Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
5. 7. 2016,
12.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

olimpijske igre rokomet Rio 2016 Veselin Vujović

Torek, 5. 7. 2016, 12.33

6 let, 6 mesecev

ROKOMETNA REPREZENTANCA SE PRIPRAVLJA NA OLIMPIJSKE IGRE

Veselin Vujović na olimpijskih igrah nikdar slabši kot četrti

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

veselin vujovic slovenija | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Olimpijske igre bodo za nekatere slovenske rokometaše vrhunec, za druge pa pika na i ob koncu kariere. Selektor Veselin Vujović ima z njimi že veliko izkušenj.

Slovenska rokometna reprezentanca se pripravlja na svoje tretje olimpijske igre v zgodovini. Na Rogli je trenutno v ospredju telesna priprava, za katero skrbi Primož Pori, saj je prva tekma z Egiptom oddaljena še več kot mesec dni.

Za selektorja Veselina Vujovića bodo to že četrte olimpijske igre, druge v selektorski vlogi. Čeprav sam pravi, da se na olimpijskih prizoriščih iz tega ali onega razloga stvari ponavadi obrnejo drugače, kot je bilo načrtovano, pa je njegova olimpijska bera izjemna. Leta 1984 je bil v Los Angelesu svetovni prvak, štiri leta pozneje v Seulu tretji, leta 2000 v Sydneyju pa kot selektor Jugoslavije četrti.

Brazilija, Poljska, Švedska, Nemčija in Egipt so tekmeci Slovencev v Riu. Z Egipčani se bodo pomerili najprej, 7. avgusta. Turnir traja od 6. do 21. avgusta. Prve štiri ekipe napredujejo v četrtfinale. V skupini A nastopajo Francija, Hrvaška, Tunizija, Argentina, Danska in Katar.

Slovenija je dobila olimpijske kvalifikacije, v bitki za svetovno prvenstvo pa izločila četrto reprezentanco Evrope Norveško. | Foto: Rokometna zveza Slovenije Slovenija je dobila olimpijske kvalifikacije, v bitki za svetovno prvenstvo pa izločila četrto reprezentanco Evrope Norveško. Foto: Rokometna zveza Slovenije

Slovenska pomlad

Po spodleteli misiji evropsko prvenstvo 2016, ko se Sloveniji ni uspelo prebiti iz težke skupine, sta bili pomladni akciji izjemen uspeh. Prinesli sta uvrstitev na olimpijske igre in svetovno prvenstvo proti realno favoriziranim ali višje kotirajočim zasedbam.

"Postali smo bolj zanesljivi, mirni. Na nekaterih tekmah, na primer v kvalifikacijah za olimpijske igre proti Špancem in Švedom ali na drugi tekmi z Norvežani, smo zaostajali za pet ali šest golov, a smo se vrnili. Nekateri mi pravijo, da bi v preteklosti v takšnih primerih Slovenija izgubila za deset golov. Očitno smo nekaj spremenili v odnosu, značaju, samozavesti. Najpomembnejše je, da se ekipa ne boji, da ve, kaj zmore," pravi Vujović, ki trenutno ne more računati na obolelega Davida Miklavčiča. Grosupeljčan bo moral, ko se čez kak teden vrne, nadoknaditi zaostanek v pripravljenosti.

Rokometaši bodo na olimpijskih igrah po letih 2000 in 2004 nastopili tretjič.  | Foto: Reuters Rokometaši bodo na olimpijskih igrah po letih 2000 in 2004 nastopili tretjič. Foto: Reuters

Najprej v četrtfinale

Osnovni cilj Slovenije je uvrstitev v četrtfinale, s čimer bi izenačila svojo najboljšo uvrstitev. Skrivna želja pa je kaj več … "Saj veste, kako je: pred olimpijskimi igrami si vsi želijo medaljo, a že po prvi tekmi je drugače," se je zasmejal Črnogorec, ki zre tudi že v prihodnost.

"Olimpijske igre naj bi bile postaja, kjer si želimo doseči dober rezultat. Ti pomenijo boljše izhodišče na preostalih tekmovanjih in žrebih. Svetovno prvenstvo v Franciji 2017 bi tako pomenilo uveljavitev nekih novih igralcev, saj bodo nekateri po OI končali kariere. Na Hrvaškem (tam bo evropsko prvenstvo 2018, op. a.) bi lahko realno merili na medaljo. Še posebej če bi dobili ugodno skupino. Tedaj bom selektor že nekaj let. No, seveda če me vmes ne naženejo," je v hudomušnem slogu pripomnil Vujović.

Nerazumna asketskost

Vujović ne razume, zakaj imajo olimpijske reprezentance na voljo tako malo igralcev. | Foto: Vid Ponikvar Vujović ne razume, zakaj imajo olimpijske reprezentance na voljo tako malo igralcev. Foto: Vid Ponikvar Glede na zgoščen koledar – pet tekem v osmih dneh – je res presenetljivo, da Mednarodni olimpijski komite dovoljuje le 14 igralcev v reprezentancah. Mogoče so tudi rezerve in dve menjavi, a ne kadarkoli. Poleg tega bosta morala dva igralca spati zunaj olimpijske vasi. V Rio bo sicer potovalo 16 ali 17 rokometašev.

"Mednarodna rokometna zveza nas ne ščiti in si ne zna izboriti, da bi tudi na olimpijskih igrah lahko bilo v ekipi 16 igralcev, kot je na vseh drugih velikih tekmovanjih, čeprav so OI najtežje. Ob tako množični udeležbi sta na primer dva človeka več v delegaciji smešna številka. Gre seveda za stroške nastanitve in vsega preostalega. Poleg tega ne moreš niti menjati igralcev. Vratarja lahko, enega igralca pa ob poškodbi," je Vujović razumljivo ogorčen nad takšnimi pogoji in pravili.

Ne spreglejte