Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
12. 9. 2014,
10.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tjaša Stanko Maribor Branik atletika met kopja rokomet

Petek, 12. 9. 2014, 10.22

8 let

Najstnica, ki blesti v kar dveh športih hkrati

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rokometašica in atletinja. Oba športa ji gresta od rok izvrstno. Štajerka Tjaša Stanko je pri 16 letih državna prvakinja med mlajšimi članicami celo v treh atletskih disciplinah.

Tjaša Stanko je športnica in pol. Pravzaprav ne, je kar dvojna športnica. Nekakšna dvoživka. Rokometašica in atletinja. Prvi šport trenira deset let, drugega štiri. Sodelovala je na olimpijskih igrah mladih in v metu kopja zasedla deveto mesto. Februarja je med mlajšimi mladinkami v samo tednu dni postala državna prvakinja kar v treh (!) kategorijah. Poleg kopja še v metu diska in suvanju krogle, čeprav atletiko trenira le enkrat tedensko.

Večino časa posveča rokometu. Kot vsestranska zunanja igralka nastopa za mariborski Branik, ki ga je popeljala v prvo ligo. Čeprav šteje komaj 16 let, je bila prva strelka kluba in druga v ligi. Povprečno je na srečanje dosegla več kot devet golov.

Igra za tri kategorije

"Rokomet je ekipni šport, ob slabih dneh ti lahko pomagajo soigralke. Pri atletiki si odvisen le od sebe. Sanje vsakega športnika so olimpijske igre, kar je pri metu kopja mogoče malo bolj izvedljivo kot pri rokometu," pravi dijakinja 3. letnika II. gimnazije Maribor: "Olimpijske igre v dveh športih? To bi bilo noro, ampak se verjetno ne bo izšlo."

V atletiki se je znašla na povabilo sošolkinega trenerja, ki prav gotovo ni zgrešil. A rokometu daje prednost, vadi petkrat tedensko: "Soigralke in trener me spodbujajo. Z atletiko ne oviram rokometa. Vsi so navdušeni in me podpirajo." Tjaša igra za kadetsko reprezentanco – v klubu je nastopala celo za tri kategorije –, z mladinkami pa je poleti odšla na svetovno prvenstvo, kjer je bila kljub mladosti med pomembnejšimi igralkami.

Od slovenskih igralk ima najbolj v čislih Aljo Jankovič in Barbaro Lazović, od tujih Andreo Penezić, Noro Moerk in Anito Görbicz. Zagorje ali Krim? Odgovor je bil le skrivnosten nasmešek.

Nandžing posebna izkušnja

Nedvomno pa so na Štajerko, ki ni mogla skriti ščepca treme, a bo ob podobnem nadaljevanju karier(e) brez dvoma prišla tudi medijska samozavest, velik vtis naredile tudi olimpijske igre mladih na Kitajskem: "Bilo je posebno vzdušje, na štadion je prihajalo veliko ljudi, vsak dan okrog dvajset tisoč. Res posebna izkušnja."

V atletiki bo vztrajala, dokler bo pač šlo. Z uvrščanji na velika tekmovanja, namreč. Kaj bi šele bilo, če bi se ji popolnoma posvetila …

Ne spreglejte