Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
19. 8. 2015,
21.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

evropsko prvenstvo svetovno prvenstvo rokomet David Špiler Slavko Ivezič Staš Skube

Sreda, 19. 8. 2015, 21.29

6 let, 6 mesecev

Mladeniči, ki so nosili domov srebro in bron

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski rokometaši do 19 let so osvojili naslov svetovnih podprvakov. Mi pa smo se sprehodili po preteklih uspehih mlajših rokometnih reprezentančnih selekcij.

Prvak ni postala še nobena mlada slovenska ekipa. So pa zato na evropskih in svetovnih prvenstvih mlade slovenske zasedbe poleg omenjene srebrne kadetske medalje osvojile eno srebrno in pet bronastih kolajn. Avtor vseh je bila mladinska reprezentanca do 21 let pod vodstvom izjemno uspešnega selektorja Slavka Iveziča, ki mu je prva, srebrna kolajna izpred 13 let, osvojena na Poljskem, najbolj pri srcu.

"Bili smo blizu zlata, a nato izgubili z domačini, od katerih smo bili ob polčasu boljši. Spomnim se, da je na finalno tekmo s posebnim letalom pripotovalo vse vodstvo rokometne zveze. Jasno, tudi vsaka druga je imela svojo težo. Bile so ekipe, generacije, ki niso bile tako odmevne in pri katerih se je še toliko bolj poznalo trdo delo," se spominja selektor.

"Neizbrisljivi spomini"

Serija se je torej začela leta 2002 na Poljskem s srebrno kolajno generacije 1982 in mlajših, ki je leto pozneje na svetovnem prvenstvu v Braziliji osvojila še bron. Pri obeh pridobitvah žlahtnih kovin je bil poleg tudi David Špiler. "To so eni mojih najlepših spominov v karieri. Neizbrisljivi so, predvsem Brazilija. Ne potrebujem nobenih fotografij, vse prizore imam v glavi," razlaga univerzalni rokometaš, ki se je med kariero selil po številnih položajih.

Ob njem so igrali Jure Natek, Miladin Kozlina, Primož Prošt, Matjaž Brumen, mlajša Vid Kavtičnik in Dragan Gajić

V bronasti dobi

Ravno nazadnje omenjena sta bila skupaj z Nenadom Bilbijo med udarnimi asi generacije 1984 in mlajših, ki so se z bronom okitili leta 2004, v letu največjega članskega uspeha slovenskega rokometa, v Latviji.

Bronasta doba je imela še več nadaljevanj. Naslednjo epizodo leta 2009, ko je generacija, zbrana okrog Jureta Dolenca, Deana Bombača, Staša Skubeta in druščine, v Egiptu osvojila tretje mesto na svetu.

Po menjavi generacij je nastopil čas za letnike 1990 in mlajše.

Ti so na evropskem prvenstvu na Slovaškem leta 2010 spet osvojili bron. Generatorji ekipe so bili Gašper Marguč, Urban Lesjak, Mitja Nosan, Žiga Mlakar, Darko Cingesar, Miha Zarabec, Tina Poklar, Emir Taletovič

Zadnja kolajna je stara tri leta. In, da, bronasta je. Priborila jo je generacija letnika 1992 v Turčiji. Pot do tretjega mesta v Evropi je bila izjemno dramatična. Slovenci so Švede strli šele po izvajanju sedemmetrovk, saj tudi po podaljšku ni bilo zmagovalca. Borut Mačkovšek, Mario Šoštarič, Rok Zaponšek in še nekateri so bili nosilci v tisti ekipi.

Odtlej kolajn na največjih tekmovanjih za Slovenijo ni bilo več, kar se je spremenilo letos.

Ne spreglejte