Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
13. 1. 2015,
13.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivan Vajdl Katar

Torek, 13. 1. 2015, 13.21

8 let

Vajdl: Prijateljske tekme so eno, prvenstvo je nekaj drugega

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred vrati je največji dogodek letošnjega leta v svetu rokometa. S trenerjem Gorenja Ivanom Vajdlom smo se pogovarjali o dometu slovenske izbrane vrste in tem, kdo so glavni kandidati za medalje.

Slovenska rokometna reprezentanca je s turnirjem na Danskem končala tekme pred začetkom svetovnega prvenstva v Katarju, ki bo zastor dvignil v četrtek z uvodno tekmo med gostiteljem prvenstva in Brazilijo.

Četo Borisa Deniča prva preizkušnja čaka v petek proti Čilu, v skupini A pa bodo ob uvodnem paru in Čilencih še Španci in Belorusi.

"Velika tekmovanja so vedno nepredvidljiva. Igra se zunaj Evrope, nekaj bo dodala tudi sreča. Če se bodo fantje borili, kot so pokazali predvsem na odločilnih tekmah, na primer proti Madžarski, lahko pridejo daleč. Slovenija ima velik domet. Na dozdajšnjih tekmah na velikih tekmovanjih so to pokazali, ne nazadnje so bili četrti na zadnjem svetovnem prvenstvu. Seveda pa bo veliko odvisno tudi od števila poškodb, o katerih veliko beremo v zadnjem času," o dosegu slovenskih rokometašev razmišlja trener slovenskih podprvakov Ivan Vajdl.

Slovenija bo prvo tekmo odigrala proti že prej omenjenemu Čilu, ki ne spada v rokometni vrh, a Vajdl opozarja: "Skupina je dobra. Vsak nasprotnik je nevaren, predvsem če se tekme ne lotiš povsem zbrano. Upam, da se tega zavedajo in da bodo vse tekme odigrali 100-odstotno. Treba je priti iz skupine na čim višjem mestu, saj imaš potem v nadaljevanju slabše nasprotnike."

"Prijateljske tekme so eno, prvenstvo je nekaj drugega"

Izbranci Deniča so na zadnjem merjenju moči na Danskem dvakrat izgubili in iztržili en remi, trener Gorenja iz Velenja pa tem rezultatom ne pripisuje velikega pomena.

"Prijateljske tekme so eno, prvenstvo je nekaj drugega, saj je naboj čisto drug. Vzrok slabših rezultatov je po mojem mnenju v tem, da reprezentanca ni bila popolna. Predvsem na zunanjih položajih ter na srednjem in levem sta skoraj vedno igrala samo dva igralca, da ni bilo menjav. Če se bo priključil še kdo, tu imam v mislih predvsem Cehteta, upam, da bo odpravil poškodbo. V obrambi manjka predvsem čvrstost Mateja Gabra in Uroša Bundala," je dejal Vajdl, ki upa, da bodo poškodbe zaceljene, preden se bo začelo zares.

Tudi favoriti niso brez težav

Ob razkritju imen kandidatov za pot v Katar je veliko polemik sprožilo vprašanje, ali bi se moralo na seznamu znajti tudi ime mladega upa Celjanov Mihe Zarabca, skozi sito pa ni prišel niti Staš Skube.

"To je selektorjevo delo. Zaupa v igralca, ki jih je izbral. Staš Skube in Miha Zarabec sta perspektivi za naprej. Dokazala sta se v zadnjih dveh sezonah, Staš v lanski, Miha v letošnji. Njun čas še prihaja. Na njunem igralnem položaju vlada tudi največja konkurenca v reprezentanci. Če bi kdo od teh igral na levi strani, bi bili zelo močni,” meni Vajdl o izredno močnem položaju srednjega zunanjega, kjer ima primat kapetan Uroš Zorman, ob njem pa so še Marko Bezjak, Sebastjan Skube in Dean Bombač.

Strateg Velenjčanov glavne kandidate za vrh vidi v starih znancih rokometnih vrhov – reprezentancah Španije, Danske in Francije, ob tem pa poudarja: "Tudi favoriti imajo nekaj težav s poškodbami. Vsekakor pa v samem vrhu vidim Dance, Francoze, Špance, tudi Hrvati so vedno blizu. Mislim, da se med te reprezentance ne more vriniti nobena evropska država. Upam seveda, da bo najboljšim lahko mešala štrene tudi Slovenija, vsekakor pa se bo nekoliko favoriziralo tudi domači Katar, vendar ga ne vidim v sklepnem delu prvenstva."

Ne spreglejte