Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
9. 11. 2015,
10.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Veselin Vujović selektor slovenska rokometna reprezentanca rokomet turnir Nemčija

Ponedeljek, 9. 11. 2015, 10.17

8 let

Veselin Vujović: Kot da bi na šprintu tekmecu dali prednost 50 metrov

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rokometna reprezentanca je na turnirju v Nemčiji po porazu z domačini osvojila drugo mesto, pred tem pa je ugnala Srbijo in Brazilijo. Pozitivnih sporočil je kar nekaj, jasne so tudi pomanjkljivosti.

Veselin Vujović je človek in trener, ki si postavlja visoke cilje. Tako je tudi pred odhodom na pripravljalni turnir v Nemčijo, kjer se je Slovenija merila s Srbijo, Brazilijo in gostitelji, izpostavil željo, da bi slovenska rokometna reprezentanca turnir osvojila. To se sicer ni zgodilo, so pa Slovenci prišli v položaj, ko bi se lahko, poleg tega pa so prikazali precej dobrih stvari in navsezadnje dosegli dve zmagi proti niti po naključju eksotičnima reprezentancama. Zadovoljstvo po osvojenem drugem mestu na turnirju bi torej lahko postavili na neko srednjo stopnjo.

O volji in šprintu

"Premagali smo korektno Srbijo, Brazilija ni reprezentanca svetovne ravni. Razmišljati pa bomo morali o igri, moči, zbranosti na zadnji tekmi z Nemčijo," pravi nekdanji najboljši rokometaš sveta. Nemci, zadnja tekma je bila v Kielu, so slavili z 31:28, potem ko so vodili že za sedem golov.

Slovenija se je po bistveno boljši igri v drugem polčasu približala, a ravno padci v igri, ko se tekmec odlepi na težko ulovljivo prednost, so ena tistih stvari, ki so za selektorja najbolj moteče. Proti Srbiji je strelski post na primer trajal 19 minut, proti Nemčiji pa je Slovenija v 18 minutah dosegla tri gole.

"Slovenija nasprotnikom pusti preveč prostora, da ti pobegnejo. To je tako, kot da bi dali tekmecu na štartu šprinta 50 metrov prednosti, nato pa ga lovili. Kot da igralci v glavi ocenijo: od tega smo boljši, od drugega pa ne," pravi Vujović, ki v isti sapi poudarja pozitivna sporočila turnirja: "Voljni moment je bil dober. Tudi ko so se Srbi približali, nismo padli, ampak smo izvlekli zmago. Brazilci so povedli s 5:2, a smo se vrnili in visoko slavili. Nemci so vodili že za sedem golov, a smo na koncu izgubili za tri."

Tokrat se je Slovenija sicer predstavila brez nekaterih standardnih članov reprezentance – Gorazda Škofa, Primoža Prošta, Deana Bombača, Sebastiana Skubeta, Dragana Gajića. Ti bi, če bodo zdravi, na januarskem evropskem prvenstvu, kjer se bo Slovenija pomerila prav z Nemčijo, Švedsko in Španijo, reprezentanci dali dodatno razsežnost.

O Zormanu, Marguču in Cehtetu

Kako pa so se v Vujovićevih očeh izkazali igralci v Nemčiji? "Uroš Zorman je odigral na visoki ravni, njegov odnos pa je bil kapetanski. Vsi drugi nosilci so znani. Gašper Marguč se je izkazal na desnem krilu. Klemen Cehte prvi levi zunanji? Trenutno kaže tako. Lahko razbremeni naše zunanje igralce. Res pa je, da njegova igra temelji na strelu, pomanjkljivosti pa ima v tehniki in hitrosti."

Reprezentanca se bo na pripravah za januarsko evropsko prvenstvo na Poljskem zbrala že čez dober mesec. Ne glede na to, da ekipa tokrat ni bila popolna, pa je odigrala – čez prst – pet dobrih polčasov od šestih in verjetno se ne bomo preveč zmotili, če sklenemo, da je kateri od tokrat poklicanih zaostril konkurenco v boju za Poljsko. Na pripravah za prvenstvo si Vujović želi predvsem dobro fizično pripravljenost, obilico patriotizma in "pripravljenost, kot da greš v vojno, evropsko prvenstvo namreč je svojevrstna športna vojna".

Ne spreglejte