Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2019,
14.29

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

3

Natisni članek

svetovno prvenstvo v rokometu 2019 slovenska rokometna reprezentanca Uroš Bregar rokomet

Ponedeljek, 2. 12. 2019, 14.29

4 leta, 4 mesece

SP V ROKOMETU (Ž), PRVI DEL, 3. DAN

Slovenke po junaškem odporu v prvem polčasu povsem popustile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

3

Ana Gros | Ana Gros se je izkazala v prvem polčasu proti Norveški. | Foto Grega Valančič / Sportida

Ana Gros se je izkazala v prvem polčasu proti Norveški.

Foto: Grega Valančič / Sportida

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v drugem krogu svetovnega prvenstva na Japonskem doživela visok poraz proti aktualnim svetovnim prvakinjam Norvežankam. Izgubila je z 20:36. Po prvem polčasu je zaostajala le z 12:13, v nadaljevanju pa so Skandinavke izbrankam Uroša Bregarja, te so v prvem krogu presenetile Nizozemke, ušle na končnih +16.

Po odličnem začetku svetovnega prvenstva na Japonskem, na katerem je slovenska ženska članska reprezentanca ugnala favorizirane Nizozemke, so izbranke Uroša Bregarja naletele na previsoko oviro. Premoč so priznale Norvežankam, te so na prejšnjem svetovnem prvenstvu leta 2017 osvojile srebrno medaljo. Slovenke so v prvem polčasu namučile favoritinje. Zaostajale so le z 12:13, kar osem zadetkov je dosegla Ana Gros, nato pa so Norvežanke zaigrale veliko bolje in na koncu odpravile Slovenke z visoko razliko (36:20).

Na zadnjih šestih svetovnih prvenstvih se je le enkrat zgodilo, da so se Skandinavke v domovino vrnile brez odličja. To je bilo leta 2013 v Srbiji, ko so bile pete. Letošnje svetovno prvenstvo so začele izjemno odločno. Kubo so odpravile z visokimi 31 goli razlike, Slovenke pa premagale za 16 zadetkov.

Slovenke na krilih Grosove držale priključek

Izbranke Uroša Bregarja so v drugem polčasu zaostale proti Skandinavkam kar za 15 golov. | Foto: Nebojša Tejič/STA Izbranke Uroša Bregarja so v drugem polčasu zaostale proti Skandinavkam kar za 15 golov. Foto: Nebojša Tejič/STA Slovenske rokometašice so v uvodnih dveh minutah resda prejele dva gola iz nasprotnih napadov, v nadaljevanju pa zaigrale naravnost sijajno in po golih Polone Barič in Ane Gros v sedmi minuti ujele tekmice, vmes je tudi vratarka Amra Pandžić nanizala nekaj bravuroznih obramb.

A "rapsodija v modrem" slovenskih rokometašic se ni končala. S sijajno obrambo in na krilih v napadu izjemno razpoložene Grosove so povsem zasenčile imenitne tekmice na nasprotni strani igrišča in jim v 12. minuti ušle na tri gole (6:3).

Norveški selektor Thorir Hergeirsson je nemudoma zahteval minuto odmora, a tudi po njej so na parketu kraljevale slovenske rokometašice, predvsem Grosova, ki je v uvodnih trinajstih minutah dosegla kar pet od skupno sedmih slovenskih golov.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja v nadaljevanju niso bile več tako udarne, tu in tam so naredile tudi kakšno napako več, a grešile so tudi dvakratne olimpijske, trikratne svetovne in sedemkratne evropske prvakinje.

Slovenske rokometašice so imenitne Norvežanke imele v svoji oblasti do 26. minute, po izenačenju na 11:11 pa je tudi slovenska klop zahtevala prvo minuto odmora. Do konca polčasa je bil v Kumamotu izenačen boj, na veliki odmor pa so se Slovenke odpravile z najmanjšim mogočim zaostankom (12:13).

Norvežanke hitro pobegnile

Tjaša Stanko je dosegla tri zadetke. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tjaša Stanko je dosegla tri zadetke. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bregarjeve izbranke po obetavnem prvem polčasu v drugem niso bile kos Norvežankam. Slovenska igra je v uvodnih desetih minutah razpadla, grobe in verižne napake pa so Norvežanke, ki so zaigrale hitro, enostavno in učinkovito, s pridom izkoristile in jim v 38. minuti ušle na šest golov (14:20).

Slovenkam je bilo jasno, da nimajo realnih možnosti za uspeh, in so malce "potegnile ročno zavoro". Bregar je v končnici tekme privoščil počitek svojim "prvokategornicam", ki so hranile moči za veliko usodnejše zadnje tri obračune v skupinskem delu v Kumamotu, in v ogenj potisnil "slovensko rokometno pomlad", ki si je največji primanjkljaj priigrala v 59. minuti, ko so Slovenke zaostale za 17 golov (19:36).

V slovenski izbrani vrsti je blestela Ana Gros. Ostrostrelka francoskega Bresta je dosegla devet od skupno 20 slovenskih golov, po tri zadetke so prispevale Tjaša Stanko, Nina Zulić in Maja Svetik.

Bregar ni bil zadovoljen s predstavo mladih igralk, ki ponujene priložnosti niso dobro izkoristile. | Foto: Grega Valančič/Sportida Bregar ni bil zadovoljen s predstavo mladih igralk, ki ponujene priložnosti niso dobro izkoristile. Foto: Grega Valančič/Sportida

Mlade igralke slabo izkoristile ponujeno priložnost

"Razlika je na koncu previsoka, a lahko rečem, da smo po dolgem, dolgem času z Norveško 40 minut igrali enakovredno. Ko sem uvidel, da bomo proti tekmicam težko dosegli kakšno točko, sem se s težavo odločil, da iz polja pokličem vse glavne igralke. Priložnost sem dal mlajših dekletom, ki pa so jo zelo slabo izkoristila. V napadu smo napravili veliko tehničnih napak, po katerih so Norvežanke na lahek način dosegale zadetke iz nasprotnih napadov. Sedaj smo v naših mislih že na preizkusu z Angolo. S to tekmo se za nas prvenstvo nekako šele začenja. Čaka nas zahteven obračun z neugodnimi tekmicami, ki jih dobro poznamo. Če želimo napredovati v drugi krog svetovnega prvenstva, si spodrsljaja ne smemo privoščiti," je po visokem porazu razmišljal selektor Bregar.

Časa za regeneracijo pred pomembno tekmo z Angolo ne bo veliko, Slovenke bodo na delu spet že v torek ob 10. uri po slovenske  času.

Slovenija : Norveška 20:36 (12:13)

Aqua Dome, 1.680 gledalcev, sodnici: Charlotte in Julie Bonaventura (obe Francija).

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Gros 9 (2), Žabjek, Stanko 3, Abina 1, Barič 1, Ferfolja, Ljepoja, Zulić 3 (1), Pišek, Vučko, Svetik 3, Beganović.

Norveška: Si. Solberg, Pedersen, Arntzen 2 (1), Loke 4, Skogrand, Waade 2, Oftedal 3, Aune 1, Brattset 1, Fauske, Hogdahl 1, Jacobsen 8, Bakkerud 6, Herrem 6, Sa. Solberg 1, Tomac 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Norveška 1 (1).*
Izključitve: Slovenija 6, Norveška 6 minut.*
Rdeči karton: /.
Tjaša Stanko
Sportal Slovenske rokometašice presenetile favorizirane Nizozemke

Današnji spored se je začel z zmagama Nizozemske nad Angolo (35:28) in Srbkinj nad Kubankami (46:27).

V glavni del se uvrstijo najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. Preostale ekipe se bodo pomerile za mesta od 13. do 24. Slovenska skupina A se bo v nadaljevanju križala s skupino B, skupina C pa s skupino D. V polfinale se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz obeh skupin glavnega dela.

Skupina A, 2. krog

Lestvica: 

Skupina D, 2. krog

Lestvica:

Ne spreglejte