Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 10. 2021,
16.33

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

Natisni članek

evropsko prvenstvo Ljubomir Vranješ slovenska rokometna reprezentanca

Ponedeljek, 18. 10. 2021, 16.33

2 leti, 6 mesecev

Slovenska rokometna reprezentanca

Šved na slovenski klopi razkril, kakšno ekipo si želi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

Ljubomir Vranješ | Ljubomir Vranješ je začel dolgoročni proces Pariz 2024 | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Ljubomir Vranješ je začel dolgoročni proces Pariz 2024

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Odločili smo se, da želimo sestaviti ekipo, ki bo predvsem imela dve veliki želji: igrati za reprezentanco Slovenije in za kolajne na tekmovanjih," je pred začetkom priprav na januarsko evropsko prvenstvo dejal selektor slovenske rokometne reprezentance Ljubomir Vranješ. Ta je na seznam 18 vabljenih rokometašev uvrstil tudi dve novi imeni. 

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo v začetku novembra zbrala prvič po začetku maja. Takrat so si namreč Slovenci v kvalifikacijah, ki jih je dodatno otežil koronavirus, priigrali nastop na evropskem prvenstvu leta 2022, ki bo na Madžarskem in na Slovaškem. Slovenija je v kvalifikacijski skupini 5 osvojila prvo mesto in se 13. v svoji zgodovini prebila na zaključni turnir stare celine. Na šestih odigranih tekmah je dvakrat premagala Turčijo in po enkrat Nizozemsko in Poljsko, enkrat igrala neodločeno z Nizozemsko ter doživela poraz proti Poljski. Pred tem so Slovenci marca ostali brez olimpijske vozovnice.

Slovenci so maja uspešno končali kvalifikacije za EP. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenci so maja uspešno končali kvalifikacije za EP. Foto: Grega Valančič/Sportida

Zdaj bodo slovenski rokometaši začeli priprave na januarsko prvenstvo. Selektor Ljubomir Vranješ je danes predstavil seznam 18 rokometašev, ki bodo novembra začeli piljenje forme pred prvenstvom in bodo hkrati opravili tudi motorična testiranja in testiranja morfoloških značilnosti. Med 18 vabljenimi igralci je Vranješ vpoklical tudi dva nova reprezentanta.

Vabljeni igralci:

Vratarji
: Jože Baznik (Cesson Rennes), Urban Lesjak (Hannover) in Urh Kastelic (Göppingen)
Krilni igralci: Tilen Kodrin, Tadej Mazej (oba Celje Pivovarna Laško), Blaž Janc (Barcelona) in Gašper Marguč (Veszprem)
Zunanji igralci: Nik Henigman, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Domen Makuc (Barcelona), Staš Skube (Meškov Brest), Miha Zarabec (Kiel), Jure Dolenec (Limoges), Matic Grošelj (Chartres) in Tadej Kljun (Benfica)
Krožni napadalci: Blaž Blagotinšek (Veszprem), Kristjan Horžen (Rhein-Neckar Löwen) in Vid Poteko (Celje Pivovarna Laško)

Čas za nekaj sprememb

Prvič bo pod nadzorom Šveda del reprezentance vratar 28-letni Jože Baznik, ki je za Slovenijo edini dosedanji nastop zbral ob debiju aprila 2018 proti Belorusiji. Čast, da bo sploh prvič sodeloval na pripravah članske reprezentance, pa je doletela 20-letnega desnega zunanjega rokometaša Tadeja Kljuna. 196 centimetrov visoki Primorec se je poleti prvič preselil onkraj slovenskih meja in športno pot nadaljuje pri portugalski Benfici.

Na seznamu je tudi Tadej Kljun. | Foto: Sportida Na seznamu je tudi Tadej Kljun. Foto: Sportida

"Vse reprezentančne kandidate budno spremljam, pred bližnjo akcijo v Zrečah pa sem se odločil, da prvič v svojem selektorskem mandatu priložnost ponudim Bazniku in Kljunu," je ob predstavitvi seznama dejal Vranješ. Slovenci bodo že tradicionalno priprave preživeli v Zrečah, čaka pa jih tudi pripravljalna tekma s Hrvaško. "Počasi začenjamo načrtno graditi ekipo za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024. Za nov olimpijski cikel želimo sestaviti ekipo, ki se bo zmožna potegovati za najvišja mesta na velikih tekmovanjih," je napovedal Šved srbskih korenin.

"To pa ne pomeni, da na bližnje evropsko prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem odhajamo brez tekmovalnih ambicij, tudi na tem turnirju želimo doseči dober rezultat, priložnost za dokazovanje pa moramo ponuditi prihodnosti slovenskega rokometa. Odločili smo se, da želimo sestaviti ekipo, ki bo imela predvsem dve veliki želji, igrati za reprezentanco Slovenije in za kolajne na tekmovanjih. Še enkrat poudarjam, rezultati bodo pomembni. Vsakič, ko bomo stopili na igrišče, bomo morali igrati na zmago. A treba bo dati tudi priložnost igralcem, mlajšim in nekoliko starejšim, da igrajo na igralnih mestih, na katerih v klubih dobijo manj priložnosti. Za napredovanje na višjo raven moramo razširiti znanje posameznikov in ekipe kot celote," je še dejal Vranješ. 

Slovenci so januarsko svetovno prvenstvo sklenili na devetem mestu. | Foto: Handball Egypt2021 Slovenci so januarsko svetovno prvenstvo sklenili na devetem mestu. Foto: Handball Egypt2021 Januarja v boj na EP

Po novembrskem delu priprav se bodo slovenski rokometaši znova zbrali konec tega koledarskega leta, ko bodo začeli zadnji del priprav na evropsko prvenstvo, ki se bo začelo 13. januarja. Do začetka prvenstva bodo Slovenci odigrali še tri domače pripravljalne tekme. Najprej jih konec decembra čaka obračun s Hrvaško, nato pa še dve srečanji z izbrano vrsto Italije.

Slovenija se bo po tednu EHF nato znova zbrala konec tega leta, ko bo začela sklepne priprave za nastop na EP 2022. Do odhoda v Debrecen so že dogovorjene tri tekme, vse bodo v Sloveniji. S Hrvaško se bo pomerila 29. decembra, z Italijo pa 5. in 7. januarja prihodnje leto. Slovenija bo na evropskem prvenstvu nastopala v skupini A. V Debrecenu se bo pomerila z Dansko, Severno Makedonijo in Črno goro. Slovenija je doslej 12-krat nastopila na EP. Na zadnjem prvenstvu na Švedskem, Norveškem in v Avstriji je bila lani četrta.

Preberite še:

Sportal Slovenski čarovnik navdušil s posebno mojstrovino #video
RK Jeruzalem Ormož
Sportal Ormožani remizirali na Islandiji, obeta se hud boj za napredovanje
RK Gorenje Velenje RK Celje Pivovarna Laško
Sportal Trebanjci z novo zmago spet ujeli Celjane
Ne spreglejte