Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 11. 2019,
12.06

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Natisni članek

svetovno prvenstvo v rokometu 2019 Uroš Bregar slovenska rokometna reprezentanca

Sobota, 30. 11. 2019, 12.06

4 leta, 4 mesece

SP v rokometu (Ž), prvi del, 1. dan

Slovenske rokometašice presenetile favorizirane Nizozemke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

1

Tjaša Stanko | Prva igralka dvoboja je bila Tjaša Stanko z 12 goli. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Prva igralka dvoboja je bila Tjaša Stanko z 12 goli.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Danes se je na Japonskem začelo 24. žensko svetovno prvenstvo v rokometu. Slovenska ženska reprezentanca je na uvodni tekmi prvenstva premagala favorizirano Nizozemsko. Tekma se je končala z izidom 32:26. Slovenija bo naslednjo tekmo v skupini A igrala v ponedeljek, 2. decembra, ko se bo pomerila z Norveško. Ta je v uvodni tekmi Kubankam zabila kar 47 golov.

Tjaša Stanko Uroš Brergar
Sportal Velika Nizozemska na kolenih, toda … "Ni še čas za evforijo."

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja so na uvodni tekmi velikega turnirja v deželi vzhajajočega sonca pokazale zobe imenitnim Nizozemkam in jih po srčni predstavi položile na kolena, po izjemnem rokometnem skalpu so naredile tudi velik korak proti drugemu delu tekmovanja. Po dnevu premora se bodo v ponedeljek pomerile z izjemno močnimi Norvežankami, po tem dvoboju pa pa se bodo dan pozneje pomerile z Angolkami, v četrtek s Kubankami, v petek pa še s Srbkinjami.

V skupini A so Srbkinje z 32:25 premagale Angolo, Norvežanke pa Kubo kar s 47:16.

V skladu s tradicijo

Slovenska reprezentanca je na minulih tekmovanjih vselej na kolena spravila eno veliko rokometno ime, tradicijo pa je nadaljevala tudi na Japonskem. Na evropskem prvenstvu na Švedskem 2016 so Slovenke ukanile gostiteljice, na SP 2017 v Nemčiji so bile boljše od Francozinje, na lanskem EP v Franciji so porazile Rusinje.

Ana Gros je na tekmi dosegla sedem zadetkov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Ana Gros je na tekmi dosegla sedem zadetkov. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nizozemke so bile večji del tekme v podrejenem položaju

Nosilke srebrnega odličja s svetovnega prvenstva na Danskem 2015 ter bronastega iz Nemčije 2017, ki so do stopničk prišle tudi na zadnjih dveh evropskih prvenstvih (na Švedskem 2016 so bile druge, v Franciji 2018 pa tretje), so bile večji del dvoboja v podrejenem položaju, Slovenke pa so najbolj zbrano igro prikazale prav v prelomnih trenutkih dvoboja in vzele skalp velikim tekmicam.

Že uvod v tekmo je obetal prelep slovenski dan v Kumamotu. Ana Gros, Tjaša Stanko, Nina Zulić in druge slovenske prvokategornice so tekmo odprle s 3:0, v 10. minuti pa prednost povišale na 7:3. Nizozemska klop je zaradi blede igre zelo hitro zahtevala minuto odmora, ki pa ni zaustavila naleta Slovenk. Izbranke Uroša Bregarja so še vedno nadzirale slovita rokometna imena na drugi strani igrišča in povedle za štiri zadetke (9:5).

Slabša izvedba sedemmetrovk

V drugi polovici prvega polčasa so slovenske igralke imele tudi nekaj preglavic, Nizozemke so se jim nekajkrat približale na gol zaostanka (9:10, 12:13 in 14:15), ob tem so Slovenke streljale kar tri sedemmetrovke, kljub temu pa so se na veliki odmor odpravile s prednostjo (15:14).

Bregarjeve izbranke so si v uvodu v drugo polovico tekme znova priigrale tri gole prednosti (17:14), v 39. minuti pa so jih Nizozemke ujele in prvič na dvoboju izenačile na 18:18. A slovenske rokometašice niso vrgle puške v koruzo, v 45. minute so si po golih Tjaše Stanko, Polone Barič in Maje Svetik znova priigrale tri gole prednosti (23:20).

Francoski strokovnjak na nizozemski klopi Emmanuel Mayonnade je zahteval minuto odmora in v zadnjih petnajstih minutah mobiliziral vsa svoja najmočnejša orožja, a Slovenke se niso dale.

Amra Pandžić je zelo dobro branila na uvodni tekmi svetovnega prvenstva. | Foto: Sportida Amra Pandžić je zelo dobro branila na uvodni tekmi svetovnega prvenstva. Foto: Sportida

Amra Pandžić zaklenila svoja vrata

Vratarka Amra Pandžić je dobesedno zaklenila svoja vrata, v napadu pa so Ana Gros, Tjaša Stanko, Nina Zulić in Polona Barič dosegale gole v pravem trenutku in strle odpor favoriziranih tekmic iz Nizozemke.

Prva igralka dvoboja je bila Tjaša Stanko z 12 goli, Ana Gros je dosegla sedem zadetkov. Izkazala se je tudi vratarka Amra Pandžić, ki je zbrala 15 obramb.

V prvem delu svetovnega prvenstva bodo Slovenke nastopale v skupini A, kjer jim bodo družbo poleg že omenjenih Nizozemk delale še Norvežanke, Angolke, Kubanke in Srbkinje.

Slovenija : Nizozemska 32:26 (15:14)

Aqua Dome, gledalcev 2864, sodnika: Krichen in Makhlouf (oba Tunizija).

Slovenija: Zec, Vojnović, Pandžić, Klemenčič, Gros 7 (1), Žabjek 1, Stanko 12, Abina, Barič 5 (3), Ferfolja 1, Ljepoja 1, Zulić 4, Pišek, Vučko, Svetik 1, Beganović.

Nizozemska: Duijndam, Wester, Kramer 2, van der Heijden 1, Bont 2, Abbingh 5 (4), Nüsser 1, Snelder 1, van Wetering 4, Dulfer, Freriks 2, Smeets 1, Malestein 2, Polman 5.

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (3), Nizozemska 4 (4).
Izključitve: Slovenija 8, Nizozemska 6 minut.
Rdeči karton: /.

V glavni del se uvrstijo najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. Preostale ekipe se bodo pomerile za mesta od 13. do 24. Slovenska skupina A se bo v nadaljevanju križala s skupino B, skupina C pa s skupino D. V polfinale se bosta uvrstili najboljši dve reprezentanci iz obeh skupin glavnega dela.

slovenska ženska rokometna reprezentanca
Sportal Japonci norijo za Slovenkami, te pripravljene na uresničitev cilja

Skupina A, 1. krog

Lestvica: 

Skupina B, 1. krog

Lestvica:

Skupina C, 1. krog

Lestvica:

Skupina D, 1. krog

Lestvica:

Ne spreglejte