: Vid Ponikvar Veselin Vujović je bil proti Savdijcem bistveno bolj zadovoljen z drugim polčasom, ko je Slovenija izpeljala serijo hitrih akcij in večkrat vodila za 13 golov. Foto: Vid Ponikvar "Borut Mačkovšek me je presenetil z igro v obrambi. Predvsem na začetku se nismo mogli prilagoditi na igro Savdske Arabije, nismo imeli hitrega pretoka žoge.

Nekoliko me skrbi forma Blaža Blagotinška in Nika Henigmana, ki je napravil določene napake v obrambi.

Njemu bolj ustrezajo višji igralci, kakršnih bo na prvenstvu največ. Vid Kavtičnik in Matej Gaber (nista igrala zaradi bolezni, a naj bi se kmalu vrnila, op. a.) sta rokometaša, ki dasta svoj prispevek tako v napadu kot v obrambi. Z njima bomo videti drugače."
Ne spreglejte