Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
30. 4. 2016,
12.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Veselin Vujović Rio 2016 Olimpijske igre Rio de Janeiro Rokometna reprezentanca žreb

Sobota, 30. 4. 2016, 12.38

6 let, 6 mesecev

Neznana sila vleče Slovence k Švedom in Nemcem

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Slovenski rokometaši so dobili tekmece na olimpijskih igrah v Riu. Med drugim se bodo pomerili z evropskimi prvaki Nemci, olimpijskimi podprvaki Švedi in domačini Brazilci.

Slovenci so se znašli v skupini samih starih znancev. | Foto: Slovenci so se znašli v skupini samih starih znancev.

Nemčija, Poljska, Švedska, Brazilija in Egipt bodo tekmeci slovenskih rokometašev na olimpijskem turnirju. Cilj je vsekakor četrtfinale, tja vodijo prva štiri mesta v skupini. Če se le da, s čim bolj ugodnim izhodiščem. V skupini A namreč na tekmece prežijo Francija, Danska in Hrvaška. In kakšni so portreti slovenskih tekmecev?

 

 

1. Nemčija

Zdai se, da je bila zmaga Nemcev nad Slovenci na EP ena ključnih. Po njej se niso več ustavili. | Foto: Sportida Zdai se, da je bila zmaga Nemcev nad Slovenci na EP ena ključnih. Po njej se niso več ustavili. Foto: Sportida

Presenetljivi evropski prvaki. Ključno vprašanje je, koliko elana in samozavesti bo še v fantih Dagurja Sigurdssona, ki se je zagotovo še posebej razveselil vrnitve kapetana z gumijastim zapestjem Uweja Gensheimerja.

Slovenci, ki so proti Nemčiji izgubili zadnje tri tekme, nazadnje v boju za napredovanje v Vroclavu, bodo gotovo naostreni. Hipotetično vprašanje: Kje bi končala Nemčija, če bi Slovenci na EP po dobrem začetku dobili zadnji medsebojni obračun?

Mimogrede, ekipi sta se srečali že lanskega novembra na prijateljskem turnirju in sta skupaj v skupini tudi v kvalifikacijah za EP 2018.

2. Poljska

Gostitelji so na svojem evropskem prvenstvu ostali srepih pogledov in dolgih nosov. Na tekmi s Hrvaško so praktično pogoreli in to jih je stalo visoke uvrstitve. Končali so kot sedmi, čeprav imajo odlično zasedbo, predvsem garnituro zunanjih igralcev Jurecki-Bielecki-Lijewski in vratarja Slaweka Szmala.

Seveda pa imajo tudi novega selektorja Talanta Dušebajeva, ki ga slovenski kapetan pozna v dušo in obratno. Poljaki so se s tremi zmagami nad Tunizijo gladko uvrstili v Rio.

 

3. Švedska

Mathias Andersson je odlični veteran v švedskih vratih. | Foto: Vid Ponikvar Mathias Andersson je odlični veteran v švedskih vratih. Foto: Vid Ponikvar

Kot bi Švede in Slovence vezana sila, fizični zakon o nerazdružljivosti. Ekipi se med seboj merita vselej, ko je to mogoče. Dvakrat sta se udarili na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, nato na Poljskem, v kvalifikacijah za Rio, zdaj se bosta še v Braziliji. To bo že peta medsebojna tekma v le nekaj več kot letu dni.

Slovenci se z uspehom v tej seriji ne morejo trkati po prsih. Izplen je le ena točka, v Celju na kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, preostalo so švedske zmage. Najbolj sladek poraz, z golom razlike, je bil ravno pred tedni pri Švedih doma, ko je postalo praktično jasno, da Slovencem Rio lahko vzame le še senzacija.

In švedska ekipa? Močna, visoka, na nekaterih mestih tudi izkušena – greh bi bil ne podčrtati vloge izjemnega Matthiasa Anderssona –, a premagljiva. Enkrat se pač mora zgoditi. Globoka slovenska obramba na Poljskem je bila kar dobro orožje …

4. Brazilija

Z Brazilci Slovenija že ima izkušnje. | Foto: Slavko Kolar Z Brazilci Slovenija že ima izkušnje. Foto: Slavko Kolar

Igranje z domačini bo imelo gotovo poseben čar. Niso rokometna velesila. A kdaj, če ne zdaj, bodo poskusili napraviti rezultatski presežek. Tega gotovo ne bo ustvarjal celjski Brazilec Arthur Patrianova.

Zato pa bosta skoraj zagotovo v moštvu Felipe Ribeiro iz Montpelliera in soigralec Deana Bombača iz Picka Thiagus dos Santos.

Brazilci bodo verjetno spet pripravili kakšno različico "divje" obrambe, a če želi v četrtfinale in naprej, in to s čim boljšega izhodišča, Slovenija domačo oviro preprosto mora preskočiti.

5. Egipt

Afriški prvak. Ko sta se ekipi nazadnje srečali pred približno letom in pol, je v Zlatorogu četa tedanjega selektorja Borisa Deniča slavila s 34:20. Pred tem so se Slovenci z Egiptom pomerili v osmini finala svetovnega prvenstva v Španiji in ga premagali za pet golov.

 

Ne spreglejte