Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
23. 3. 2014,
21.09

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Flensburg

Nedelja, 23. 3. 2014, 21.09

4 leta, 7 mesecev

Slovenci strup za velikane: Celje na kolena spravilo Flensbrug

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Celjski rokometaši so na prvi tekmi osmine finala lige prvakov ugnali zvezdniški Flensburg s 26:25 (13:12). V Sloveniji je tako po Parizu ta konec tedna padel še en velikan. Povratno tekma v soboto.

Flensburg, trenutno tretja ekipa bundeslige, je prišel na obisk k celjskim rokometašem na prvem dvoboju osmine finala lige prvakov. Dvoboj je s sabo potegnil precejšnjo simboliko, saj sta isti moštvi bili odločilni bitki za naslov zmagovalca lige prvakov ravno pred desetimi leti, ko so Celjani stopili na streho Evrope.

V skoraj polnem Zlatorogu se je Celje odlično postavilo po robu favoriziranim gostom in si pred povratno tekmo, ki bo dala četrtfinalista lige prvakov, priigralo zadetek prednosti. Še ena veličastna zmaga torej, potem ko je Gorenje v soboto premagalo Pariz.

Dolga klop z napako

Pred srečanjem je bila celjska klop videti kar dolga, a z enim zadržkom. Na njej je sedela peterica igralcev v civilni opravi, ne v dresih. Borut Mačkovšek, Uroš Bundalo in David Miklavčič nimajo pravice nastopa, Blaž Blagotinšek in Grega Potočnik pa sta poškodovana. Tudi preostanek celjske zasedbe ob vprašanju po zdravju ni mogel odgovoriti, da je vse v redu, a sta Vid Poteko in Ivan Slišković vseeno pomagala soigralcem.

''Skontrirali'' mojstre protinapadov

Kot ponavadi sta bila omenjena v prvi postavi in pripadnika osrednjega bloka, območja na črti z največjo odgovornostjo. Trener Branko Tamše si je zamislil začetno sedmerko brez menjav in z obrambno postavitvijo 6-0 z občasnimi tudi precej globokimi izpadanji. Obramba je Nemce na začetku prisilila v nekaj tehničnih napak, ki so jih Celjani skušali materializirati z nasprotnimi napadi, ki so sicer pomembno orožje Flensburga. V 9. minuti se je tako na semaforju zableščal izid 4:1 za Celje, ki je izražalo precejšnjo težnjo k hitrim centrom, Flensburg pa je minuto pozneje dosegel šele drugi gol na tekmi.

Največjo preglavico iz Flensburgove zunanje vrste je za Celje predstavljal nemški reprezentant Holger Glandorf, ki je do 19. minute zadel vse svoje tri strele na gol, a je čvrsta formacija dovolj dobro omejila preostale. Z zadetkom Marguča v 18. minuti so slovenski podprvaki izenačili svojo najvišjo prednost (8:5). Mejnik bi Celjani lahko še prestavili, a Slišković ob igri z rokometašem manj ni izrabil protinapada.

Prvo izenačenje šele pred odmorom

Do svojega prvega izenačenja na tekmi tri minute pred glavnim odmorom so Nemci prišli prek krilnih rokometašev, Eggerta in Lasseja Svana Hansena. A se pri poravnanem izidu nekdanji dvakratni osvajalec pokala pokalnih zmagovalcev, ki si je enkrat podredil tudi vse ekipe v pokalu EHF, ni zadržal dolgo. Čeprav bi Celjani lahko bolje izrabili gostujočo izključitev v končnici prvega polčasa, so se po zaslugi gola zanesljivega Sliškovića na odmor vseeno odpravili z zadetkom plusa (13:12). In s prepričanjem, da podobna modrost v napadu - le štiri tehnične napake - in trdnost obrambe tudi v drugem polčasu lahko pripravita priložnost za presenečenje.

Vroči Šved in prvo vodstvo Flensburga

Vratarja Matevž Skok in Matthias Andersson sta v prvi polovici tekme zbrala vsak po štiri obrambe, drugi polčas pa je legendarni Šved, ki šteje že 35 pomladi, začel s tremi obrambami zapored, med katerimi je bil tudi ''zicer'' Luki Žvižeju, ki v napadu znova ni dobival veliko žog. Glandorf je poskrbel za prvo Flensburgovo vodstvo v 39. minuti, a je Celje pripravilo odgovor z dvema zaporednima zadetkoma. Posebej lep je bil Margučev. Prihodnji član Veszprema je prefinjeno lobal Šveda, ki pa vseeno ni prenehal nizati obramb.

Mogensen in Glandorf parala mrežo

Na celjsko srečo je temu zgledu sledil tudi Skok, Slišković pa je dosegel dragoceni gol za 19:17 15 minut pred koncem, ko sta sodnika že molela roko v zrak. Celjska prednost je nihala minimalno, med zadetkom in dvema. Pri Celju sta zelo solidno (prvi) do spremenljivo (drugi) izrabila priložnost rezervista Žiga Mlakar in Igor Žabič, na 22 je izenačil Glandorf, dodatno se je razigral Thomas Mogensen. Omenjena Flensburžana sta bili glavna os gostujočega napada.

Zelenović junak Zlatoroga

Štiri minute pred koncem so gostje prvič prišli do dveh golov prednosti, v napadu Celja pa so se začutili obrisi brezidejnosti. Svoj delež je dodal odlični Andersson, a vseeno je Zelenoviću minuto in 40 sekund do konca uspelo izenačiti na 25. Še več: po gostujočem zapravljenem napadu je srbski reprezentant zabil za vodstvo 26:25, do konca pa je bilo še 38 sekund. Po minuti odmora je celjska obramba zdržala in pivovarji so se veselili veličastne zmage.

Ne spreglejte