Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
9. 5. 2016,
9.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

liga prvakinj rokomet Carmen Martin CSM Linnea Torstensson Jelena Grubišić

Ponedeljek, 9. 5. 2016, 9.37

6 let, 6 mesecev

Nekdanja Krimova vratarka vrgla Evropo na zadnjo plat in postala MVP

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
cms prvak liga prvakinj | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na vrh rokometne Evrope so z romunsko ekipo CSM splezale kar štiri nekdanje rokometašice Krima Mercatorja.

Presenečenje je preozka beseda. Debitant v ligi prvakinj, klub, ki je bil ustanovljen šele leta 2007, je postal najboljši v Evropi. CSM iz Bukarešte je bil v finalu dvakrat na robu prepada, če bi drugo mesto v Evropi sploh lahko tako poimenovali.

Vendar se je rešil tako v rednem delu kot podaljšku in po sedemmetrovkah (29:26) na zadnjico od začudenja vrgel vso Evropo. Na zaključnem turnirju je imel ob finalistu Györu, Budućnosti in Vardarju na lestvici favoritov za večino spremljevalcev neizpodbitno številko štiri.

Teorija (tokrat) ovržena

Za ligo prvakinj velja, da je dokaj predvidljivo tekmovanje, kar zadeva pot do konca. V zadnjih sedmih sezonah so se na vrhu izmenjali štirje klubi. To tezo so podrle Bukareštanke, pri tem pa je imela verjetno ključno ustvarjalno vlogo hrvaška reprezentantka Jelena Grubišić, ki je za nameček v romunsko prestolnico prišla prav iz vrst tokratnega finalnega tekmeca.

Grube, ki je bila po izjemnih predstavah tako v polfinalu kot finalu, izbrana za najkoristnejšo igralko zaključnega turnirja, se Krimovi navijači še kako dobro spomnijo. Z veseljem bi spet živeli čas med letoma 2009 in 2014, ko je navduševala v Ljubljani, ki jo še vedno rada obišče. Tam je nameravala tudi ostati skromnejšim pogojem navkljub, a je pred dvema letoma zadnjih hip prišla mikavna madžarska ponudba.

Jelena Grubišić v ljubljanskih časih | Foto: Vid Ponikvar Jelena Grubišić v ljubljanskih časih Foto: Vid Ponikvar

 

"Sanje so se mi izpolnile. S poškodbami in odhajajočimi igralkami smo se borile vso sezono. Nihče nas ni pričakoval povsem na vrhu. Presrečna sem," je dejala 29-letnica, ki je za naziov MVP "okrivila" vso ekipo: "Čeprav sem naziv dobila jaz, smo zanj zaslužne vse skupaj."

Linnea Torstensson je dosegla izenačujoči zadetek v rednem delu. | Foto: Vid Ponikvar Linnea Torstensson je dosegla izenačujoči zadetek v rednem delu. Foto: Vid Ponikvar Špansko-švedko-romunski trojček

Grubišićevi v ekipi sicer na manjka znank, tudi iz ljubljanskih dni. V CSM-ju igrajo še tri nekdanje Krimove rokometašice. Španka Carmen Martin in Švedinja Linnea Torstensson, ki je nekaj sekund pred koncem rednega dela tekme dosegla super pomemben zadetek za izenačenje, sta njegov dres nosili v sezonah 2012/13 in 2013/14, Romunka Oana Manea pa v sezoni 2013/14.

Ob romunskem uspehu je treba vsekakor opozoriti na pomanjkanje dveh lastnosti, ki pestita tamkajšnji rokomet. To sta stabilnost in stanovitnost. Klub, ki je en dan na vrhu, je lahko, v prenesenem pomenu, že drugi dan na tleh. O tem priča denimo primer Valcee, nekdanjega velikana.

Štiri nova imena na evropskem vrhu pričajo o tem, kako zgoščeno kakovost je imel v prejšnjih letih Krim, a je ni (z)mogel več servisirati. Kar pa po drugi strani ni samo slabo, saj se je klub vrnil k svoji izvorni nalogi - klesanju igralk.

Ne spreglejte