Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
16.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Andy Schmid Rokometna reprezentanca Švica

Sreda, 7. 2. 2024, 16.30

2 meseca, 2 tedna

Švica

Selektorsko mesto prevzema najboljši rokometaš zadnjih dveh desetletij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Andy Schmid | Najboljši švicarski rokometaš v zadnjih dveh desetletjih Andy Schmid bo prej, kot je bilo načrtovano, zasedel mesto selektorja. Švicarje čaka spopad s Slovenci v kvalifikacijah za SP. | Foto Guliverimage

Najboljši švicarski rokometaš v zadnjih dveh desetletjih Andy Schmid bo prej, kot je bilo načrtovano, zasedel mesto selektorja. Švicarje čaka spopad s Slovenci v kvalifikacijah za SP.

Foto: Guliverimage

Švicarska rokometna zveza je po nedavnem moškem evropskem prvenstvu v Nemčiji prekinila pogodbo s selektorjem Michaelom Suterjem. Nastalo strokovno vrzel naj bi zapolnil najboljši švicarski rokometaš v zadnjih dveh desetletjih Andy Schmid. Štiridesetletni Schmid je igral tudi v Nemčiji, kjer je Švica zasedla 21. mesto, nato se je upokojil.

EP rokomet Slovenija Madžarska
Sportal Rokometaši dobili tekmece za SP in olimpijske igre

Rokometna izbrana vrsta iz dežele sira in čokolade je na zaključnem turnirju v Nemčiji nastopila v zahtevni skupini A. Na prvem dvoboju je proti Nemčiji izgubila s 14:27, nato se je s Francijo razšla z neodločenim izidom 26:26, na zadnjem dvoboju pa izgubila proti Severni Makedoniji s 27:29.

Švicarska rokometna zveza je sprva načrtovala, da bo Andy Schmid, dolgoletni igralec nemškega velikana Rhein-Neckar Löwen, v zadnjih dveh letih do igralske upokojitve pa švicarskega Kriens-Luzerna, selektorski položaj zasedel 1. julija letos. Vodilni možje švicarskega rokometa Schmida na današnji seji še niso potrdili za selektorja, a kot vse kaže, bo svoje rojake vodil že v majskih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Hrvaškem, Danskem in Norveškem.

Slovenski tekmeci v kvalifikacijah za SP

Tekmeci Švicarjev v kvalifikacijah za SP 2025 bodo slovenski rokometaši, šestouvrščeni z letošnjega EP v Nemčiji. Prva tekma bo 8. ali 9. maja v Sloveniji, povratna pa teden dni kasneje v Švici.

Izbrance slovenskega selektorja Uroša Zormana sredi marca čaka izjemno pomemben kvalifikacijski turnir za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu. V španskem Granollersu se bodo med 14. in 17. marcem pomerili s Španijo, Brazilijo in Bahrajnom, na OI pa vodita prvi dve mesti.

Na olimpijske igre so že uvrščene Francija (gostiteljica), Danska (svetovna prvakinja), Japonska (zmagovalka azijskih kvalifikacij), Argentina (južnoameriška prvakinja), Švedska (najvišje uvrščena reprezentanca evropskega prvenstva brez mesta na olimpijskih igrah) in Egipt (afriški prvak).

Prostih je še šest mest. Kvalifikacijska skupina 2 (Nemčija, Alžirija, Hrvaška in Avstrija) bo gostovala v nemškem Hannovru, skupina 3 (Norveška, Madžarska, Portugalska in Tunizija) pa v madžarski Tatabanyi.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je že trikrat nastopila na olimpijskih igrah. Na premiernih igrah v Sydneyju 2000 je zasedla osmo, štiri leta kasneje v Atenah enajsto, v Rio de Janeiru 2016 pa šesto mesto.

Preberite še:

Ivan Martinović
Sportal Hrvaška po neuspehu v Nemčiji išče novega selektorja
Uroš Zorman
Sportal Rokometaši po olimpijsko vozovnico v Španijo
Ne spreglejte