Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2020,
10.48

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

slovenska moška rokometna reprezentanca Bercy OI 2024

Četrtek, 26. 11. 2020, 10.48

3 leta, 4 mesece

Olimpijski rokometni turnir leta 2024 na stadionu v Lillu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
bercy 2 | Dvorana Bercy, tako srečno prizorišče za slovenski rokomet, ne bo gostila tekem OI 2024? | Foto L. G.

Dvorana Bercy, tako srečno prizorišče za slovenski rokomet, ne bo gostila tekem OI 2024?

Foto: L. G.

V Franciji 1330 dni oziroma tri leta in osem mesecev pred začetkom poletnih olimpijskih iger z letnico 2024 poteka živahna razprava o olimpijskih prizoriščih. Največ neznank je z lokacijo olimpijskega rokometnega turnirja. Omenja se celo možnost, da bi turnir izpeljali v Lillu, in ne v Parizu.

Zadnje spremembe, ki jih sicer mora 17. decembra potrditi še upravni odbor organizacijskega odbora za olimpijske igre v Parizu (Cojo), kažejo, da bodo rokometni turnir iz mesta luči preselili severovzhodno v mesto Lille, olimpijski košarkarski turnir pa bi izpeljali v kultni dvorani Bercy, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nazadnje, ko je Francija gostila svetovno prvenstvo v rokometu pred tremi leti, so bili odločilni boji v dvorani Bercy.

Slovenija je na zadnjem SP v Franciji osvojila bronasto medaljo. | Foto: Sportida Slovenija je na zadnjem SP v Franciji osvojila bronasto medaljo. Foto: Sportida

Prav v tej dvorani so Francozi z zmago nad Norvežani osvojili še šesti naslov svetovnih prvakov. Pariška dvorana pa je v sila pozitivni luči zapisana tudi slovenskim rokometnim navdušencem, prav v njej so Slovenci z 31:30 po po velikem zaostanku in fantastičnem preobratu nadigrali Hrvate za bronasto kolajno, prvo rokometno na SP.

A dvorana Bercy ne bo prizorišče rokometnega olimpijskega turnirja. Tega naj bi izpeljali na večnamenskem nogometnem stadionu Pierre-Mauroy s premično streho, na katerem so potekali obračuni skupinskega dela EP v nogometu 2016, tekma osmine finala Nemčija - Slovaška (3:0) in četrtfinala Wales - Belgija (3:1).

S selitvijo bi prihranili 150 milijonov evrov

V Lillu so sicer sprva načrtovali odbojkarski turnir, ki so bo zdaj preselil v eno od dvoran v Parizu. Francozi so z olimpijskih iger že dvakrat prinesli zlate olimpijske kolajne. Zlati so bili zapovrstjo v Pekingu in nato še v Londonu, v letih 2008 in 2012, pred štirimi leti v Rio de Janeiru so naslov olimpijskega prvaka osvojili Danci. Francozi so dobili srebro, Nemci bron.

Wales je v četrtfinalu Eura 2016 v nogometu v Lillu zadal boleč udarec Belgiji (3:1). | Foto: Reuters Wales je v četrtfinalu Eura 2016 v nogometu v Lillu zadal boleč udarec Belgiji (3:1). Foto: Reuters

V ozadju vnovične prevetritve olimpijskih prizorišč so predvsem finančni izračuni. S selitvijo oziroma združitvijo turnirjev bi namreč ustvarili kar 150 milijonov evrov prihranka. Kot je povedal Tony Estanguet, predsednik organizacijskega odbora za olimpijske igre v Parizu, hkrati nadaljujejo tudi razpravo z nekaterimi mednarodnimi zvezami.

Kljub selitvi na periferijo pa bo po obljubah vodilnih mož francoskega olimpijskega športa skoraj 80 odstotkov lokacij časovno oddaljenih največ pol ure od olimpijske vasi.

Stadion Pierre-Mauroy je prava tehnološka in arhitekturna mojstrovina. Ima dejansko dve premični ploščadi oziroma etaži ali ravni. Tako je pod zgornjo ravnijo še ena podzemna etaža, ki se lahko spremeni v dvorano, v kateri so že gostile finalne dvoboje teniškega Davisovega pokala ter obračune košarkarskega evropskega prvenstva 2015.

Ne spreglejte