Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2019,
17.30

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

1

Natisni članek

RK Slovan Marko Cvijić

Torek, 23. 4. 2019, 17.30

5 let

Marko Cvijić si je želel enakovredne igre

Poteza slovenskega trenerja, ki je navdušila splet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

1

RK Slovan | Foto RK Slovan

Foto: RK Slovan

Trener A-ekipe mlajših dečkov rokometnega kluba Slovan Marko Cvijić se je prejšnji konec tedna na močnem rokometnem turnirju v Pragi odločil za ferplej potezo, ki je navdušila internetno javnost. Na etično ravnanje slovenskega trenerja je javnost opozorila predsednica nasprotnega moštva.

Ekipa mlajših dečkov A v rokometnem klubu Slovan je prejšnji konec tedna sodelovala na Velikonočnem turnirju v Pragi na Češkem, ki velja za enega od najmočnejših rokometnih turnirjev vseh selekcij. Samo v kategoriji mlajših dečkov A je bilo okrog 90 ekip, vsega skupaj pa več kot 500.

Na eni od tekem za razvrščanje sta se v kategoriji mlajših dečkov A pomerili tudi slovenska ekipa Slovana in češko moštvo Sokol Vršovice, ki ga je zdesetkala bolezen. Ekipa je tako poleg vratarja štela samo pet igralcev, zato se je trener slovenskega moštva Marko Cvijić odločil, da iz postave Slovana umakne enega igralca, fantom pa je tako omogočil čim bolj enakovreden boj.

Na etično potezo slovenske ekipe je javnost opozorila predsednica praške ekipe Karolina Kutišova, ki je bila nad ferplejem slovenskega trenerja in ekipe, ta je tekmo izgubila ("Če bi igrali s šestimi igralci, bi zagotovo zmagali," je prepričana prepričana Kutišova), tako navdušena, da jo je nemudoma delila z javnostjo, tam pa je odziv Slovencev naletela na precejšen odziv, ki je presenetil tudi trenerja Cvijića.

Zapis predsednice rokometnega kluba Sokol Vršovice:

Trener Cvijić: O rezultatu nisem razmišljal

Kot nam je povedal Cvijić, je šlo za precej logično potezo, za katero se je odločil že večkrat. "Ko sem videl, da je v nasprotni ekipi manj igralcev, sem najprej mislil, da morda še koga čakajo, ko pa sem izvedel, da so zaradi bolezni nekateri odsotni, sem se odločil, da iz naše ekipe umaknem enega od rokometašev in tako omogočim, da bo igra bolj enakopravna.

O rezultatu sploh nisem razmišljal, bolj pomembno mi je bilo, da fantje igrajo, poleg tega se mi ni zdelo pravično, da bi mi igrali s šestimi, oni pa s samo petimi igralci."

RK Slovan | Foto: RK Slovan Foto: RK Slovan

Rokometni in človeški razvoj igralca pomembnejša od rezultata

Fantom, gre za 12- in 13-letne rokometaše, je šele po tekmi, ki jo je slovenska ekipa izgubila za en gol, pojasnil razlog za svojo odločitev in dodal, da mu fantje niso oporekali.

Dodal je, da pri mlajših selekcijah v ospredju ni vedno rezultat, ampak razvoj igralca, tako rokometno kot tudi po človeški plati.

Biatlonski ferplej Alexa Cisarja

Spomnimo na še eno ferplej potezo v slovenskem športu: za svoje etično ravnanje je bil v začetku aprila nagrajen slovenski biatlonec Alex Cisar, ki je konec marca na tekmi slovenskega pokala na Pokljuki po nesreči med prehitevanjem pohodil palico Tilna Gregorke, ki jo je izgubil. Cisar mu je izročil svojo palico, sam pa se je vrnil po Gregorkovo in nadaljeval tekmo.

"To sem storil povsem spontano, nagonsko. Nič posebnega se mi ni zdelo niti potem, ko sem prispel v cilj. Presenečen sem bil, kako velik odmev je ta moja zelo majhna poteza, ki mora biti tudi sicer prisotna v športu in življenju na sploh, vzbudila v javnosti," je na podelitvi nagrade za STA povedal Cisar.

Ne spreglejte