Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
6. 6. 2017,
18.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

liga prvakov Vardar Ivan Čupić

Torek, 6. 6. 2017, 18.45

6 let, 6 mesecev

Portret: Ivan Čupić, evropski prvak

Ivan Čupić: nekoč v Gorenju, zdaj dvakrat zapored evropski prvak

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
ivan cupic gorenje | Foto Zoran Flis

Foto: Zoran Flis

Slovenski znanec Ivan Čupić, ki je del kariere preživel v Velenju, je junak Vardarjevega premiernega pohoda na evropski rokometni vrh.

V Skopju slavijo Ivana Čupića kot svetnika. Hrvat je Vardarju, ki je bil daleč od vloge letošnjega favorita, z odločilnim zadetkom nekaj sekund pred koncem v finalu priboril krstni naslov evropskega klubskega prvaka.

Za Čupića, nekdanjega/občasnega hrvaškega reprezentanta, se zdi, da je na veliki sceni že celo večnost. Preprosto zato, ker je zablestel že tam nekje pri 20 letih. Še kot najstnik se je iz domačega Metkovića odpravil v zagrebški Medveščak, v sezoni 2007/08 pa je igral za špansko Octavio Vigo, kjer je bil najboljši strelec.

Vardar je dosegel zgodovinski uspeh. Ivan Čupić sedi, tretji z desne. | Foto: Guliverimage/Getty Images Vardar je dosegel zgodovinski uspeh. Ivan Čupić sedi, tretji z desne. Foto: Guliverimage/Getty Images

Mladenič je v oči padel Gorenju, ki je zanj moralo seči v žep. Po tedanjih informacijah Sportala so Španci zahtevali 140 tisoč evrov, kluba pa sta se sporazumela za 60 tisoč. Čupić se je tako pridružil plejadi odlični velenjskih desnih kril, kot so bili pred njim in za njim Vedran Zrnić, Pavel Baškin, Fahrudin Melić in Mario Šoštarič.

Da bo hitronogi Hrvat, ki ima s hrvaško reprezentanco sedem kolajn z velikih tekmovanj, v Velenju zelo priljubljen, ni bilo dvoma. Za to je poskrbel tudi ali pa predvsem s hitro, privlačno in učinkovito igro, ki ji vedno svojevrsten odtenek dajejo protinapadi.

Ivan Čupić v velenjskem dresu | Foto: Zoran Flis Ivan Čupić v velenjskem dresu Foto: Zoran Flis

Tik pred velenjsko ero se je pripetilo nekaj, kar bi mu lahko ogrozilo udejstvovanje, a ga ni ustavilo. Na sprehodu se je namreč z levico, strelsko roko, nesrečno zapletel v ograjo s prstanom in si odtrgal del prsta, ki so mu ga morali amputirati. Postranska škoda so bile olimpijske igre v Pekingu, ki jih je moral izpustiti. Bistveno pomembnejše je, da se je na igrišče vrnil brez težav. Njegova levica pa je še kako vroča.

To je dokazal tako v sezoni 2008/09, ko je z Velenjčani prvič v zgodovini postal državni prvak, kot pozneje. V to obdobje spadajo trije klubi. Nemški Rhein-Neckar Löwen, poljske Kielce in skopski Vardar. V Nemčiji je ostal dve sezoni, na Poljskem pa štiri. Svoje tamkajšnje obdobje je sklenil z naslovom evropskega klubskega prvaka.

Pred dnevi je postal prvi igralec po osmih letih, ki mu je v ligi prvakov uspelo obraniti zmago. In pri 31 letih prav gotovo še ni rekel zadnje besede. Bodite prepričani.

Skopskemu klubu je "malo" zmanjkalo do dvojne krone, saj so rokometašice Vardarja s Tamaro Mavsar in Barbaro Lazović v finalu lige prvakinj izgubile z Györom po podaljšku.
Ne spreglejte