Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sreda,
30. 10. 2013,
21.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska rokometna reprezentanca

Sreda, 30. 10. 2013, 21.41

8 let

Jezni Mačkovšek in druščina pokorili Švico (foto)

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska rokometna reprezentanca je v 1. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2015 v Velenju premagala Švico s 33:30 (18:13). V nedeljo jih čaka gostujoči obračun z Ukrajino.

Zelo dober prvi polčas in slabši drugi sta bila v seštevku dovolj, da je slovenska rokometna reprezentanca kvalifikacije za svetovno prvenstvo začela zmagovito. S 33:30 je padla Švica, ki si je ugodnejši poraz priborila v končnici, saj so Slovenci četrt ure pred koncem tekme vodili s sedmimi goli prednosti. Ravno toliko jih je dosegel prvi strelec tekme Borut Mačkovšek, ki je bil vidno lačen minut in igral tudi z nekaj jeze ter želje po dokazovanju, saj v Nemčiji ne dobiva prav veliko priložnosti.

Slovenski selektor Boris Denič je zunaj ekipe pustil petega levorokega igralca Davida Miklavčiča in tretjega vratarja Matevža Skoka, kapetan in organizator igre Uroš Zorman pa je poškodovan. Od siceršnjih standardnih reprezentantov je manjkal še en srednji zunanji Marko Bezjak. V nedeljo Slovenci v Zaporožju igrajo proti Ukrajini.

Slovenija odločna in osredotočena

Gorazd Škof, Luka Žvižej, Nenad Bilbija, Sebastian Skube, Jure Dolenec, Dragan Gajić in Matej Gaber je bila zasedba, ki jo je Denič najprej poslal na igrišče proti švicarski postavitvi 6-0. V obrambi, Slovenija je igrala z enako postavitvijo kot Švica, le da z globljim izpadanjem na posamezne igralce, je Bilbijo menjal Uroš Bundalo. Deničevi izbranci so, opozorjeni z bolečo junijsko izkušnjo, ko so jim Belorusi z zmago v Stožicah izmaknili evropsko prvenstvo, srečanje začeli odločno in osredotočeno. S pravočasnimi posredovanji v obrambi so napravili švicarski napad precej brezidejen. David Graubner je sicer izenačil na 1:1, nato pa so gostje naslednji gol zabili šele v 10. minuti. Dotlej so jih Slovenci že šest, od tega po dva navdahnjeni Sebastian Skube, ki je bil za Švicarje na začetku tekme prava enigma, in Dragan Gajić. Največ preglavic je slovenski obrambi povzročal sicer počasni, a robustni "švicarski" krožni napadalec Alen Milošević.

Manj je več

Kakšne posebne prednosti za Švicarje ni predstavljala niti igra z igralcelcem več. Pravzaprav je ravno s petimi igralci v polju Slovenija dvakrat prišla do najvišje prednosti šestih golov. Prvič po dveh vezanih golih igre lačnega Boruta Mačkovška v 18. minuti in drugič po golu Mihe Žvižeja pet minut zatem. Na desnem krilu se je precej prostora odpiralo za Jonasa Dählerja, ki v prvem polčasu za pet doseženih golov ni zgrešil strela, a Slovenci so imeli srečanje ob standardnih Deničevih rotacijah popolnoma pod nadzorom. Gorazd Škof je imel boljši učinek kot švicarska vratarja. Brez petih slovenskih izgubljenih žog pa bi bila prednost ob glavnem odmoru še višja od petih zadetkov.

Pet golov prednosti, nato štirje, potem spet pet ...

Prvih dvanajst minut drugega polčasa je postalo bitka za štiri ali pet golov prednosti. Po švicarskem znižanju so Slovenci takoj odgovorili z zadetkom za +5. To igro je prekinil Skube s svojim četrtim golom in strelom po sredini gola tik nad pričesko vratarja Aurela Bringolfa. Denič je v vrata poslal Primoža Prošta, Bundalo je delil bloke tekmecem, rešetanje iz prvega polčasa pa je nadaljeval Mačkovšek, ki je s svojim petim golom povišal na najvišjih 27:20 petnajst minut pred koncem tekme. Po minuti odmora so gostje odgovorili z miniserijo 3:0 in srečanje pripeljali v precej manj gotove vode.

Kavtičnik doma po devetih letih

Dobrih pet minut pred koncem tekme so po veliki luknji v slovenski obrambi Švicarji znižali na 27:31 in Denič je zahteval minuto odmora, po njej pa je Bombač "posušil" gostujočega vratarja Portnerja in se odkupil za poceni izgubljeno žogo nekaj minut prej. V končnici se je Švicarjem prvič po 12. minuti uspelo približati na manj kot štiri gole zaostanka, a je dvome o zmagovalcu s svojim petim golom razblinil Vid Kavtičnik, ki je v domači dvorani zaigral po devetih letih. Končni rezultat, 33:30, bi bil sicer lahko višji, a po junijskem dogajanju je vsaka zmaga dobrodošla.

Ne spreglejte