Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2013,
16.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivan Vajdl Tone Tiselj Boris Denič

Ponedeljek, 17. 6. 2013, 16.39

7 let, 12 mesecev

"Ko ni maksimalne pripravljenosti in enotnosti, je Slovenija povprečna"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trije nekdanji selektorji in trener državnega prvaka Gorenja so se razgovorili o aktualnem trenutku slovenske rokometne reprezentance, ki se ni uvrstila na evropsko prvenstvo na Dansko.

"Poraz je zagotovo boleč, sploh glede na to, da je bila tekma ključna za uvrstitev na evropsko prvenstvo. Po drugi strani pa prevelikega scenarija iz tega ne smemo delati. Velika tekmovanja so precej pogosta, tako da bo za to generacijo še veliko priložnosti. Videlo pa se je, da so igralci delovali utrujeno, iztrošeno. Ampak v istem košu so vse ekipe. Ni bilo svežine kot pozimi na svetovnem prvenstvu. Bilo bi veliko lažje, če bi kvalifikacije rešili že prej. Res je, da so vse reprezentance kakovostne, vse imajo kakovostne posameznike. Smo mala država in moramo biti zadovoljni s te, kar dosegamo v kolektivnih športih. Tudi Nemčija se ni uvrstila na EP. Se bo pa izgubljeno leto zagotovo poznalo. Upam, da se bodo fantje za naslednje kvalifikacije zbrali in se uvrstili na svetovno prvenstvo v Katar."

"Če so zadeve sistemsko urejene in če se ve, kakšna je strategija ter vizija, mislim, da ne bo drastičnih posledic. Škoda je, da se moramo vedno učiti na svojih napakah in ne napakah svojih predhodnikov ali drugih. Še enkrat se je pokazalo, da ko slovenska ekipa ni maksimalno pripravljena, maksimalno skoncentrirana in maksimalno enotna, je to povprečna ekipa. Kadar vse to ima, pa se lahko kosa z vsemi najboljšimi. To velja za vse slovenske ekipe. Belorusi me niso presenetili. Beloruska rokometna šola je ena najboljših rokometnih šol nekdanje Sovjetske zveze. Prav SKA Minsk je bil v svojem obdobju vodilno svetovno moštvo, tudi ruska reprezentanca je bila sestavljena iz njihovih igralcev. Ko pogledamo medsebojne tekme Slovenije in Belorusije … Mi smo srečno zmagali za en gol na svetovnem prvenstvu, na prvi kvalifikacijski tekmi pa igrali izenačeno. Bistvenih razlik med tema dvema reprezentancama ni. Naši igralci so bili prvič v položaju, kjer so oni četrti na svetu, Belorusi pa so tisti, ki nimajo kaj izgubiti, drugače pa nekih razlik med njima ni."

''Zgodila se je stvar, ki je nismo pričakovali in se v nobenem pogledu ne bi smela. A šport je znova pokazal, da je nepredvidljiv, da favoritov ni in da se moraš vselej znova in znova dokazovati. Morda sta nas vse skupaj zavedli šesto in četrto mesto na EP in SP. Belorusov morda malce nismo vzeli tako, kot bi vzeli kakšno boljšo reprezentanco. To se nam je maščevalo, pritiska v domači dvorani nismo prenesli. Po mojem mnenju ne bi smeli dopustiti, da se o napredovanju odloča na zadnji tekmi. Mislim, da smo imeli svoje adute na tekmah z Islandijo. Dve tekmi smo imeli dobljeni. Že ena zmaga bi nam prinesla miren zaključek kvalifikacij. V trenutku, ko so vsi pričakovali morda tudi boj za kolajne, smo stopili malo nazaj. Takšni trenutki so vedno prisotni. Na kakšen način zrelo odreagirati, postaviti stvari na pravo mesto in iti naprej? Precej fantov je še mladih. Dobro bi bilo, če bi imeli čim manj takšnih negativnih izkušenj. Tu so dobrodošle tudi izkušnje iz mladinskih vrst. Nisem privrženec revolucij, v športu sta zmaga in poraz sestavni del igre. Bistveno je, kako znamo prenesti poraz. Tudi poraz od poraza se lahko razlikuje. Evropsko prvenstvo za sabo ne potegne le športnih motivov, ampak tudi sponzorske. To je tisto, kar nas bo mogoče bolj prizadelo.''

''Reprezentanca igra dve, tri leta skupaj. Ni niti zelo mlada niti zelo stara. Dlje časa so zraven Uroš Zorman, Luka Žvižej in Gorazd Škof, ki so začeli igrati leta 200, 2001 že pri meni. Po obdobju Zvonimirja Serdarušića so se v ekipi večinoma zamenjali nosilci igre. Z rezultati v Srbiji in Španiji ter z igrami v domačem prvenstvu so igralci pokazali, da imajo kvaliteto. Pasti nazaj dobro seveda ni. Z malo več sreče, ob manj zgrešenih priložnostih v napadu bi zmagali in reprezentanca bi se razvijala naprej. Ravno so si z novo generacijo pridobili nekaj ugleda, čeprav bi bil na Danskem rezultat iz Španije težko ponovljiv. Katastrofa ni, ker se bo rokomet v Sloveniji še igral, ampak uvrstitev na evropsko prvenstvo smo vsekakor pričakovali. Sam spremljam stvari morda z malo drugačnimi očmi kot nek povprečni gledalec. Na EP v Srbiji smo izgubili tekmo z Norveško, ki bi nas lahko drago stala. Ampak so se ostale tekme razpletle ugodno in Norvežani so šli domov. Tudi tam je bil vpliv nekaj sodniških odločitev. Na prvenstvih smo tesne tekme zmagovali. Proti Makedoncem smo sicer tekmo z Makedonijo za uvrstitev na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre izgubili za zadetek. Na SP v Španiji smo proti Poljakom, ko nismo bili favoriti, slavili za en gol. Tudi proti Srbiji, ki je štiri minute do konca vodila za tri gole, smo spet zmagali za en gol. Proti Belorusiji, kjer pa smo bili mi favoriti, smo se mučili, na koncu zmagali za gol, a bi lahko bilo tudi obratno. Pred domačim občinstvom so vsi pričakovali zmago, malo smo klonili pod pritiskom. Zdelo se je, da smo že pridobili rutino, ampak hladen tuš smo doživeli tudi doma z Islandijo. Bili smo favoriti, a tako rekoč dobljeno tekmo izpustili iz rok zaradi zgrešenih 'zicerjev'. Izgubili smo točko, ki bi nas lahko popeljala n na EP. Treba je delati naprej, a preteklost dobro analizirati.''

Ne spreglejte