Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 1. 2023,
21.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Slovenska rokometna reprezentanca SP v rokometu 2023

Torek, 3. 1. 2023, 21.20

1 leto, 2 meseca

Sistem SP v rokometu 2023

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Slovenija : Savdska Arabija SP v rokometu 2023 slovenska rokometna reprezentanca Blaž Janc | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Poljska in Švedska sta od 11. do 29. januarja 2023 gostili moško svetovno rokometno prvenstvo. Del tega je bila tudi Slovenija, ki ji je mednarodna rokometna zveza dodelila posebno povabilo. Slovenija je na koncu osvojila deseto mesto. Naslov je ubranila Danska.

Svetovno prvenstvo je bilo na sporedu med 11. in 29. januarjem v Stockholmu, Göteborgu, Malmu, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter v Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem. Švedska, svetovna podprvakinja, je petič gostila SP, Poljska, kjer je bil julija 2022 tudi žreb skupin, pa prvič.

Z evropskega prostora je poleg Slovenije in Nizozemske, ki sta prejeli posebno povabilo IHF, na svetovnem prvenstvu nastopilo še 15 reprezentanc (Poljska, Švedska, Danska, Francija, Norveška, Španija, Belgija, Hrvaška, Nemčija, Madžarska, Islandija, Črna gora, Severna Makedonija, Portugalska, Srbija), pet iz Azije (Bahrajn, Iran, Katar, Savdska Arabija, Južna Koreja), štiri iz južno- in centralnoameriškega območja (Argentina, Brazilija, Čile, Urugvaj), pet iz Afrike (Egipt, Maroko, Tunizija, Alžirija, Zelenortski otoki) in en predstavnik iz Severne Amerike in Karibov (ZDA). To je bilo drugo zaporedno prvenstvo, na katerem je nastopilo 32 ekip.

V prvem delu so bile reprezentance razporejene v osem skupin s po štirimi ekipami − Slovenija se je v Katovicah pomerila s Francijo, Poljsko in Savdsko Arabijo −, napredovanje v glavni del tekmovanja pa so si izborile tri izbrane vrste iz skupine B. V Krakovu so se pomerile s tremi najboljšimi iz skupine A, v njej so nastopale Španija, Črna gora, Iran in Čile, ki je po prvem delu izpadel iz boja za naslov.

Poleg skupine B je v Katovicah igrala še skupina E (Nemčija, Katar, Srbija in peta najboljša afriška ekipa). Preostale štiri skupine so se uvodoma borile na Švedskem −  skupina C (Švedska, Brazilija, druga najboljša afriška ekipa in Urugvaj) v Göteborgu, D (Islandija, Portugalska, Madžarska in Južna Koreja) v Kristianstadu, G (Hrvaška, najboljša in tretja ekipa afriškega prvenstva in ZDA) v Jönköpingu ter H (Danska, Belgija, Bahrain in četrta najboljša afriška ekipa) v Malmöju.

V drugi del tekmovanja, ki se je odvil v Krakovu, Katovicah, Göteborgu in Malmöju, so se uvrstile po tri najboljše reprezentance vsake izmed skupin prvega dela, medtem ko so zadnje igrale tekme v predsedniškem pokalu za razvrstitev od 25. mesta naprej, ki jih je gostil Plock.

Končnica, ki se je začela s četrtfinalom, je potekala v Gdansku in Stockholmu. Švedska prestolnica pa je gostila tudi finalni konec tedna s tekmami za razvrstitev najboljše osmerice.

Ne spreglejte