Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
27. 6. 2014,
13.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga Seha rokomet Gorenje Maribor Branik

Petek, 27. 6. 2014, 13.36

7 let, 12 mesecev

Slovenci bi ligi Seha plačali, a je ta zadnji hip podvojila znesek

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenskih rokometnih klubov v prihodnji sezoni gotovo ne bo v regionalni ligi Seha. Pravzaprav verjetno še lep čas ne. Tja so želeli Celje, Gorenje in Maribor.

Ti klubi se počutijo izigrane, kršeni naj bi bili nekateri že sprejeti dogovori. Tudi ali predvsem glede pristopnine. Svoj pogled na pogajanja s Slovenci in prihodnost Sehe je v pogovoru za Balkan Handball predstavil tudi prvi mož tekmovanja Mihajlo Mihajlovski.

"Liga bi se morala razširiti na 12 ekip, kar stane. Od vodstva lige ne bi bilo pravično do preostalih ekip, ki so sodelovale v prvih dveh sezonah, dokler se ni pojavil Gazprom, in plačevale svoje stroške. Zakaj Slovenci prej niso želeli igrati? Ker so imeli močno ligo. Zdaj ko so videli, da jim kakovost upada, so želeli v Seho. Moje mnenje in mnenje vsega vodstva lige je, da si Slovence želimo, a ne morejo vstopiti brez participacije," je uvodoma povedal Mihajlovski.

Dodal je, da Slovenci niso bili enotni in da bodo znesek, ki so ga ponudili za participacijo, porabili v slovenskem prvenstvu.

Tudi madžarski predstavnik ni sprejel

"Povedali smo jim, da bodo po dveh letih polnopravni člani kot vse preostale ekipe. Tedaj ne bi plačali nič, prav tako kot drugi, ki so nosili stroške prvi dve leti. Govorili smo o tretji ekipi, potencialnih kvalifikacijah … V nekem trenutku so to pogojevali, v drugem ne. Povedati moram, da so bili Slovenci talci Gorenja. S Celjem smo dosegli sprejemljiv dogovor, na vsak način je želelo nastopiti, a ne more nastopiti samo Celje, kluba naj bi bila dva. Tako je bilo tudi z Madžari. Veszprem je sprejel pogoje, Pick ne," je Mihajlovski pravzaprav v isti sapi nasprotoval svojim besedam.

"Slovenci potrebujejo Seho"

Jasno je, da Seha ni pozabila slovenske košarice pred tremi leti, ko je liga nastajala, zato želi zaščititi staroselce. Tu se verjetno razlog za to, da je še bolj trdovratno vztrajala pri svojih pogojih. Gre za 300 tisoč evrov na klub za dve sezoni. Po nekaterih podatkih so bili Slovenci – ljudje, ki so bili na pogajanjih, vedo povedati, da sprva ni bilo govora o nikakršni pristopnini, pozneje pa so se tudi naši klubi strinjali, da je nekaj treba plačati – pripravljeni prispevati približno od tretjine do polovice omenjenega zneska. A le v prvi sezoni.

Mihajlovski je razložil še, kako je vodstvo Sehe ponudilo različne načine za izplačilo – prek pokroviteljev, prodaje TV-pravic, plačila v več obrokih, a bistva to ne spremeni. "Slovenci vedo, da to ligo potrebujejo. Zakaj so se tako trdno oklepali svojih pogojev, mi ni jasno. Kar so nam ponujali, bodo porabili v slovenski ligi. Sami izračunajte stroške in videli boste, koliko vse stane," je na to temo še dejal Mihajlovski.

Pripravljeni plačati, a za eno sezono

Med Slovenci in Seho pa je očitno zazijal prepad, saj se je plošča čez noč obrnila in dogovori so padli v vodo. Mihajlovski je "pozabil", da je Seha nenadoma spremenila pogoje in zahtevala participacijo za dve sezoni, čeprav so prej govorili o izplačilu za eno in so bili slovenski klubi po neuradnih podatkih na tak ali drugačen način pripravljeni prispevati od 100 do 150 tisoč evrov.

Splošno prepričanje je, da lahko stroški na sezono znašajo bistveno manj od 150 tisoč evrov. Poleg tega bi tudi Seha s slovenskimi klubi, trgom in morebitnimi zainteresiranimi pokrovitelji pridobila kakovost in veljavo.

Ne spreglejte