Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
1. 6. 2015,
9.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Uroš Šerbec Veselin Vujović selektor intervju

Ponedeljek, 1. 6. 2015, 9.39

6 let, 6 mesecev

Uroš Šerbec: Kot da je vsaka tekma finale svetovnega prvenstva

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Prav je, da je reprezentanca odprta za najboljše in da se s tem okostje ekipe trudi še bolj. Zdrava konkurenca mora obstajati," je prepričan novi pomočnik selektorja rokometašev Uroš Šerbec.

V četrtek se bo rokometna reprezentanca prvič zbrala pod novim vodstvom. Prevzel jo je tretji tuji selektor v zgodovini. Črnogorcu Veselinu Vujoviću, ki je bil kot igralec izjemno uspešen, kot trener pa ponovitev najvišjih dosežkov še išče, bo pomagala ena od legend tega športa na Slovenskem. Nekdanji kapetan reprezentance in Celja, 47-letni Uroš Šerbec, je prvič dobil priložnost, da svoje igralske in trenerske izkušnje združi v reprezentančnem okolju.

Ob koncu bogate igralske kariere ste dejali, da vas reprezentanca absolutno zanima. Zdaj ste dobili priložnost. Trenerskih izkušenj nimate zelo veliko, igralskih pač. Bo to po vašem prednost? Upam, da. Zame je vloga pomočnika velik preskok, vesel in hvaležen sem, da sem dobil priložnost. Upam, da bom igralcem lahko prenesel nekaj tega, kar sem doživel in kar spremljam vse življenje.

Mislim, da sva si z Veselinom Vujovićem dokaj podobna. Tudi on je absolutno predan ekipi, ki jo vodi. Igralcem bi rada vcepila, da bi tudi oni to začutili v še večji meri, kot so do zdaj. Iz vzajemne želje bi lahko pričakovali tudi rezultate.

Kot strokovni komentator fante spremljam bolj pozorno, kot bi jih sicer. Poznam jih in oni mene. Tudi izkušnje iz ozadja bodo dobrodošle. Včasih iz strani kakšno stvar še lažje vidiš. Menim, da je to moj večji plus, kot je manj trenerskih izkušenj minus.

Mora Slovenija na vsakem tekmovanju napadati kolajno ali biti zadovoljna z mesti od petega do osmega? V tem trenutku so realnost uvrstitve od petega do osmega, desetega mesta. Vedno pa moramo stremeti k višjemu. Na vsakem prvenstvu težko pričakujemo medalje. V ozadju pa rastejo neki mladi igralci, ki jih imamo ogromno. Ohranjati moramo stik z najboljšimi in poskušati iz ozadja napadati visoko uvrstitev, kot je bilo v Španiji. Nestvarnih ciljev si ne smemo postavljati. Vemo, kako razširjen je svetovni vrh. Težko je še marsikateri drugi reprezentanci. Uvrstitev od petega do osmega mesta mora biti naš prvotni cilj, napadati iz ozadja pa je včasih še lažje. Zakaj pa ne bi že v bližnji prihodnosti dosegli medalje?

Boste imeli bolj očetovski pristop ali delovali s trdo roko? To bi lahko bila najina kombinacija. Vujović bo gotovo zahteval trdo roko. Je zagovornik trde obrambe. To pomeni, da mora biti igralec res discipliniran, vselej mora dati vse od sebe. Tu popuščanja ne sme biti. Po drugi strani pa je treba ohranjati moštveni duh, homogenost, tudi s kakšnimi drugačnimi prijemi.

A mislim, da je bilo dobro vzdušje tudi pod Borisom Deničem. Morda se je to v zadnjem času malo izgubilo. Treba ga je vrniti in pritisniti na zavest, da morajo igralci res vsak trening in tekmo oddelati maksimalno. V reprezentanco ne pridemo na počitnice in prodajanje imena. Vsi igralci morajo stremeti k napredku ekipe.

Komentar na spremembe v reprezentanci? Velikih eksperimentov ni, saj je večina igralcev v najboljših letih. Zagovarjam pa, da je prav, da je reprezentanca odprta za tiste najboljše in da se s tem okostje ekipe trudi še bolj. Zdrava konkurenca mora obstajati.

Kaj reprezentanca najbolj potrebuje kratkoročno? Impulz zavesti, želje in ponosa. Kot reprezentanca smo toliko na očeh, da moramo proti vsakemu tekmecu odigrati maksimalno. To moramo vzpostaviti v kratkem času. Tako bomo lahko kakovost, ki jo nedvomno imamo, pokazali na igrišču. Junijski termini so zahtevni, a miselni preskok od tekem s Švedi mora obstajati. Da smo na igrišču na vsaki tekmi, kot da je finale svetovnega prvenstva.

Sta seznam z Vujovićem sestavila skupaj? Bolj ali manj ga je on, a sva se posvetovala. Pravzaprav se sploh ne bi bilo treba, ker se zelo strinjam z njim. Vem, da igralci, ki so že dlje v reprezentanci, še vedno radi igrajo zanjo, le da so v zadnjem obdobju izgubili nekaj žara.

Pred izborom ste dejali, da bi moral Slovenijo voditi Slovenec. Ta izjava ni vplivala na vajin odnos? Ne, to sva takoj razčistila, ne da bi mu pihal na dušo. Bil sem proti hrvaškima imenoma, mislim, da tudi Španec ne bi bil prava rešitev. Ko pa je v igri takšno ime … Ob Vujoviću sem odrasel tudi sam, bil je navdih za mojo kariero. Vedno pa moramo najprej razmisliti o svojem strokovnjaku, a ta trenutek mislim, da je Vujović odlična odločitev.

Ne spreglejte