SiolNET. Sportal Rokomet
2,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pred torkovim obračunom Slovenije in Španije (18.15)

Vujović pred Španijo opravil dve menjavi

2,03

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco sta po treh dneh premora zadnji tekmi v drugem delu evropskega prvenstva na Hrvaškem. Najprej se bo v varaždinski Areni v torek ob 18.15 pomerila s Španijo, dan kasneje pa ob 16. uri še s Češko. Na zadnjih dveh tekmah drugega dela, ki odločata o potnikih v petkov polfinale, bosta lahko nastopila Urh Kastelic in Patrik Leban, ki v dozdajšnjem delu prvenstva še nista zaigrala, zamenjala pa bosta Jana Grebenca ter Urbana Lesjaka.

Slovenski rokometaši po petkovem porazu z Danci že tri dni pilijo podrobnosti za torkov dvoboj s Španci. Na tej tekmi je nujna zmaga, v nasprotnem primeru bodo izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića izgubili prav vse svoje majhne, a še vedno teoretične možnosti za preboj v polfinale.

A pot do zmage bo izjemno zahtevna, Španci so na letošnjem turnirju na Hrvaškem prikazali nekaj izjemnih predstav, zadnjo takšno prav na nedeljskem dvoboju, ko so dobesedno "demolirali" Makedonce in slavili z 31:20. Pred tem so v skupinskem delu premagali Čehe z 32:15 in Madžare s 27:25 ter izgubili proti Dancem z 22:25.

Na njihovi zadnji tekmi so bili Makedonci, ki so bili v skupinskem delu v Zagrebu boljši od Slovencev s 25:24, povsem nebogljeni, na vseh igralnih položajih so Španci delovali premočno in navdušili s svojo lahkotnostjo v igri. V obrambi sta kraljevala Viran Morros in Gedeon Guardiola, dodatno zanesljivost je Špancem vlil tudi vratar Gonzalo Perez de Vargas z 18 obrambami, vse to pa je "sproduciralo" njihove številne bliskovite nasprotne (pol)protinapade in številne lahke gole, na postavljeno tekmečevo obrambo pa je bilo v španski igri vselej zaznati pravo idejo.

Slovenski selektor je pred zadnjima dvema tekmama drugega dela, ki odločata o potnikih v petkov polfinale, opravil dve menjavi. Proti Španiji in Češki bost lahko nastopila Urh Kastelic in Patrik Leban, ki v dozdajšnjem delu prvenstva še nista zaigrala, zamenjala pa bosta Jana Grebenca ter Urbana Lesjaka.

Vujović dober poznavalec španskega rokometa

"Na tovrstnih tekmah ne moreš zmagati 'mimogrede', na takšnih tekmah moraš že iz avtobusa priti v dvorano povsem nabrušen, to strast in energijo mora občutiti vsak gledalec na tribuni. " | Foto: Mario Horvat/Sportida "Na tovrstnih tekmah ne moreš zmagati 'mimogrede', na takšnih tekmah moraš že iz avtobusa priti v dvorano povsem nabrušen, to strast in energijo mora občutiti vsak gledalec na tribuni. " Foto: Mario Horvat/Sportida

Zadnji slovensko-španski dvoboj na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji se je končal s hudim porazom Slovenije (26:36) in jo doslej na velikih turnirjih sploh še ni premagala, zato pa ji je mero vzela na kvalifikacijskem turnirju za poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru 2016, ko je v švedskem Malmöju slavila s 24:21.

"Če mi verjamete, na tekmi med Španijo in Makedonijo nisem videl veliko. Ta tekma je po poškodbi Kirila Lazarova odšla v povsem drugo smer, čeravno sem pričakoval zmago Španije, ki pa je na tej tekmi več skrila kot odkrila. V našem arhivu imamo posnetke španske igre na drugih tekmah, ki so v naših pripravah veliko bolj koristne," je uvodoma dejal selektor Vujović in dodal: "Osebno se imam za dobrega poznavalca španskega rokometa in njihovega načina razmišljanja ter upam, da mi bo to koristilo v pripravi za torkovo tekmo. Gre za resno reprezentanco, ki ima v svojih vrstah izjemno izkušene igralce in nastopajo v imenitnih klubih. Ima tudi svoje slabosti, njena zunanja vrsta po 'šuterski' plati ni med najboljšimi, zato pa ima sijajno obrambo in dva izjemna vratarja."

Ne moreš zmagati "mimogrede"

Vujović je na današnjem poznem popoldanskem treningu dejal, da bo opravil dve menjavi znotraj moštva, a bo spremembe najprej sporočil svojim varovancem na dan tekme. "Na Hrvaško nismo prišli z vsemi najboljšimi rokometaši, od mojih tukajšnjih varovancev pa pričakujem motivacijo na najvišji ravni ter da pokažejo pravi karakter. Na tovrstnih tekmah ne moreš zmagati 'mimogrede', na takšnih tekmah moraš že iz avtobusa priti v dvorano povsem nabrušen, to strast in energijo mora občutiti vsak gledalec na tribuni. Če ne bomo imeli takšnega pristopa, potem bomo težko zmagali," je dodal Vujović.

"Če bomo Špance od prve minute 'tepli', tako kot smo Nemce v Zagrebu, potem bo tekma stekla v našo korist." | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Če bomo Špance od prve minute 'tepli', tako kot smo Nemce v Zagrebu, potem bo tekma stekla v našo korist." Foto: Žiga Zupan/Sportida "Če dobimo obe zadnji tekmi v drugem delu, potem bomo igrali vsaj za peto mesto, ob ugodnem razpletu pa se bomo prebili v polfinale. Tega dejstva se moramo zavedati," je uvodoma dejal Miha Zarabec, najbolj učinkovit slovenski igralec na sklepnem turnirju na Hrvaškem. "To bo povsem drugačna tekma kot proti Danski. Španska igra v napadu ni tako hitra, ima pa bliskovite (pol)protinapade in protinapade. A na tej tekmi bo vse odvisno od naše predstave, če bomo Špance od prve minute 'tepli', tako kot smo Nemce v Zagrebu, potem bo tekma stekla v našo korist, v nasprotnem primeru lahko doživimo usodo Makedoncev," je še dodal srednji igralec nemškega Kiela.

Izidi medsebojnih tekem Slovenije in Španije na večjih tekmovanjih

Olimpijske igre:

Atene 2004: Slovenija - Španija    28:41
Sydney 2000: Slovenija - Španija    28:31

Svetovna prvenstva:

Francija 2017: Slovenija - Španija    26:36
Katar 2015: Slovenija - Španija    26:30
Španija 2013: Slovenija - Španija    22:26

Evropska prvenstva:

Poljska 2016: Slovenija - Španija 24:24
Srbija 2012: Slovenija - Španija    32:35
Avstrija 2010: Slovenija - Španija    32:40
Švica 2006: Slovenija - Španija    33:39
Švedska 2002: Slovenija - Španija    20:25
Portugalska 1994: Slovenija - Španija    16:24

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin