Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
26. 10. 2017,
20.49

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca Veselin Vujović Lino Červar Blaž Janc

Četrtek, 26. 10. 2017, 20.49

6 let, 5 mesecev

Po tekmi med Slovenijo in Hrvaško

Slovenija dvajset minut lovila hrvaški gol in ga v zadnjem hipu ujela #video

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
slovenija hrvaška stožice | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Prvič v treh dneh sta se pomerili rokometni reprezentanci Slovenije in Hrvaške in remizirali 26:26. Druga tekma bo v soboto v Zagrebu, ki bo gostil tudi "slovensko" skupino januarskega evropskega prvenstva.

Ostra, na trenutke groba, napeta in živčna je bila "prijateljska" tekma med Slovenijo in Hrvaško. Narekovaji seveda niso naključje. Hrvati so bili večino tekme v rahlem vodstvu, največ za tri gole, Slovenija pa je izenačila po polurnem nenehnem zaostanku kakšnih sedem sekund pred koncem prek Žige Mlakarja. Ekipi Veselina Vujovića in Lina Červarja se bosta znova pomerili že v soboto, in sicer v zagrebški Areni ob 20.15.

Mlakar je dal sedem golov, Gašper Marguč pet, Urban Lesjak pa je imel v drugem polčasu sedem obramb. Za Hrvate je bil najučinkovitejši Ivan Čupić z osmimi goli. Mirko Alilović je imel sedem obramb.

Pogled Žige Mlakarja:

Jasnovidni Jure

Še kako prav je imel žal tokrat poškodovani - upamo, da bo pripravljen do evropskega prvenstva - Jure Dolenec. Škofjeločan je namreč pred srečanjem dejal, da s Hrvati ni prijateljskih tekem. Ta je v resnici spominjala na povsem resno, morda še kaj več, na primer na izločilne boje kakega od prvenstev. Igralci niso bili zadržani, z močmi niso varčevali niti oni niti tekmeci. Igralo se je "na polno".

Ostro je bilo z obeh strani. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ostro je bilo z obeh strani. Foto: Žiga Zupan/Sportida
Eno vodstvo Slovenije za dva gola in dve Hrvaške za prav toliko je bilo največ, kolikor sta ekipi poskočili druga od druge v prvem polčasu. V ospredju sta bili obrambi. Z jeklenimi prijemi. Včasih tudi pretiranimi. Nik Henigman bi si gotovo zaslužil kakšno izključitev več.

Kdo je bil in koga ni bilo

Vujović se je na tribuni odločil pustiti Urha Kastelica, Jako Malusa, Vida Kavtičnika in Grego Okleščna. Že prej je bilo jasno, da bo obe tekmi izpustil Dolenec, ki se ne more rešiti težav s kolenom in ga verjetno čaka operacija. Klemen Ferlin, Darko Cingesar, Nik Henigman, Marko Bezjak, Žiga Mlakar, Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek je bila prva postava Slovenije.

Fotogalerija skozi objektiv Žige Zupana:

Fotogalerija
1 / 55


Njen selektor je redno rotiral, tako da sta bila na koncu prvega polčasa hkrati v zunanji vrsti Saša Barišić Jaman in Aleks Vlah, med katerima je 15 let razlike. Priložnost je dobil tudi drugi debitant, desni zunanji Dani Zugan.

Tudi Lino Červar, ki ne more računati na Domagoja Duvnjaka in Marka Kopljarja, v ekipo pa je vrnil Alilovića in Igorja Vorija, je v nadaljevanju tekme poslal na igrišče svojega mladca številka ena, Halila Jaganjca.

Urban Lesjak je odigral odlično tekmo. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Urban Lesjak je odigral odlično tekmo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

264 žog slovenskim klubom

Med polčasom je v enega od golov v dvorani poletelo več sto žog, ki so jih tja poslali otroci. Šlo je za projekt "Gradimo močna partnerstva za bodoče zmagovalce", prek katerega je Hidria vsakemu od 88 slovenskih rokometnih klubov podarila tri žoge.

Z omenjenim projektom spodbujajo mlade, perspektivne posameznike in moštva ter jim tako omogočajo uspešen razvoj. Podprli so že idrijske košarkarje, jeseniški hokej in njihov podmladek ter mlade teniške talente. 

Lesjakov polčas

Absolutni junak uvodnih minut dogajanja po odmoru je bil Urban Lesjak. V dobrih štirih minutah je celjski as zbral kar štiri obrambe, od tega dva zicerja. Zadnja žoga mu je z veliko hitrostjo priletela v glavo. Vseeno so Hrvati prvič povedli za tri gole.

Tega so Slovenci ob hrvaški izključitvi z zaporednima goloma Mateja Gabra znižali, a do izenačenja ni šlo. Nikdar. Červarjevi fantje so imeli vselej pripravljen odgovor s plus dva. In tako je šlo enkrat, dvakrat, trikrat, štirikrat … Devetnajst minut: Hrvati so povedli za dva gola, Slovenci razpolovili zaostanek.

Miha Zarabec je soigralce učinkovito hranil z žogami. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Miha Zarabec je soigralce učinkovito hranil z žogami. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Triler zadnje minute

Minuto pred koncem tekme je ob izteku hrvaškega napada Červar zahteval minuto odmora, na semaforju pa je bilo 25:26. Nekdanji član Trima in Gorenja Željko Musa je zgrešil gol, za slovenski napad pa je ostalo 25 sekund. Po minuti odmora in kombinacijah zunanjih igralcev je do strela prišel Žiga Mlakar, ki je Slovence držal nad vodo v napadu v drugem polčasu, in premagal Ivana Pešića.

Hrvati so sicer po hitrem centru prek Igorja Karačića dosegli še 27. gol, prerekanje pri zapisničarski mizi je bilo samoumevno. Srbska sodnika pa naposled zadetka nista priznala.

Največji slovenski dobitki tekme? Izvrstna igra Nika Medveda v obrambi in napadu. Mednarodna raven, ki sta jo občutila debitanta Dani Zugan in Aleks Vlah. Igra v napadu Žige Mlakarja in predstava v vratih Urbana Lesjaka.

Slovenija : Hrvaška 26:26 (13:14)

Dvorana Stožice, gledalcev 6000, sodnika: Pandžić in Mošorinski (oba Srbija).

Slovenija: Ferlin (2 obrambi), Lesjak (7 obramb), Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 5 (3), Janc 1, Potočnik, Cingesar 1, Kodrin 1, Medved 3 (1), Gaber 3, Bezjak, Barišić-Jaman 1, Vlah, Zarabec 1 (1), Žabič, Mlakar 7, Zugan.

Hrvaška: Pešić, Alilović (7 obramb); Mihić, Vori, Marić, Stepančić 3, Gojun, Horvat 1, Karačić 2, Štrlek 1, Čupić 8 (5), Musa, Mamić, Cindrić 5, Vranković 1, Kozina 1, Mandalinić 4, Jaganjac.

Sedemmetrovke: Slovenija 6 (5), Hrvaška 5 (5).
Izključitve: Slovenija 8, Hrvaška 6 minut.
Rdeči karton: /.
Ne spreglejte